AFSTAND
2.3 kilometer
GESCHATTE TIJD
2 uur
HOOGTEMETERS
306 meter
START HOOGTE
131 meter
HOOGSTE PUNT
437 meter
MOEILIJKHEIDSGRAAD
Via Ferrata – Eenvoudig (PD)
In Noorwegen kun je op verschillende plekken een Via Ferrata doen. De Noren houden alleen wel van moeilijke en uitdagende Via Ferrata’s. Regelmatig kom je dan ook een Via Ferrata van het niveau D of zelfs E tegen. Het is daarom altijd even zoeken om een eenvoudige Via Ferrata te vinden in Noorwegen. De Romsdalstiggen Via Ferrata Intro Wall in Åndalsnes is gelukkig eenvoudig en tegelijkertijd een hele leuke klettersteig met wederom een prachtig uitzicht. De hoogste tijd dus om deze eenvoudige Via Ferrata Romsdalstiggen in Noorwegen te verkennen.
Romstalstiggen Intro Wall en West Wall
Romsdallstigen In Åndalsnes bestaat eigenlijk uit twee Via Ferrata routes, de Intro Wall Via Ferrata en de West Wall Via Ferrata. De Intro Wall is een zeer eenvoudige route van het niveau A/B en de West Wall is een traditioneel Noorse moeilijke route van het niveau D. Genoeg keuze dus voor ieders niveau. Om de West Wall Via Ferrata te klimmen wordt aangeraden om eerst de Intro Wall Via Ferrata te klimmen. Eerder zijn we tijdens onze bustocht naar het startpunt van de Romsdalseggen in contact gekomen met twee Duitsers. Zij vertelden ons dat de zij de West Wall route hadden geklommen en dat deze behoorlijk pittig was.
Wij zijn inmiddels al bijna 25 dagen in Noorwegen en hebben in al die dagen al 20 activiteiten ondernomen. We zijn dus aardig vermoeid en zitten eigenlijk niet meer te wachten op hele moeilijke routes. We besluiten daarom om onze laatste actieve dag in Noorwegen te starten met de Intro Wall. Voor beide Via Ferrata’s moet je (ook traditioneel Noors) wel even een entreeticket online aanschaffen van 100 NOK (Intro Wall) of 200 NOK (West Wall). Hierbij kun je aangeven wanneer je ongeveer wilt starten. Als je zelf geen materiaal hebt kun je het huren (voor 450 NOK) in Åndalsnes bij het Norsk Tindesenter, waar je trouwens ook een mooie indoor klimhal vindt.
Omhoog over houten planken
Op onze fietsen vertrekken we vanaf camping Mjelva. Het fijne aan deze camping is dat hij dichtbij Åndalsnes ligt en dus ook bij het startpunt van beide Via Ferrata’s van Romsdalstiggen. Ook voor klimmen zit je hier op de juiste plek want tegenover de camping vind je direct mooie klimrotsen met leuke niveaus. In de omgeving van Åndalsnes zit je altijd goed als je van klimmen houdt, want dit is de geboortegrond van de mooiste en gevaarlijkste klimroutes van heel Noorwegen. Wij hebben echter onze klimmeters al gemaakt in Noorwegen en houden het vandaag op de eenvoudige, maar leuke Romsdalstiggen Intro Wall.
Met spierpijn in de benen fietsen we naar het startpunt. De spierpijn komt onder andere van onze Romsdalen wandeling van de dag ervoor en ik ben oprecht blij dat we vandaag een eenvoudige tocht kunnen maken. Het startpunt van de route staat aangegeven met een klein bordje. We volgen het pad door de dichte bossen en na korte tijd vinden we het begin van de bekabelde route. De route kenmerkt zich al direct door de houten planken die zijn aangelegd voor je voeten. Hierdoor loop je als het ware langs de rots en hoef je weinig moeite te doen om je voeten te plaatsen.
Uitzicht op de vallei van Åndalsnes
Naast delen met houten planken klimmen we ook af en toe naar boven. Dit gaat redelijk eenvoudig omdat er veel nietjes zijn geplaatst voor je handen en voeten. Tocht zijn er ook sommige stukken waar je gebruik moet maken van de kabel en het plaatsen van je voeten tegen de wand. Gelukkig wordt het nooit echt zwaar en voor we het weten komen we een bankje tegen. De Via Ferrata loopt grotendeels over rotsen die tussen de bomen liggen, maar hier zitten we precies goed en krijgen we het zonnetje op ons gezicht.
De route kenmerkt zich direct door de houten planken die zijn aangelegd voor je voeten. Hierdoor loop je als het ware langs de rots.
Het uitzicht vanaf het bankje en deze wand over de vallei is prachtig. De vallei van Åndalsnes kenmerkt zicht door de groene weides en de blauwe rivier die hier doorheen kronkelt. Aan alle kanten zie je steile bergen met rafelachtige toppen. In de verte kun je Trollveggen in het Romsdalen zien liggen. Dit is een wand met verschillende klimroutes die tot de grootste big wall routes van Europa behoren. Helaas zijn deze routes door de vele steenslag ook levensgevaarlijk. Toch blijft het een vallei waar je naar kunt blijven kijken gelukkig is dat ook prima te doen vanaf deze Via Ferrata.
Uitzicht over Åndalsnes en het Romsdalfjord
Terwijl we verder klimmen bewegen we ook langzaam wat meer naar het westen. Hierdoor wordt de stad Åndalsnes ook beter zichtbaar, evenals het Romsdalfjord dat erachter ligt. We hebben natuurlijk al van dit uitzicht kunnen genieten tijdens onze tocht over de Romsdalseggen erboven, maar ook vanaf de Romsdalstiggen Intro Wall is het echt genieten. De houten planken blijven ons de weg wijzen. We horen nu af en toe ook wat meer geluiden boven ons van mensen. Die staan hoogstwaarschijnlijk op het bekende uitzichtpunt Rampestreken dat je hierboven kunt vinden. Het mooiste stukje van de klettersteig komt nu ook in zicht. Vanaf hier zien we Åndalsnes en het Romsdalfjord prachtig liggen. Het is ook meteen het laatste stukje want de Via Ferrata want na een laatste steile klim stopt de kabel.
De kabel had hier eigenlijk nog wel even door mogen lopen. Over redelijk steil terrein traverseren we naar het grotere wandelpad dat verderop ligt. Hier is het wel fijn om stevig in de je schoenen te kunnen staan. Niet veel later staan we op het brede wandelpad, wat door veel verschillende typen toeristen wordt gebruikt. Vanaf hier hebben we de keuze om af te dalen of om verder omhoog te klimmen. Wanneer je verder omhoog gaat klim kom je langs het uitzichtpunt en klim je langs grote stenen (wederom aangelegd door Sherpa’s uit Nepal, zo is ons verteld) naar het kabelbaanstation Romsdalgondolen. Vanaf het kabelstation heb je echt een prachtig uitzicht over Romsdalen en Åndalsnes. Je zou vanaf hier natuurlijk ook prima de kabelbaan naar beneden kunnen pakken. Wij hebben deze mooie plekken al een dag eerder mogen aanschouwen en besluiten dan ook om terug af te dalen naar onze fietsen.
Veilig afdalen naar Åndalsnes (of het startpunt)
Over de afdaling van de Romstalstiggen Intro Wall wordt nog wel eens aangegeven dat het een steile afdaling is. Wij vinden dit best wel mee vallen. Het is redelijk steil maar tegelijkertijd is het ook een breed pad waar je rustig langs af kunt dalen. Er lopen echter ook veel wandelaars die met de kabelbaan omhoog zijn gegaan en voor sommige van hen is dit misschien wel een redelijk steil pad. Wanneer je met een excursie of gids vanuit Åndalsnes start loop je waarschijnlijk redelijk eenvoudig direct terug naar het centrum van Åndalsnes. Wij hebben onze fietsen echter bij het startpunt neergezet en lopen dus langs een iets minder belopen route richting het startpunt. Ook hier zitten af en toe wat steilere stukken in, maar wanneer je de Romsdalstiggen Intro Wall (of West Wall) hebt gedaan zal dit niet echt meer een uitdaging zijn. Na 2 uur zijn we alweer terug bij onze fietsen. Nog een laatste stukje inspannen op de fiets en dan is het tijd voor wat rust. De Romsdalstiggen Intro Wall is voor ons in ieder geval de ideale relaxte activiteit om onze tijd in Noorwegen mee af te sluiten!
Andere Via Ferrata’s in Noorwegen
Wanneer je nog meer wilt klettersteigen in Noorwegen en de prijzen voor lief neemt, dan zijn er een hoop Via Ferrata’s om spectaculaire klimtochten ondernemen. We hebben en er een aantal op een rijtje gezet:
Via Valle Ferrata
Deze Via Valle Ferrata in het Setesdal is een mooie en leuke klettersteig die goed te doen is en je spectaculair omhoog leidt over een wand die bijna vlak begint, maar gaandeweg steeds steiler wordt. Afhankelijk van de variaties is de moeilijkheidsgraad B of C (Noorse/Oostenrijkse gradering). Je klimt zo’n 300 meter recht omhoog en loopt in ongeveer 2 uur terug naar het beginpunt. Er wordt op deze route gegidst en ook voor de entree betaal je vaste prijzen (2022).
Climbing fee: 490 NOK
Huur materiaal: 300 NOK
Met gids en huur: 990 NOK
Via Ferrata Straumsfjellet
Deze Via Ferrata in het Setesdal is een van de langste van Noorwegen. Je stijgt 550 meter en de laatste meters ervan zijn ook nog eens licht overhangend. Het is een route waar je gemakkelijk 6 tot 8 uur over doet, en het is handig om je hiervoor door een bootje te laten afzetten. De moeilijkheidsgraad ligt rond de D (Noorse/Oostenrijkse gradering) of daarboven. Er wordt uiteraard op gegidst en daarmee zijn er ook verschillende prijzen (2022)
Climbing fee: 600 NOK
Huur materiaal: 550 NOK
Met gids en huur: 1450 NOK
Via Ferrata Brokke
Via Ferrata Brokke brengt je naar de top van de Mt Løefjell, nabij het Setesdal. Hij is steiler dan de Via Valle Ferrata, maar het uitzicht is (volgens ons) net iets minder mooi dan die op het Setesdal. De klim naar de top duurt ongeveer 2 uur en binnen maximaal een uur ben je ook weer beneden. De moeilijkheidsgraad van deze Via Ferrata wordt aangegeven als D (Noorse/Oostenrijkse gradering). Afhankelijk van de keuze voor materiaal of gids zijn de prijzen als volgt: (2022)
Climbing fee: 490 NOK
Huur materiaal & fee: 590 NOK
Met gids en huur materiaal: 790 NOK
Via Ferrata Månafossen
Deze Via Ferrata van ongeveer een uur brengt je naar het uitzicht punt op de Månafossen waterval, een van de 10 grootste watervallen van Noorwegen. Tijdens de gehele Via Ferrata krijg je geen uitzicht op de waterval, maar bevindt je je juist aan de andere kant en kijk je uit over het dal. De moeilijkheidsgraad voor deze route is niet helemaal duidelijk, maar zal niet al te hoog zijn aangezien er ook veel kinderen op gaan. Voor toegang moet je jezelf registreren (en betalen) bij de dichtsbijzijnde boerderij. Verdere prijzen zijn er online niet bekend.
Synshorn Via Ferrata
De Synshorn Via Ferrata is een klettersteigroute in het zuiden van het Jotunheimen en biedt je de kans om naar een van de toppen te klimmen. De route omvat 400 meter klimmen en duurt 3 tot 4 uur. De gehele Synshorn en Via Ferrata is privé terrein en daarom kun je er alleen met een gids op. Er lopen verschillende routes over de rotswand met verschillende moeilijkheidsgraden (Eenvoudig, gemiddeld en moeilijk).
Met gids en huur materiaal 990 NOK (2022)
Via Ferrata Loen
Via Ferrata Loen is misschien wel het grootste Via Ferrata complex van Noorwegen. Op de beroemde rotswand rondom Loen liggen verschillende klettersteigroutes van verschillende moeilijkheidsgraden. Ook is er een combinatie te maken tussen de verschillende routes. Je vindt er een hangbrug, touwbrug en zipline. Hier ligt ook de moeilijkste Via Ferrata van Noorwegen, de Ragnarok route. De Via Ferrata duurt (afhankelijk van de gekozen route) vijf tot zes uur exclusief terugkeer. De terugkeer kan eenvoudig (maar kostbaar) via de Loen Skylift. De prijzen zijn als volgt:
Climbing fee: 200 NOK
Huur materiaal: 460 NOK
Met gids, materiaal en skilift: 1585 NOK
Met gids, materiaal, skilift en zipline: 2045 NOK
Via Valle Ferrata is onderdeel van onze reis door Europa
Wat heb je nodig voor een via ferrata?
Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.
Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.
Via Ferrata Startersset
Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.
Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.
Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.
Klimgordel
Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.
Een klimhelm
Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.
Handschoenen
Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.
Schoenen
Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.