Kunnen we naar de bergen deze zomer?

Ik denk oprecht een van de vragen die bij ons vaak centraal staat, nu niets meer vanzelfsprekend is. In de eerste plaats natuurlijk omdat we gewoon ontzettend van de bergen houden en er het liefst zo vaak mogelijk zijn. Aan de andere kant ook omdat we dit jaar onszelf hebben opgegeven voor een alpiene cursus van Mountain Network. Hoewel gezondheid natuurlijk voorop staat en dat het allerbelangrijkste is, willen we ook graag kijken naar wat we (als we gezond blijven) kunnen doen. Een van die dingen is dus de alpiene cursus. Een leuke trip waar we al een hele tijd naar uit kijken en omdat er op de planning stond om tijdens deze trip onze eerste 4000’er te beklimmen (Kilimanjaro daar buiten gelaten 😉 ). Afgelopen weekend hebben wij een informatie bijeenkomst gehad waar er mee insider informatie met ons is gedeeld. We dachten dat het voor jullie ook fijn is om wat meer te weten over eventuele mogelijkheden, mits verantwoord en veilig, dus delen we deze informatie in de nieuwe blog.

Gidsen beginnen weer

In Nederland is het geen centraal onderwerp, de mogelijkheid om de bergen in te gaan. Ook niet gek, met dat vlakke landje van ons. Maar in andere landen speelt dit onderwerp veel meer. In verschillende Alpen landen is het natuurlijk wel een belangrijk onderwerp en zijn er ook tal van gidsen die graag aan de slag gaan.

In Zwitserland, Duitsland & Oostenrijk gaan gidsen ook weer beginnen met het begeleiden van bergtochten. In de bergen is het sowieso vaak makkelijker om afstand te houden en buiten in de natuur zijn is natuurlijk goed voor iedereen. Dat de gidsen weer starten vinden wij een fijn bericht en geeft ons wat hoop. Ook het feit dat andere landen hier aandacht voor hebben vinden we een prettig idee.

Niet in alle landen zijn dezelfde regels

Zoals ook met alle andere maatregelen, zijn ook de maatregelen voor de bergen verschillend per land. Onze tocht staat gepland in Frankrijk en Italië, maar zo als het er nu naar uit ziet zijn dit niet de landen waar de meest soepele regels zijn. Het lijkt er op dat in Oostenrijk het meest vooruitstrevende land is momenteel. Dat betekent voor ons bijvoorbeeld dat onze cursus verplaatst kan worden naar een gebied in Oostenrijk wanneer de regelgeving in Frankrijk en Italië een bergexpeditie niet toelaat, maar Oostenrijk wel.

Opening van hutten

De plek waar het niet zo makkelijk is om afstand te houden zijn natuurlijk de berghutten. Dat is een plek waar je normaal gesproken dicht op elkaar zit en ook slaapt. Met veel mensen in een kleine ruimte, dat is wat een hut zo tof maakt. Alleen in het geval van de anderhalvemetermaatschappij even niet. Dat neemt niet weg dat hutten wel open kunnen. Al draaien ze misschien maar op 30% van de totale capaciteit. Dan lig je niet meer met je voeten tegen de voeten van iemand anders aan en wordt er afstand gehouden tussen de tafeltjes.

Een van de vragen die wij hadden was: hoe weten we dat wij wel een plekje zullen hebben in de hut als de cursus door gaat? De verwachting hierin is dat lokale gidsen de voorkeur krijgen ten opzichte van particuliere bezoekers. Met andere woorden: als je met een gids gaat is de kans wat groter dat je een hut kan boeken.

Ook zullen de hutten, net als andere bedrijven, werken met speciale protocollen. Zorgen dat je handen schoon zijn, gebruik maken van looproutes en geweigerd worden als je geen lakenzak mee hebt. De meeste hutten zullen zich hier aan houden en wellicht nog extra maatregelen gaan toevoegen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je wordt gevraagd om eigen desinfecterende gel mee te nemen. Niet in alle hutten is stromend water namelijk vanzelfsprekend.

Of en hoe we in de bergen kunnen slapen is nog onbekend.

Afstand houden in de bergen

Zoals ik eerder al aangaf, is het in de bergen vaak al makkelijker om anderhalve meter afstand te houden. Er is veel ruimte, je bent in de open lucht en sowieso loop je vaak wat verder uit elkaar dan in een drukke winkelstraat. Sterker nog, als we op een gletsjer lopen moeten we nog meer afstand houden om het veilig te houden. Daarnaast is er voor bijvoorbeeld onze cursus ook extra aandacht voor de manier van inbinden. Zo zorgen ze er voor dat het contact tussen cursist en gids zo veel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast zullen instructies op verdere afstand worden gegeven en zal er geen groepsfoto gemaakt worden op de top.

Waar wij nog geen informatie over hebben gekregen is het gebruik van bergtreinen en skiliften. Dit kan waarschijnlijk ook door in aparte cabines te zitten, maar de capaciteit wordt dan wel minder. Het kan zijn dat ook hier groepen met een gids voorrang krijgen.

Mogen we de grens over?

De allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: mogen we straks de grens weer over. En tegelijkertijd is dit ook de meest onzekere kwestie. Op dit moment zijn de grenzen met België natuurlijk nog dicht en ook Frankrijk heeft tot 15 juni liever geen buitenlanders over de vloer. Dus al zouden alle andere maatregelen klaar staan, als we de grens nog niet over mogen komen we nog niet ver. Daarnaast houden we het reisadvies in de gaten. Nu geldt overal nog code oranje, wat betekent dat de reizen niet door gaan. Er wordt in sommige landen ook gekeken naar de mogelijkheid voor 2 weken quarantaine na het passeren van de grens. Met een cursus die zowel in Frankrijk als in Italië plaats vindt, kan dat nog wel eens lastig worden.

Mountain Network houdt alles in ieder geval goed in de gaten en heeft contact met lokale gidsen. Hierdoor kunnen zij ons goed op de hoogte houden van de wijzigingen. Onze vakantie vindt ook pas over 3 maanden plaats, dus veel zekerheid is er op dit moment nog niet. Het is waarschijnlijk dat de informatie over of en hoe we op pad kunnen de komende tijd nog wel eens zal wijzigen.

We hopen op het beste en een mooie week in de Alpen!

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on