14 Must have items voor jouw sneeuwschoenwandeling

 

Je gaat op avontuur met sneeuwschoenen. Wij kunnen je alvast vertellen dat dit een van onze favoriete activiteiten is in de winter. Wandelen door een winters landschap is magisch, zeker wanneer je helemaal alleen besneeuwd gebied intrekt. In tegenstelling tot een zomerse wandeling is sneeuwschoenwandelen ook een stukje zwaarder. Door sneeuw wandelen is al een stukje zwaarder, maar we dragen ook nog een hoop extra materiaal mee. In dit artikel leggen we je uit welke must have uitrusting zeker jij bij wilt hebben tijdens jouw volgende sneeuwschoenwandeling. 

1 – Sneeuwschoenen

We beginnen met de meest voor het hand liggende uitrusting om te kunnen sneeuwschoenwandelen: sneeuwschoenen! Zonder deze kom je niet ver want ze zorgen ervoor dat je gewicht over een groter oppervlakte verspreid worden zodat jij niet door de sneeuw zakt. Toch zijn er nog heel veel verschillende sneeuwschoenen te vinden, afhankelijk van het type terrein waarop je wilt gaan sneeuwschoenwandelen. Lees hier meer over welke type sneeuwschoenen er zijn en of je deze beter kunt kopen of huren.

2 – Handschoenen of wanten

Nog zo’n logische, want je wilt natuurlijk wel warme handen hebben tijdens het sneeuwschoenwandelen! Handschoenen of wanten zorgen ervoor dat je handen op temperatuur blijven. Met handschoenen heb je meer bewegingsvrijheid terwijl wanten ervoor zorgen dat je vingers elkaar makkelijker warm houden. Wij raden aan om altijd minimaal twee paar handschoenen mee te nemen. Een paar (eenvoudige) dunne handschoenen en een paar dikke handschoenen of wanten. De dunne handschoenen zorgen ervoor dat je even kort technische handelingen kunt verrichten terwijl de het dikke paar voor de echte warmte zorgt. Ook wil je dat het dikke paar handschoenen of wanten waterafstotend is. Wij nemen soms zelf 3 sets handschoenen mee (1x extra dikke wanten) zodat onze vingers altijd warm blijven! Lussen aan de handschoenen zijn ook een goede tip zodat je ze niet kwijtraakt tijdens je sneeuwschoenwandeling. Hier vind je enkele handschoenen die je kunt toevoegen aan jouw uitrusting voor sneeuwschoenwandelen.

3 – Warme schoenen en sokken

Op koude voeten zit je niet te wachten tijdens het sneeuwschoenwandelen. Daarom zijn goede warme schoenen en sokken een must have voor het sneeuwschoenwandelen. Zorg ervoor dat je stevige schoenen hebt die ook na vele uren door de sneeuw ploegen geen water doorlaten. Hierbij kun je denken aan B, C of D schoenen die ook extra aandacht hebben voor het warm houden van je voeten. Het kiezen van een goede sok is ook bepalend voor een comfortabele sneeuwschoenwandeling. Kies hierbij voor goede sokken van merinowol die de warmte vasthouden in de vele luchtbelletjes van het wol. Let er op dat je met je sokken genoeg ruimte over blijft in je schoenen. Je wilt dat je voeten en sokken de ruimte krijgen om lucht als isolatielaag te laten dienen. Heb je dan nog steeds koude voeten? Probeer dan ook eens een zool gemaakt van merinowol onder je voeten. Dit helpt om een extra isolatielaag aan te brengen tussen de grond en jouw voeten! Hier vind je enkele schoenen en sokken die je mee kunt nemen tijdens het sneeuwschoenwandelen!

4 – Warme kleding met ventilatie

Warme kleding zorgt ervoer dat jij niet afkoelt tijdens het wandelen of de momenten dat je even pauze neemt tijdens het sneeuwschoenwandelen. Dit doe je door gebruik te maken van verschillende lagen kleding en het lagensysteem. Dicht op je lichaam houdt je jezelf warm dankzij thermoskleding. Daar bovenop draag je fleecekleding, een donsjas en hardshell broeken of jassen. Sneeuwschoenwandelen is heel anders dan andere wintersporten. Je zult zien dat je het bij sneeuwschoenwandelen al snel warm krijgt door het vele bewegen door soms zware sneeuw. Denk er daarom aan om kleding mee te nemen die voldoende kan ventileren. Bij sneeuwschoenwandelen beweeg je zoveel dat je het juist snel warm zult krijgen. Het is dan belangrijk om zoveel mogelijk vocht af te kunnen voeren. Maak niet de fout om dikke skikleding aan te trekken. Wat je juist wilt voorkomen is dat je vocht vasthoudt die vervolgens afkoelt en je warmte weer wegneemt. Ventilatieopeningen in je broek en regenjas helpen om het vocht af te voeren en te zorgen dat jij juist beter op temperatuur blijft.

5 – Lawine-uitrusting

Ga je sneeuwschoenwandelen dan wil je niet alleen warm op pad zijn, maar ook veilig. Een lawine-uitrusting is daarvoor essentieel en misschien wel de echte nummer 1. Je lawine uitrusting zorgt ervoor dat je jezelf of een ander kunt redden in het ongelukkige geval dat je met een lawine te maken krijgt. De lawinepieper zorgt ervoor dat jij vindbaar bent of een ander kunt vinden, terwijl de sonde en schep ervoor zorgen dat iemand na een lawine uitgegraven kan worden. Daarnaast zijn er airbags die de kans vergroten om zonder blijvende schade uit een lawine tevoorschijn te komen. We hebben een aparte blog geschreven om jouw meer informatie te geven over de aanschaf en het gebruik van een lawine uitrusting.

6 – gps en noodknop met sattelietcommunicatie

Naast de lawine uitrusting kan een GPS en Noodknop met sattelietcommunicatie ook heel belangrijk zijn voor het sneeuwschoenwandelen. Mocht je buiten bereik van een telefoonnetwerk in een vervelende situatie terecht komen, dan is het fijn om met behulp van sattelietcommunicatie een noodmelding af te kunnen geven. Hierbij worden de reddingsdiensten direct gealarmeerd. Deze apparaten worden steeds kleiner en zijn ook prettig om het thuisfront op de hoogte te kunnen houden. Wanneer je gaat sneeuwschoenwandelen zul je ook geen paden aantreffen, want die liggen onder de sneeuw. Het hebben van een GPS is dan eigenlijk ook een must have zodat je goed kunt bepalen waar je zit (en waar de paden lagen). Hieronder vind je enkele van onze favoriete devices voor GPS navigatie en sattelietcommunicatie.

7 – Stokken en tellers

Stokken zijn tijdens het sneeuwschoenwandelen eigenlijk onmisbaar. Ze zorgen voor extra stabiliteit en helpen je om de krachten te verdelen wanneer jij omhoog probeert te klimmen door dikke sneeuw. De eenvoudige stokken zijn helaas kwetsbaarder tijdens het sneeuwschoenwandelen omdat ze als gevolg van vocht en bevriezing minder gaan functioneren. Let er daarom goed op dat als je stokken gebruikt voor sneeuwschoenwandelen, deze zo min mogelijk draaibare en beweeglijke componenten hebben. Ook niet onbelangrijk zijn tellers. Dit zijn de ronde schijven onderaan je stok die voor de sneeuw zo groot mogelijk worden gemaakt. Op die manier zakken je stokken niet meteen weg in een meter sneeuw. Hieronder vind je enkele stokken en tellers voor jouw sneeuwschoenwandeling.

8 – Een zonnebril

Misschien denk je hier niet als eerste aan, maar winters weer kan vrij helder en zonnig zijn. In combinatie met de zon kan de sneeuw behoorlijk fel zijn. Het hebben van een goede zonnebril is belangrijk om tijdens het sneeuwschoenwandelen je ogen goed te beschermen. Ook wil je dat zonnebrillen aan de zijkant je gezicht goed afschermen als je te maken krijgt met veel sneeuw en wind. Gelukkig kun je tegenwoordig vrij goedkoop zonnebrillen vinden die geschikt zijn voor dit soort omstandigheden. We schreven al eens eerder een blog om je te helpen bij het kiezen van jouw zonnebril voor in de bergen.

9 – Een buff en muts

Nog wat tips om warm te blijven bij het sneeuwschoenwandelen. Gebruik een buff en muts! Een buff is een zeer veelzijdige lap stof die je op veel verschillende manieren kunt gebruiken. Zo kun je je nek afschermen voor koude lucht, of deze helemaal tot aan je oren trekken om je gezicht te beschermen tegen de koude wind. Natuurlijk kan ook de muts niet ontbreken, die je oren en hoofd van bovenaf lekker warm houden. Als je het ons vraagt kan het regelmatig zelfs iets te warm worden op je hoofd, maar een muts kan natuurlijk nooit verkeerd staan in winterse omstandigheden! Zie hier onze favoriete collectie van buffs en mutsen.

10 – Een thermosfles

Even op adem komen van al het sneeuwschoenwandelen? Een thermosfles is het ideale onderdeel van jouw uitrusting om te kunnen pauzeren. Neem warm water mee en je kunt alle kanten uit. Maak koffie, zet thee of zorg voor een lekkere soep tijdens jouw pauze. Met een goede thermosfles kun je de gehele sneeuwschoenwandeling genieten van water wat warm blijft en jou ook warm houdt. Hieronder vind je enkele thermosflessen die wij aan kunnen raden!

11 – Lekker zitten met een Zitkussen

Als je dan toch pauzeert wil je ook wel even lekker kunnen zitten. Als alles besneeuwd is kan dit nog best een uitdaging zijn. Vergeet tijdens het sneeuwschoenwandelen dan ook niet om een zitkussen mee te nemen. Deze kun je op de sneeuw leggen en zorgt voor net dat kleine beetje isolatie waardoor jij even kunt gaan zitten. Sommige zitflappen zijn zo gemaakt dat je ze eenvoudig op kunt vouwen. Enkele daarvan zie je hier!

12 – Even geen sneeuwschoenen maar Spikes

De omstandigheden tijdens het sneeuwschoenwandelen kunnen nog wel eens wisselen. Zo stap je de ene keer door diepe sneeuw en vervolgens sta je op een plaat ijs. Sneeuwschoenen hebben gelukkig kleine tandjes zodat je ook op glad ijs nog goede grip hebt. Het nadeel van sneeuwschoenen is dat ze toch nog redelijk zwaar zijn (ongeveer een kilo per stuk). Als je enige tijd over een verijsd stuk loopt (bijvoorbeeld een stuk weg), dan kunnen sneeuwschoenen zwaar aan gaan voelen. Het kan dan handig zijn om over te stappen op lichtgewicht spikes. In de praktijk hoeven we er gelukkig niet vaak gebruik van te maken, maar een enkele keer zijn we ontzettend blij geweest zijn dat deze spikes onderdeel waren van onze uitrusting!

13 – EHBO set, Reddingsdeken en windzak

Of je nu in de zomer of in de winter op stap bent, een EHBO set is altijd een must have item om mee te nemen. Onderdeel van je EHBO set is dan ook een reddingsdeken die je warm (of koel) kan houden. In de winter is het goed om te zorgen voor minimaal 1 reddingsdeken per persoon. Daarnaast wordt het steeds vaker aangeraden om een windzak mee te nemen voor een of twee personen. Deze windzak zorgt ervoor dat je geen warmte verliest in omstandigheden met veel wind. De windzak vergroot de kans op overleving aanzienlijk wanneer je onverhoopt in een noodsituatie terecht komt. Wees dus voorbereid en kijk eens naar deze artikelen!

14 – Reparatieset

Winterse omstandigheden zijn een stuk zwaarder voor je uitrusting. Door dat sneeuw en vocht overal tussen kruipen en vervolgens bevriezen kan materiaal sneller stuk gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan stokken die vast komen te zitten. Sneeuw kan behoorlijk zwaar zijn voor bijvoorbeeld je sneeuwschoenen. Wanneer je kapotte sneeuwschoenen hebt kun je niet meer sneeuwschoenwandelen en wordt het toch ineens een stuk lastiger. Het is daarom goed om altijd een klein reparatiesetje mee te nemen. Hierin neem je in ieder geval ijzerdraad en ducttape mee zodat je kapotte onderdelen provisorisch kunt herstellen.

*Via deze pagina verwijzen wij naar producten van webshops. Indien je op een van deze webshops producten koopt ontvangen wij een kleine commissie.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on