De beste materialen voor een huttentocht – mijn top 10

Inmiddels heb ik al heel wat huttentochten gelopen. Alleen, met Thomas en met Bruno. En onlangs ook de eerste tocht als begeleider. In al die jaren dat ik in de bergen op pad ben, ben ik steeds kritischer gaan kijken naar mijn materiaal. Ik weet wat (voor mij) wel werkt en wat totaal niet. Hierdoor kan ik heel efficiënt inpakken en heb ik mijn faves snel bij elkaar. Ik ben dan ook erg blij met de verschillende materialen die ik in de afgelopen jaren heb verzameld. Om jullie wat te helpen bij het onderzoek geef ik hierbij mij top 10 aan fijne materialen waar ik echt niet zonder kan.

1. Een goede rugzak – Ortovox traverse

Een fijne tocht begint met een fijne rugzak. Niets zo vervelend als een rugzak die trekt, niet lekker zit of het gewicht toch te veel op je schouders belast. Toen ik vorig jaar een maand in Oostenrijk was, heb ik het mijn missie gemaakt om de perfecte rugzak te vinden. Belangrijk daarbij was de zwaaitest. Doe je rugzak om met flink veel gewicht en zwaai een paar keer goed met je armen. Veel rugzakken schuurden namelijk langs de schouderbanden, of zaten niet helemaal lekker. Ook dacht ik dat ik per se een ventilerend rugpand wilde. Maar uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij de Ortovox Traverse. Na 4 lange tochten is het zeker een blijvertje en ik schreef er al eerder een review over.

2. Een fijne hardshell jas – Rab Arc Eco

Veel dagen in de bergen betekent ook veel dagen met regen. Tenminste, als je net zoals ik veel in Oostenrijk bent. Maar ook in andere landen kan het goed tekeer gaan. Niet zo veranderlijk als het weer en dat geldt zeker in de bergen. Vorig jaar had ik een fijne Mammut regenjas gekocht, maar deze was achteraf gezien toch niet zo ideaal. Na een korte tijd begon de stof al te “pillen”. Daarom mocht ik hem ruilen en koos ik voor de Rab Arc Eco. Deze jas is echt goed waterdicht en heeft de zakken wat hoger zitten. Een belangrijke eis, omdat ik ook vaak met een gordel loop. Door de hogere zakken, zit de inhoud van deze zakken niet in de weg als je een heupband of gordel draagt.

3. Een hoofdband tegen koude oren

In de winter kan ik niet zonder muts, maar in de zomer vind ik koude oren ook écht niet fijn. Het is iets waar ik snel last van heb. Maar een muts meenemen hoeft niet altijd. Tegenwoordig heb je de leukste hoofdbanden die je oren beschermen. Hierdoor kan de warmte nog wel via de rest van je hoofd ontsnappen, maar zijn je oren goed beschermd. Ze zijn klein, licht en je hebt ze snel op of af. Ik kan in ieder geval niet meer zonder.

Regelmatig draag ik een hoofdband tegen koude oren

4. Fijne laagjes voor het regelen van je temperatuur – Woolpower longsleeves

Jullie weten het vast, wandelen in de bergen betekent: laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Liever een laagje extra, dan 1 hele warme laag. Ik ben 100% fan van merinowol en als je dierlijke materialen draagt dan zou ik dat ook zeker aanraden. Het isoleert goed en is goed bestand tegen vervelende luchtjes. Naast mijn Icepeak T-shirts heb ik ook altijd 2 lagen Woolpower shirts met lange mouwen mee. Een dun shirt voor de semi-warme dagen en een dikkere variant voor de koude dagen. (let op, bij Woolpower zijn bijna al hun artikelen unisex, neem daarom een maat kleiner als je als vrouw besteld) Met deze drie lagen kan ik bijna elk weertype aan. Van -5 tot 30 graden. Al draag ik bij die koude temperaturen nog wel mijn hardshell erover natuurlijk.

Ook in de winter loop ik op zonnige dagen met mijn merinoshirts

5. Terug van weggeweest: de Afristbroek – Salewa

Misschien zweer je erbij, misschien ook niet. Sommigen zijn fan van leggings en andere van afritsbroeken. Een tijdje heb ik leggings gedragen en ik vind ze zeker lekker zitten. Maar de ideale variant heb ik nog niet gevonden. Mijn eisen voor een wandelbroek zijn namelijk: lekker zittend, niet te “lomp”, genoeg zakken voor kleine prularia en de mogelijkheid om het in warmer en kouder weer te dragen. Tijdens een shoprondje door de Intersport in Innsbruck kwam ik de Salewa Durastretch tegen. Ik heb hem nu twee huttentochten getest en voor mij is het zeker een blijvertje!

huttentocht materialen

6. Stevige stappers – Lowa en La Sportiva

Ik vertelde in het begin van dit artikel dat niets zo vervelend is als een slechte rugzak. Maar misschien zijn slechte schoenen wel net zo vervelend. Ook bij schoenen komt het erg aan op de persoonlijke voorkeur. Schoenen pas je daarom het beste in de winkel en pas vooral verschillende modellen. Hierdoor voel je gelijk welke het beste zit. Voor mijn huttentochten gebruik ik verschillende schoenen, afhankelijk van het terrein. Maar zowel op mijn La Sportiva Trango Tower GTX als op mijn Lowa Renegade schoenen loop ik erg prettig.

7. Goede handschoenen – Hestra

Je hoopt altijd dat je ze niet hoeft te gebruiken op een huttentocht. Maar regelmatig is het wel nodig. Een koude wind boven op de pas of een hele dag in de mist. Het gebeurt regelmatig. Vaak liep ik met dunne handschoentjes van de Decathlon en ook deze doen zeker hun werk. Deze zomer ben ik echter overgestapt op een nieuw paar. Mijn Hestra ergo grip active. Deze handschoenen zijn ook geschikt voor Alpien terrein doordat ze hele goede grip hebben. Perfect dus als je met touw aan de slag moet. Ze zijn relatief dun, maar hebben wel een kleine voering. Ook zijn ze goed bestand tegen natte omstandigheden. Als het een hele dag koud is en het heeft wat geregend blijven mijn handen inmiddels warm. (al zijn ze niet volledig waterdicht). Ook voor een huttentocht zijn ze super fijn, omdat ze naar mijn idee wel meer water tegenhouden dan standaard dunnen handschoentjes. Wil je niet Alpien terrein in maar wel op huttentocht, dan raad ik aan om te kijken naar andere dunne en waterdichte handschoenen, die zijn vaak toch een stukje goedkoper.

8. Geen zon in je gezicht – een flexibel petje

Hoewel ik ook altijd een zonnebril meeneem, en deze regelmatig draag, ben ik toch wel fan van een pet. Het liefst een lichtgewicht en een beetje flexibele variant. Deze laten meer warmte door dan dikke petten en dat is op warme dagen erg prettig. Ook is het lekker om je pet even door een fris stroompje te halen, zo koel je je hoofd goed af op warme dagen.

9. Hulpstokken – goed voor knieën en gewrichten

Lopen met stokken, ik doe het (bijna) altijd. Zeker in de bossen en de almen. Op deze paden verlichten je wandelstokken je wandeling. Hoewel stokken in dit rijtje staan, heb ik nog niet het ideale paar. Ze zijn erg fijn en ik zal ze niet snel vervangen. Maar als ik op zoek ga naar nieuwe stokken, zal ik stokken zoeken met wat langere handvaten zodat je je handpositie makkelijk kan wisselen bij het stijgen of dalen. De stokken die ik nu heb zijn van het merk high Colorado, maar die kom ik verder niet zo vaak tegen. Tegenwoordig zijn er bij Decathlon ook redelijk goed stokken, en Leki heeft ze uiteraard ook!

10. Materialen voor in de hut

Om de lijst mee af te sluiten zijn er natuurlijk ook nog materialen nodig voor in de hut. Hiervoor heb ik ook een aantal spullen die inmiddels standaard in mijn rugzak zitten. Namelijk een longsleeve thermoshirt en een thermobroek. Regelmatig slaap ik in hutten boven de 2000 meter en daar kan het best wel koud worden. Door goed thermo materiaal heb ik het eigenlijk nooit te warm of te koud. Maar ook dat is weer persoonlijk, heb je het snel warm of juist snel koud? Bedenk dan goed wat het beste bij jou past. Daarnaast heb ik nog een fijne zijde lakenzak van Cocoon. Deze is erg licht en slaapt prettig. Zeker voor de grammenjagers onder ons raad ik een lichtgewicht lakenzak erg aan!

Jouw ideale uitrusting kiezen

Zoals je ziet ben ik erg blij met de spullen die ik momenteel heb. Ik weet ook dat deze materialen best wat kosten. Daar heb ik afgelopen jaren ook goed voor gespaard. Mijn tip hierbij is om eerst goed bij jezelf na te gaan wat je wel of niet fijn vindt aan je huidige spullen. Koop daarna vooral niet te snel en neem de tijd om goed materiaal uit te kiezen. Zo doe je er veel langer mee en heb je de juiste spullen die écht bij jouw voorkeuren passen.

Dit is ook iets voor jou