Ben je van plan om een via ferrata te gaan doen? Leuk! Wij zijn enorme fan van leuke via ferrata routes (ook wel klettersteig genoemd). Inmiddels hebben we er ook al veel geklommen en weten we wat er komt kijken het klimmen van deze routes. Hierdoor hebben we een lijstje met tips wat je vooral wel of niet moet doen als je een via ferrata gaat klimmen. Benieuwd naar de DO’s & DONT’S? Lees dan snel verder.
DO:
Routes voorbereiden
Een van de belangrijkste punten als je een via ferrata gaat doen is het voorbereiden van je route. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan en weet je wat je kan verwachten. Zorg er voor dat je weet hoe lang de route ongeveer duurt, wat het niveau van de route is en welke specifieke elementen er in terug komen. Zit er bijvoorbeeld een overhang in of een Tibetaanse touwbrug. Misschien zijn er elementen die je minder prettig vindt en die kan je zo vooraf al zien. Ook zijn er via ferrata routes die een escape hebben, hier kan je voor het einde uit. Het is fijn om te weten waar deze escapes zitten. Je kan deze informatie terugvinden in een Topo. Hier lees je hoe je zo’n topo voor een via ferrata kunt lezen.
Veiligheidscheck
Voordat je op pad gaat wil je zeker weten dat je de risico’s beperkt, dat doe je natuurlijk door verschillende veiligheidsmaatregelen. Zorg voor een goede helm, een via ferrata set om jezelf mee te zekeren en stevige schoenen met veel grip. Wil je weten wat je precies nodig hebt? Bekijk dan deze blog.
Altijd gezekerd zijn
Zorg ervoor dat je altijd gezekerd bent tijdens een via ferrata, want dit is jouw enige veiligheidslijn. Jouw uitrusting is erop ingericht dat je altijd met minimaal 1 karabiner vastzit aan de staalkabel. Voor de veiligheid gebruik je beide karabiners en klik je er enkel één open als je van kabel moet wisselen. Daarbij zit de andere karabiner vast totdat de eerste weer vastzit. Pas hierna verwijder je de andere karbiner.
De ander ruimte geven
Iedereen klimt op zijn of haar niveau en je zult zien dat niet iedereen met hetzelfde tempo over de via ferrata route gaat. Sommigen gaan sneller en anderen weer langzamer, dat is helemaal niet erg. Zijn anderen sneller dan jou? Klim rustig door tot je een plek vindt waar inhalen veilig is. Bij veel routes zijn er grotere, vlakke stukken te vinden waar inhalen geen probleem is. Zorg wel dat je altijd vastgeklikt blijft.
Ben jij sneller dan een ander? Klim er ook dan rustig achter aan tot je een veilige inhaalplek hebt gevonden en vraag netjes of je er voorbij mag. Zo kan iedereen genieten van de route.
Eten & drinken meenemen
Hoewel sommige via ferrata routes niet heel lang hoeven te zijn, blijft het altijd een fysieke inspanning. En bij een fysieke inspanning is het belangrijk voldoende water en voeding te hebben. Zeker op warme zomerdagen kan de zon al snel zorgen voor het verliezen van veel vocht. Een kleine dagrugzak is meestal meer dan genoeg voor bijvoorbeeld een paar repen en een fles of kamelbak met water.

Op rustige tijden op pad
Via ferrata’s zijn populair. Inmiddels hebben we er een hoop gedaan en zelden zijn we de enige. Dat kan er voor zorgen dat het druk wordt op de routes. Heb je de mogelijkheid om je tijden flexibel in te delen, probeer dan op rustige tijden op pad te gaan. Meestal zijn de rustige tijden vroeg in de ochtend (voor 8 uur) of later in de middag. Zo klommen wij op de Drachenwand in relatieve rust, terwijl we tijdens onze afdaling een super volle wand aan de overkant zagen met klimmers die omhoog gingen.
Het weerbericht checken
Wanneer je hiked is het misschien niet zo erg om in de regen op pad te zijn, en zelfs een onweersbui is misschien nog goed te omzeilen. Maar hoe steiler en uitdagender het terrein hoe belangrijker het weer. Zeker met via ferrata is het belangrijk om het weerbericht te checken. Regen kan de route namelijk glad maken, waardoor je meer kans hebt om uit te glijden. En zeker onweer is je grootste vijand in dit terrein. De routes zijn volledig van staal waar jij aan vast zit, is er kans op onweer? Dan kan je beter een fijne berghut in duiken en wachten op de volgende zonnige dag.

DON’T
Vallen
Hoewel je bij een via ferrata vast zit aan een staalkabel is het zeker niet de bedoeling om te vallen. Zelfs als je vastzit bouw je al snel een behoorlijke valkracht op. Die kan ervoor zorgen dat je ernstig gewond raakt door de val, de rotsen of de stalen constructies. Jouw veiligheidsset zorgt ervoor dat je niet naar beneden valt, maar vallen is dus zeker geen pretje. Zorg er daarom voor dat je bekend met de juiste technieken en dat je weet welk niveau voor jou geschikt is. Bouw dit vervolgens met kleine stapjes uit en gebruik extra zekeringen wanneer dat nodig is.
In hetzelfde deel zekeren
Via ferrata is een uitdagende vorm van hiken en je zorgt continu voor je eigen zekering. Als je samen op pad gaat (wat we altijd aanraden) zal je misschien dicht bij elkaar willen blijven. Toch is het niet slim om in hetzelfde deel gezekerd te zijn. Vaak zijn de kabels verdeeld in verschillende secties. Wanneer je allebei in hetzelfde deel van de kabel gezekerd bent kan je de ander uit zijn stabiliteit halen. Bijvoorbeeld door allebei tegelijkertijd aan de kabel te trekken om je volgend stap te maken. Neem je wat meer afstand van elkaar, dan heeft ieder de ruimte om zijn eigen volgende stappen rustig te nemen.
Je laten opjagen
Ik zei het hierboven al even, iedereen klimt op een eigen tempo. De ene klim sneller dan de ander. Als je net begint met via ferrata’s zul je misschien zien dat anderen snel dichterbij komen. Het is belangrijk om je daar niet door op te laten jagen. Door haast worden de meeste fouten gemaakt en rust en controle is juist belangrijk als je in de bergen op pad bent. Klim rustig op jouw tempo door en laat je niet opjagen door de andere klimmers.
Te moeilijke routes kiezen
Een van de vervelendste dingen van via ferrata is als je valt. Dat wil je graag voorkomen. Bij klimroutes is vallen vrij normaal, maar bij via ferrata zit dat toch wat anders. Je bent gezekerd om een val op te vangen, maar vallen wil je liever niet. Zorg er dus voor dat je een route kiest die binnen je comfortzone ligt en waarbij jij fijn kan klimmen.
Met slecht weer op pad gaan
Je zag het al bij de do’s, check voordat je gaat het weerbericht van die dag. Hoewel het weer in de bergen snel om kan slaan, geven sommige websites wel redelijke weersverwachtingen. Bijvoorbeeld Meteoblue of de lokale Alpen weersites. Wij raden dus aan om niet op pad te gaan als er flinke regen of een onweersbui voorspelt wordt. In de zomer krijg je ook nog wel eens te maken met warmte-onweer dat erg lastig te voorspellen is. Echter komt deze vaak in de middag en ook daarom is het verstandig om vroeg op pad te gaan.