Gletsjer training op Mer de Glace

Route gegevens
  • Start hoogte: 1675 meter
  • Hoogtemeters:  439 meter stijgen, 204 dalen
  • Hoogste punt: 1911 meter
  • Duur: 6,5 uur
  • Afstand: 5,2 kilometer
  • Moeilijkheid: Gemiddeld


GPX downloaden

Activiteit gegevens

We lopen en klauteren al jaren op grote hoogte in de bergen en ruig terrein. Toch blijven we echter nog vaak weg van een echte stevige beklimming of gletsjeroversteek. Omdat de grens voor ons steeds meer opschuift was het in 2020 de hoogste tijd voor een beginnerscursus alpinisme. En zo maakten we ons dan ook in de zomer op voor een week vol leerzame activiteiten, waarbij we begonnen met een gletsjertraining op de Mer de Glace gletsjer bij Chamonix.

Gletsjertraining met Mountain network

Er zijn verschillende Nederlandse en buitenlandse gidsen die je kunnen leren wat ervoor nodig is om zelfstandig op alpien terrein te kunnen wandelen. Wij zijn met Mountain Network in Chamonix voor een beginnerscursus alpinisme omdat het programma goed past bij onze wensen en ervaring. Vooral de gletsjers zijn voor ons minder bekend terrein en daar zullen we de komende week veel tijd op doorbrengen. Ook staan er een aantal toppen op de planning in een voor ons bekend gebied, namelijk de Aosta vallei!

We verblijven nabij Chamonix in een chalet van Mountain Network met de Glacier des Bossons en de Mont Blanc in onze achtertuin! Hier ontmoeten we ook onze Franse gids Arnaud, Nederlandse gids Tomas en de rest van onze groep. Na de uitleg en het doornemen van de verschillende materialen zijn we er klaar voor en kunnen we beginnen aan onze week. Deze bestaat de eerste dag meteen uit een training op de makkelijk bereikbare gletsjer Mer de Glace.

Om de Gletsjer te bereiken nemen we het bergtreintje vanuit Chamonix, zodat we de hele dag hebben om de technieken te leren. Zodra we bij het uitkijkplatform uitstappen roept het uitzicht vele herinneringen op van de Pasterze gletsjer onder de GrossGlockner. De Mer de Glace is de op een na grootste gletsjer van de Alpen, maar net als bij de Pasterze is de Mer de Glace de afgelopen jaren sterk teruggetrokken. Vanaf het platform ziet dat er triest uit, zeker ook als je bedenkt dat de liften en trappen al lang niet meer aansluiten op het teruggetrokken ijs. Om bij de gletsjer te moeten komen hebben we zeker nog een uur voor de boeg en we beginnen dan ook snel aan de afdaling om vervolgens weer richting de gletsjer te klimmen.

We zijn deze week op stap met onze Franse gids Arnaud (midden) en Nederlandse gids Tomas (links)

Werken met stijgijzers en pickels op mer de glace

De weg naar Mer de Glace duurt inderdaad lang. Zodra we van de gruizige ondergrond overgaan op het harde en gladde ijs binden we onze stijgijzers om. Hier weg van de drukte krijg je goed de immensheid van deze (inmiddels flink geslonken) gletsjer in beeld. Onze gids Arnaud wijst ons ondertussen op de verschillende toppen die hier omheen liggen en wijst ons op de gevaren van puinhellingen, hangende rotsblokken en smeltende gletsjerpoelen. Hoewel het lopen met stijgijzers geen totaal nieuwe ervaring is, moeten we er op deze verijsde gletsjer goed op letten dat we onze voetstappen goed neerzetten.

Zodra we overgaan van het gruizige terrein op het harde en gladde ijs binden we onze stijgijzers onder

Samen met de gidsen lopen we door het ietwat grauwe landschap en wisselen we van vlak naar steil terrein. Hier leren we verschillende looptechnieken voor verschillende hoeken. Zo lopen we zijwaarts of gehurkt en maken we gebruik van de pickel om te steunen. Vooral het zijwaarts gehurkt bewegen, al leunend op de pickel is even wennen voor de spiertjes op deze eerste dag. Ondertussen loodst de gids ons langs rotsen die op enkele centimeters ijs hangen boven de gletsjerrivier. Even verderop laat hij ons met stijgijzers springen over diezelfde rivier via een rotsblok in het midden van de rivier. Bij de steilere stukken terrein oefenen we rechtopstaand stijgen, zijwaarts traverseren en natuurlijk ook weer afdalen. Het valt vooral op hoeveel grip de twee voorste punten van de stijgijzers hebben en hoe makkelijk je daarmee kan blijven staan.

De gids loodst ons langs rotsen die op enkele centimeres ijs rusten boven de gletsjerrivier. Even verderop laat hij ons met stijgijzers springen over diezelfde rivier via een rotsblok in het midden van de rivier.

Aan het eind van de middag strijken we neer bij een schuine ijswand om de verschillende technieken toe te passen. We worden gezekerd terwijl we de verschillende houdingen aannemen en langzaam naar boven klimmen om vervolgens weer te dalen. Aan een tweede touw is het tijd voor wat plezier en vertier en gaan we aan de slag met twee ijsbijlen en maken we kennis met ijsklimmen. Je slaat 1 ijsbijl in het midden voor je en beweegt vervolgens met je voeten drie stappen omhoog (1 in het midden, 1 links en de ander weer rechts). Vervolgens sla je de andere ijsbijl in het ijs en herhaal je de stappen. Het omhoog bewegen is heerlijk zodra je in het ritme komt. Tegelijkertijd beseffen we hoe zwaar het is om een honderden meters een bijna verticale wand te moeten beklimmen. En dan moet het afdalen nog komen wat zeker niet minder zwaar is.

Bij de steilere stukken terrein oefenen we rechtopstaand stijgen, zijwaarts traverseren en afdalen.

De laatste trein naar Chamonix halen

We genieten van onze tijd op het ijs en vooral het ijsklimmen. Daardoor zijn we een beetje aan de late kant wanneer de gidsen opmerken dat het tijd wordt om te gaan. De laatste trein terug richting Chamonix vertrekt om half 6 en volgens de gidsen moeten we hard aan de bak om dat te halen. We besluiten om terug te gaan naar het platform via de klettersteigroute aan de oostwand. Om daar te komen moeten we eerst nog een stevige puinhelling op wandelen. 

De klettersteigroute gaat niet al te voortvarend. Omdat we ons als groep zelf af moeten zekeren (in plaats van gebruik te kunnen maken van een klettersteigset) bewegen we niet al te snel. Waar de gletsjers voor ons nieuw zijn, voelen Sylvia en ik ons helemaal thuis in dit terrein. Voor sommige uit de groep is juist dit onderdeel nog even wennen. En sowieso moeten we allemaal wennen aan de touwgroep die we nu vormen. We komen wat langzaam vooruit en worden met de nodige moeite ingehaald door andere groepen. Gelukkig hebben we hierdoor wel af en toe de tijd om terug te kijken op de Mer de Glace. Het is altijd leuk om te zien waar je eerder op de dag was, in dit geval op deze bijzondere gletsjer in de weer met ijsbijlen!

Zodra we boven zijn, moeten we nog een flink stuk lopen naar het treinstation. Hiervoor zetten we een stevig tempo in. Dit zorgt ervoor dat we het laatste stuk niet echt kunnen genieten van de omgeving, maar gelukkig zijn we nog net op tijd bij de trein. Zodra de trein vertrekt begint het te regenen en verzinken we in onze eigen gedachten. Die gaan terug naar een mooie dag en een waanzinnige beleving op de gletsjer waarbij we meteen de smaak te pakken hebben naar meer. En gelukkig komt dat meer vanzelf aan bod in de volgende dagen van deze cursus! 

Aan het eind van de dag strijken we neer bij een schuine ijswand waar we de verschillende technieken combineren

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on