4x Via Ferrata in Zweden – Skuleberget

Wie aan Zweden denkt, zal voornamelijk denken aan de vele bossen en meertjes. De eindeloze verlaten landschappen bieden rust voor veel natuurliefhebbers. Maar ook de actievelingen kunnen hier prima hun ei kwijt. Eindeloze wandelingen met rugzak en tent, kanoën over het water of op zoek naar de rotsen. Want er zijn ook zeker mogelijkheden om een via ferrata in Zweden te doen. Wij klommen op de Skuleberget via een van de 4 routes. Een erg leuke klettersteig met een nog leukere afsluiting.

Skuleberget in de Hoga Kusten – de routes

De Skuleberget is een bekende berg van national park de Hoga Kusten. Deze berg wordt, net als andere bergen in de regio, elk jaar nog een beetje hoger. Op dit moment is de Skuleberget 295 meter hoog. In de Alpen zou je er vast niet naar om kijken, maar in het verder vrij vlakke gebied is dit een prachtige top om naartoe te gaan. Je kan er naartoe wandelen via verschillende routes, in het hoogseizoen kan je met de skilift, maar ook lopen er verschillende via ferrata (ook wel klettersteig) routes op.

Via ferrata in Zweden voor beginners en gevorderden

De Skuleberget is te beklimmen via 4 verschillende via ferrata routes. Elke route is met een eigen kleur gekwalificeerd. Je hebt, van makkelijk naar moeilijk, de witte, gele, rode en zwarte route. Hieronder vertellen we je wat meer over de mogelijke routes:

  • De witte route: Deze route is gekwalificeerd met niveau B. Dat is een prima niveau voor beginners of kinderen. De route is nergens echt geëxponeerd (veel lucht onder je), maar biedt toch het goede gevoel van het klimmen
  • De gele route: Deze route is gekwalificeerd met niveau C. Dat is een gemiddeld niveau. De route is daarom perfect voor iedereen die al eens kennis heeft gemaakt met een via ferrata. Maar ook voor beginners die fit zijn en geen hoogtevrees kennen is dit een mogelijke route.
  • De rode route: De rode route heeft het niveau C/D en is een route voor de ervaren klimmer. De route is wat steiler en vooral luchtiger dan de gele route. Dat betekent dus dat je dieper de afgrond in kijkt. Ook is hij wat technischer.
  • De zwarte route: De zwarte route heeft niveau E en dat staat bekend als een van de moeilijkste niveaus. Deze route is dus voor de zeer geoefende klimmer. De route heeft niet overal meer steunpunten voor je voeten en je moet vertrouwen op het druk zetten tegen de wand. Niet alleen traverserend, maar ook verticaal.

De routes duren normaal gesproken maximaal 2 uur. Nog meer informatie over de verschillende routes vind je hier.

Er zijn meerdere routes met meerdere niveaus, voor ieder wat wils dus.

De regels en prijzen

Deze via ferrata in Zweden is in het gebied een toeristische trekpleister en het wordt ook steeds populairder. Het is daarom ook centraal geregeld door het via ferrata center. Vanuit hier gaan verschillende groepen met hun gids op pad, maar ook kan je er materiaal huren. Heb je, net als wij, al je eigen materiaal? Ook dan moet je via het center gaan om de toegang te betalen en je materiaal te laten controleren. Dat hebben we eigenlijk nog nergens anders gezien, maar altijd handig om een extra check te hebben dat we goed materiaal bij ons hebben natuurlijk. Het is dan ook niet toegestaan om zonder toestemming de routes op te gaan.

Zoals we al eerder in Noorwegen hebben gezien wordt ook in Zweden flink geld gevraagd voor een via ferrata. In de Alpen zijn ze vaak gratis of wordt een kleine bijdrage gevraagd, dat is in deze landen helaas anders. Afhankelijk van het seizoen dat je gaat zijn de prijzen als volgt:

  1. Toegang met eigen materiaal: hoogseizoen 300 SEK / laagseizoen 200 SEK (ongeveer €30 en € 20) per persoon
  2. Toegang met gehuurd materiaal: hoogseizoen 495 SEK / laagseizoen 395 SEK (ongeveer €49,50 en €39,50) per persoon
  3. Toegang met gehuurd materiaal en gids: hoogseizoen 990 SEK / laagseizoen 790 SEK (ongeveer €99 en €79) per persoon

Het hoogseizoen loopt van 26/06 tot en met 20/08

Onze ervaring met de via ferrata in Zweden

Omdat wij erg fan zijn van klettersteigen en veel verschillende routes willen proberen kunnen we het natuurlijk niet laten om ook deze via ferrata in zweden eens te testen. We zitten een beetje te twijfelen welke route we gaan nemen, maar kiezen uiteindelijk voor de rode route. De routes zijn niet lang en we hebben wel zin in een beetje uitdaging. We twijfelen nog heel even over de zwarte route, maar niveau E klimmen we eigenlijk nog niet zo vaak dus die slaan we toch maar over.

In de ochtend gaan we met onze mountainbikes vanaf Friluftsbyn naar het via ferrata center. We zien al snel dat er zich groepjes verzamelen om op pad te gaan. Soms met gids en soms zonder, maar allemaal met de kenmerkende blauwe helmpjes. Wij hebben onze eigen materialen mee en dat vinden ze een beetje gek. Het lijkt erop dat ze dat niet zo vaak meemaken. Nadat we een go hebben gekregen mogen we op pad. We rijden naar het begin van de rode route die samen start met de witte route.

Vanaf de Via Ferrata op Skuleberget heb je mooi uitzicht over de omgeving

Van makkelijk naar moeilijk

Het begin van de rode route is hetzelfde als de witte route. We krijgen dus ook een simpele start maar zitten ook een beetje klem achter anderen die nog een beetje moeten wennen. Gelukkig hebben we alle tijd en is het lekker weer, dus voor ons geen probleem om ook lekker rustig aan te doen. Zo kunnen we nog wat meer genieten van de omgeving. Na een klein stukje splitst de route en gaan wij naar rechts waar de witte route naar links gaat. We waren al een beetje bang voor de drukte, maar hadden ook verwacht dat onze route wat rustiger zou zijn. Onze verwachting klopt, want de meeste groepjes zitten op de witte en gele route. Wij kunnen onze spieren nu lekker aan het werk gaan zetten.

Luchtige route die vraagt om techniek

Dat we nu op de andere route zijn merken we natuurlijk wel. De route wordt een stukje technischer en vraagt toch wel om wat meer techniek. Soms moet je goed druk zetten met je voeten tegen de wand en we klimmen echt op het steile stuk van de berg. We vinden het wel lekker dat de route iets technischer is, want we hebben afgelopen tijd vooral wat makkelijkere routes geklommen. Gelukkig ligt de route prima binnen ons niveau dus angstig worden we nergens. Doordat we op het steile stuk van de route klimmen kunnen we wel erg goed genieten van het uitzicht. Het park ligt namelijk direct aan zee en ook vanaf deze kant van de berg kan je de zee goed zien. Het is een en al genieten.

Soms moet je goed druk zetten met je voeten tegen de wand en we klimmen echt op het steile stuk van de berg.

Via ferrata in Zweden
Sommige plekken zijn hele luchtig en vragen om grote stappen

Een relaxte ochtend afsluiten bij het restaurant

Omdat de Skuleberget niet zo hoog is, duurt de klim ook niet zo lang. Na een uur staan we namelijk al boven aan de wand. Aan de ene kant erg jammer dat het al zo snel voorbij is, maar we weten inmiddels ook wat er boven op ons wacht. We zijn namelijk al meerdere keren naar boven gelopen en boven op de Skuleberget ligt een gezellig restaurant. We besluiten voor een lekker ijsje te gaan en nog even te genieten van de warmte en de zon. We zien achter ons ook steeds meer mensen boven komen van de klim.

En mooie wandeling naar beneden

Het leuke van de via ferrata in Zweden is dat de wandeling naar beneden ook nog eens prachtig is. Je hebt vanaf deze top verschillende mogelijkheden. De ene erg steil en de andere lekker relaxed. Wij kiezen voor de relaxte wandeling want we hebben nog tijd genoeg voordat we weer bij Bruno moeten zijn. De wandeling terug is ongeveer 2,5 kilometer en loopt door prachtige bossen. De laatste kilometer lopen we vlak over het pad langs de wand en we gaan weer op zoek naar onze fietsen. Die staan nog netjes waar we ze hebben achtergelaten en we fietsen het laatste stukje weer terug naar de camping. We hebben ons weer prima vermaakt en alles wat we verder nog gaan doen vandaag is simpel: genieten van de zon!

De top van de via ferrata.

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on