6 tips om te starten met suppen

Waar moet je aan denken als je wilt starten met SUPpen? In 2020 lag alles even stil en konden we niet zomaar naar het buitenland en onze geliefde bergen. Omdat we niet stil konden zitten besloten we om onze eigen SUPs aan te schaffen en met onze hond Bruno het Nederlandse water te verkennen. Sindsdien is er niks heerlijker dan bij mooi weer of bij het zien van een mooi meertje onze SUPs uit te pakken en even lekker ontspannend over het water te peddelen. Ook in 2021 zitten we weer in een vergelijkbare situatie en zien we veel anderen die ook denken aan het aanschaffen van een SUP. Wij zijn natuurlijk geen SUP experts, maar vertellen je wel graag welke tips wij in het afgelopen jaar voor je hebben opgedaan om te starten met je eigen SUP!

1. een sup uitkiezen

Een SUP vind je in verschillende vormen en maten en ook in verschillende prijsklassen. Tijdens onze zoektocht naar een SUP wisten we nog niet direct wat we nodig hadden. Uiteindelijk kwamen we uit op de volgende keuzes:

Vast of opblaasbaar: de meeste SUP boards die je nu tegenkomt zijn opblaasbaar, maar er zijn natuurlijk ook vaste SUP boards te vinden. Deze zijn een stuk steviger dan de opblaasbare, maar ook lastiger mee te nemen. Toch is deze stevigheid uiteindelijk wel wat je ook wilt terugvinden in je opblaasbare SUP board. Omdat opblaasbare SUP’s handiger te bewaren en te vervoeren zijn zie je deze veel vaker. Wij kozen hier dan ook voor. Het SUP board dat wij uiteindelijk gekozen hebben voelt altijd stevig aan en buigt niet door, maar ik heb begrepen dat dit voor andere merken nog wel eens tegen kan vallen. Een minimale opgeblazen luchtdruk van 15 PSI helpt daarbij.

Lengte, breedte en draaggewicht: Hoe langer een SUPboard hoe meer ruimte en hoe korter hoe wendbaarder. Hoe breder een SUP is hoe stabieler hij is om op te staan. Hoe smaller het bord hoe makkelijker hij door het water verplaatst en hoe grotere afstanden je af kunt leggen. Wij wilden graag een SUP board waarop we onze hond mee konden nemen en waarbij we ook nog wat bagage mee aan boord konden nemen. Daarbij kozen we dus vooral voor een SUP board met voldoende lengte. Bij de breedte hebben we erop gelet dat het SUP board niet te smal is, maar we hebben uiteindelijk ook niet gekozen voor een extra breed bord omdat we graag langere tochtjes willen maken. Daarom kwamen we uit op een allround SUP board. SUP’s hebben ook een bepaald draaggewicht en dat is voor onze SUP’s redelijk beperkt. Maar met 130 kilo kunnen we nog steeds genoeg spullen kwijt. We kunnen op deze SUP’s niet samen staan. Dit komt door het draaggewicht, maar ook de SUP is hier eigenlijk niet breed genoeg voor. Mocht je dat dus willen dan moet je hier in de lengte, breedte en draaggewicht rekening mee houden.

Starten met SUPPEN model kiezen
De SUP’s die wij vorig jaar kozen waren Aqua Marina Fusion SUP’s. Lekker oranje!

Prijsklasse: Bij elke SUP is het materiaal van belang. Dit heeft invloed in hoe stevig en duurzaam het materiaal is, hoe goed de naden aan elkaar zijn getaped en hoe de luchtkamers zijn ingericht. Hoe goedkoper de SUP, hoe sneller deze slijt en hoe minder stabiel hij kan zijn. Wij wilden graag kijken of SUPpen wat voor ons wat en besloten dus voor een goedkoper model te gaan. We kozen twee mooie SUP sets van Aqua Marina voor een mooie prijs. Wel keken we hierbij dus naar voldoende lengte die de SUP had. Uiteindelijk kozen we de allround Aqua Marina Fusion SUP.

2. Ga oefenen

SUPpen is, in onze ogen, niet moeilijk. Het helpt als je gewend bent om af en toe op wat onstabiele ondergronden te staan. Zo zijn wij al wel eens eerder gaan kitesurfen, windsurfen, wakeboarden etc. Maar stel je hier niet teveel bij voor want dat mag niet veel naam hebben. Wij zijn met onze SUP’s gaan oefenen in een klein slootje dicht bij ons huis. Voor onze hond zijn wij zelfs eerst in de tuin gestart om hem te laten wennen aan het SUP board en de nieuwe commando’s.

Bij het eerste keer oppompen van de SUP leer je meteen de paar stappen die je moet onthouden, zoals het open of dicht zetten van het ventiel, het plaatsen van de vin en het vastmaken van de leash. De allereerste keer op het water voelde inderdaad vrij onstabiel en bezorgde mij wat knikkende knieën. We begonnen eerst zittend op de knieën en stonden dan voorzichtig op. Hoe langer je rondjes vaart, hoe meer ontspannen je wordt. Die ontspannen houding helpt bij het licht zakken door je knieën en opvangen van onverwachte bewegingen. Tot op heden zijn wij nog niet in het water gevallen en dat zelfs met een hond die ervoor kiest af en toe over de SUP te gaan lopen!

3. materiaal om aan te denken tijdens het suppen

Tijdens het SUPpen is het handig om een aantal zaken mee te nemen. Denk daarbij aan kleding, eten, drinken en natuurlijk de SUP spullen. Kleding is voor ons vrij standaard. Wij hebben zelf geen wetsuits, al zijn die wel aan te raden in het voorjaar wanneer de watertemperatuur nog laag is. Wel maken we gebruik van (niet waterdichte) sportieve zeilschoenen die goed tegen water kunnen. Deze bieden goede grip en zijn ook fijn als we wel een keer een stuk moeten lopen langs de kant.

Daarnaast hebben we vaak nog wat spullen bij in een Drysack. Bij onze SUP kunnen deze mooi onder de spanbandjes voor op de SUP. In de Drysack doen we vaak wat eten voor als we langer onderweg zijn en zonnebrand. Vergeet namelijk niet dat je op het water nog sneller en makkelijker verbrand. Buiten de Drysack nemen we ook altijd een paar flessen water mee. Omdat je omringd bent door water vergeet je dit nog wel eens, maar je moet goed blijven drinken wanneer je met je SUP op het water zit.

Tijdens onze SUP tochten nemen we naast Bruno ook nog materiaal mee in een drysack.

Onze elektronische apparatuur doen we vaak nog in een aparte, kleinere drysack. Dit is ter extra bescherming, maar ook makkelijk om deze af en toe los mee te nemen wanneer we willen fotograferen. Voor Bruno hebben we nog een deurmat bij ter bescherming voor zijn nagels en een lange lijn voor het geval hij toch van de SUP af valt. Als we van A naar B bewegen moeten we natuurlijk ook onze SUP spullen meenemen, zoals de SUPtas en opblaaspomp. Onze Drysack is dan ook groot genoeg voor de SUPtassen en de opblaaspomp kunnen we voorop gemakkelijk kwijt. Zo hebben we alles bij ons en kunnen we bij ons aankomstpunt alles weer opruimen en meenemen.

4. Zoek leuke plekken op om te gaan suppen

Als je wilt gaan SUPpen heb je waarschijnlijk ook al een eerste plekje in je hoofd waar je dat wilt gaan doen. Het is natuurlijk ook leuk om vervolgens verder te gaan kijken. Nederland is rijk aan slootjes en plassen dus er is altijd wel een mooie plek te vinden. Wij zijn zelf gestart met bekende plekken in de buurt, maar zijn ook uitgeweken naar andere locaties.

Op internet kun je veel plekken vinden waar je kunt SUPpen. Toch zijn dit vaak de wat drukkere plekken en minder natuurlijke gebieden. Wij merken dat we al snel tevreden zijn met wat bredere slootjes en plassen in het polderlandschap, zoals bijvoorbeeld ons fijne SUP plekje bij de Baakermat. Daarnaast speuren wij nog wel eens rond op kanoweb waar je leuke kanoroutes kunt vinden. Dit vormde de inspiratie voor onze Hike & SUP tocht over de Malpieheide! Bij kanoroutes moet je wel opletten dat er (zeker bij kleine riviertjes) af en toe van uit wordt gegaan dat je met de kano wat kunt schuren over de boden bij lage waterstanden. Dit is natuurlijk niet wenselijk voor je SUP, waardoor de route niet bruikbaar is.

We hebben zelf gemerkt dat wij het meest genieten van (niet al te grote) plassen om op de SUPpen. Kleine rivieren die meanderen vragen veel stuurwerk en op de wat grotere wateren kun je gewoon lekker rustig voor je uit peddelen. Het uitzicht (en het moment) zijn daarvoor natuurlijk ook belangrijk. Zo zagen wij vorige jaar onze kans schoon om op de grote Brienzersee in de Zwitserse Alpen te SUPpen langs mooie kliffen en helder blauw water. Dit is onze mooiste SUP tocht tot nu toe en ondanks het grote water en hekgolven van de rondvarende boten was dit geen probleem voor onze SUPs, onszelf en Bruno!

De Brienzersee heeft enkele mooie kliffen om langs te peddelen

Onze SUP tocht over de Brienzersee langs mooie kliffen en helder blauw water was de mooiste tot nu toe

5. Ga ook ‘even Suppen’ in de avond of ochtend

Wat we ook hebben geleerd is dat het naast mooie langere tochten ook heerlijk is om maar even te gaan SUPpen. In de zomer waren we vaak na een warme werkdag nog goed te porren voor een klein SUP rondje in de avondzon. We hebben dan onze SUP’s klaarstaan en rijden naar een mooie plas dichtbij. Het oppompen van de twee SUP’s kost ons ongeveer 15-20 minuten, maar daarna kunnen we heerlijk ontspannend peddelen en de dag achter ons laten. We SUPpen dan een klein rondje, gaan er even bij zitten op de SUP en praten nog even de dag door. Vervolgens maken we nog een klein rondje en ruimen we alles weer op!

Zo lijkt het ons ook super om dit eens te doen tijdens een mooie zonsopgang en we kunnen je dit bij voorbaat al aanraden! Wij zijn altijd grote fan van zonsopgangen en de rust op het water zal alleen maar een groter effect hebben op dat gevoel. De zonsopgang die wij beleefden vanaf ons kampeervlot is hier een mooi voorbeeld van. Zodra het dus binnenkort weer eens mooi weer wordt zullen we dit eens gaan overwegen.

De kleine SUP momentjes tijdens zonsondergang of aan het einde van een werkdag zijn heerlijk!

6. Wees creatief voor jouw volgende suptocht

Wij blijven genieten van onze kleine en bekende SUP rondjes. Maar we staan ook altijd open voor nieuwe ideeën. Blijf dus altijd creatief denken: “kan ik hier SUPpen?” of “kan ik dit combineren met SUPpen?”. Het is namelijk heerlijk om de vrijheid te ontdekken die je hebt met het SUPpen wanneer de (soms drukke) kant achter je laat en het rustige water opgaat op bijzondere plekken of tijdens bijzondere tochten. Ons volgende idee is dan ook om een tocht van een of meerdere nachten te gaan maken met onze SUP! Zo raak je niet uitgeSUPt en ben je altijd onderweg naar het volgende avontuur!

Hopelijk kun jij met deze tips ook jouw SUP avonturen gaan starten. We weten in ieder geval zeker dat het geen miskoop is geweest en ons fijne en avontuurlijke momenten heeft opgeleverd!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on