Om zelfstandig een Via Ferrata te kunnen doen is het belangrijk om jezelf vooraf goed in te lezen. Zo leer je vooraf de route kennen, weet je wat je onderweg tegen kunt komen en welke uitrusting je hiervoor mee moet nemen. Eerder schreven we al over de vele plekken waar je klettersteigroutes kunt vinden. Vaak vind je hier ook basis informatie en als je geluk hebt ook nog meer uitgebreide informatie in de vorm van een topo. Dit is een soort kaart van de route met daarop alle detail informatie om op pad te kunnen gaan. We leggen je uit hoe je zo’n Via Ferrata topo kunt lezen.
Waar haal ik een Via Ferrata topo vandaan?
Informatie over klettersteigroutes kun je op verschillende plekken. Vaak zit hier ook een kleine beschrijving van de route bij. Als je echt wilt weten hoe een route eruit ziet dan ben je eigenlijk op zoek naar de volgende informatie.
- Basis informatie
- Startplek van de Via Ferrata
- Niveau van de Via Ferrata
- Hoogtemeters en afstand van de Via Ferrata
- Duur van de Via Ferrata
- Aanlooptijd naar de plek waar de klettersteigroute begint
- Teruglooptijd naar de parkeerplaats of start vanaf het einde van de klettersteigroute
- Verloop van de route (met detail van de niveaus per deel van de route)
- Bijzondere passages
- Escape mogelijkheden
- Herkenningspunten en aandachtspunten
Al deze informatie moet je terug kunnen vinden in een topo voor een Via Ferrata om je route goed voor te kunnen bereiden. Soms zijn de gidsjes die je bij een toeristenbureau hiervoor kunt vinden niet volledig. Vaak staat er een bord aan het begin van de klettersteigroute met informatie, maar deze gegevens wil je vaak vooraf al hebben. Daarom kun je altijd het beste een zoektocht wagen op internet. Er zijn verschillende sites die deze informatie verschaffen en op Bergsteigen.com vind je de beste topo’s van de meest bekende klettersteigroutes.
Een topo van Bergsteigen.com lezen
Hier hebben we een topo van Bergsteigen.com als voorbeeld. Het is de topo van een van de meest bekende klettersteigroutes van Oostenrijk, De Grosser Donnerkogel. Je kan op deze site natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar andere Via Ferrata’s.
De basis informatie lezen we linksonder. De klettersteig heeft een hoogteverschil van 470 meter en duurt ongeveer 3 uur. De moeilijkheidsgraad is C / D en je ziet rechts ernaast meteen hoe dit in verhouding staat tot de andere niveaus. De aanlooptijd naar het startpunt van de route is 20 minuten en het teruglopen duurt ongeveer anderhalf uur. In totaal ben je dus zo’n 5 uur onderweg. Deze route loopt op de topo van rechtsonder naar linksboven, dat kun je zien aan de richting van de gele pijlen onderaan en bovenaan. Deze geven de richting aan en de gele lijnen staan ook voor plekken die niet tot de Via Ferrata behoren (en dus geen kabel hebben). We zien dat er nog een informatiebord aan het begin staat en dat de aanloop begint vanaf de von der Gablonzer Hütte. De weg hiernaartoe moet je dus zelf bepalen.
De Klettersteigroute is de rode lijn. Deze staat weergegeven op de rots die schematisch overeen moet komen met de echte rots. Je zou dus aan het verloop van de graat deels de route kunnen herkennen. Je ziet dat de route soms traverseert (horizontaal gaat), klimt en op twee plekken daalt. Langs de route zie je in het rood ook A / B / C / D staan. Dit zijn per deel van de routes die niveaus die je kunt verwachten. Dat betekent dat sommige passages vrij makkelijk zijn (bijv. A / B) en sommige wat lastiger (bijv. C / D). Hierdoor kun je over de gehele route inschatten of je één enkel moeilijk stukje hebt of dat heel de route van een bepaald niveau is. Verderp in de route zie je opnieuw gele lijnen. Dit zijn de 4 escape routes die je onderweg tegenkomt. Fijn om te weten dat als je het niet meer ziet zitten, het weer verandert ineens of je gaat niet zo snel als verwacht. Je kan dan op deze plekken uit de Via Ferrata stappen en veilig afdalen.
Andere informatie om op te letten zijn de zwarte teksten. Ze kunnen nogal cryptisch zijn, maar geven je soms wat aanwijzingen over bijzondere passages in de route. Zo zijn er sommige steile plekken en sommige plaat (gladde) stukken rots. Ook zijn er trappen onderweg te vinden. De paarse teksten zijn visuele plekken in de route die je onderweg zou kunnen (her)kennen. Zo kun je bijhouden waar je in de Via Ferrata zit. Bij deze route is de 40 meter lange touwladder niet alleen een belangrijk visueel herkenbaar punt, maar ook nog eens een bijzondere passage. Hier is het dus goed om te weten dat er ook nog een tweede route onder de touwladder doorloopt als je deze niet ziet zitten. In andere topos vind je dus ook de informatie over andere bijzondere passages, zoals touwbruggen, abseilpunten of ziplines. Linksboven zie je nog waar het einde van de route is (bij het kruis) en hoe je kunt afdalen. Let ook nog even op de informatie bij het uitroepteken, zodat je weet dat je met slechte weersomstandigheden hier niet zou moeten klettersteigen. Met heel zonnig en warm weer zit je hier wel redelijk goed omdat de kompasroos aangeeft dat je voornamelijk op een noordwestwant aan het klimmen bent en dus gebruikt kunt maken van de schaduw.
Een Via Ferrata topo lezen van een andere bron
Zoals je ziet is de informatie bij een topo van Bergsteigen.com zeer volledig en kun je goed voorbereid op stap. Helaas heeft Bergsteigen niet van iedere klettersteig route ter wereld een topo en dus moet je het ook wel eens met minder doen. Als je weet welke informatie je wilt verzamelen, dan is het vaak niet heel moeilijk om deze ook af te lezen van een andere topo. Let er wel op dat als er icoontjes gebruikt worden of niveaus, dat je dezelfde taal spreekt als de topo. Zo zijn er verschillende moeilijkheidsgraden afhankelijk van het land waar je een Via Ferrata doet. Ook kan het voorkomen dat met aanlooptijd de tijd vanaf een kabelbaan wordt bedoeld en niet vanaf de auto. Deze informatie staat gelukkig in de meeste gevallen duidelijk omschreven in een voorblad of anders bij de topo zelf.
Belangrijk is in ieder geval dat je het juiste routeverloop en niveau weet, de duur en de uitrusting die je nodig zult hebben. Hoe meer informatie, hoe beter natuurlijk. Je kan ook altijd naar een lokaal gidsenbureau gaan om meer informatie over een specifieke route te vinden, zij kunnen (en willen) je vaak verder helpen bij jouw voorbereiding. Wil je weten op welke plekken je online nog meer informatie over klettersteigroutes kunt vinden? Lees dan onze blog over het vinden van klettersteigroutes.