Jouw lawine reddingsset samenstellen
Sneeuwschoenwandelen is prachtig, maar niet zonder gevaren. Voor de mooiste tochten op sneeuwschoenen ga je van de pistes af en daar kun je nu eenmaal eerder een lawine verwachten. Met voldoende kennis over sneeuw en lawines kun je relatief veilig op dit terrein bewegen. Zo kun je zelf al heel veel informatie opdoen over lawines of je gaat met een gecertificeerde gids op pad. Toch kan het altijd gebeuren dat je met een lawine te maken krijgt. Dan is het van groot belang dat je de juiste uitrusting bij je draagt in de vorm van een lawine reddingsset. We leggen je graag uit wat er in een lawine reddingsset zit en waar je op kunt letten bij het samenstellen van deze uitrusting.
Kopen of Huren?
Voor elke uitrusting geldt: Hoe vaker je het gebruikt hoe voordeliger het is om deze zelf aan te schaffen. Een lawine reddingsset is niet goedkoop, maar wel van levensbelang. Wanneer je een enkele keer erop uit gaat trekken voor een sneeuwschoentocht dan kun je het beste deze set huren. Ga je met een groepsreis of gids op pad, dan is de lawine reddingsset waarschijnlijk onderdeel van de uitrusting die je krijgt (net als de sneeuwschoenen). Het kan geen kwaad om dit voor de zekerheid nog even te controleren voordat je op reis gaat. Bij het huren heb je helaas niet altijd veel inzicht in de kwaliteit van de apparatuur die je ontvangt. Ga je vaker op pad, dan is het aanschaffen van je eigen lawine reddingsset niet alleen voordeliger, zodat je ook specifieker kijken naar bepaalde aandachtspunten die voor jou belangrijk kunnen zijn.
De onderdelen van een lawine reddingsset
De lawine reddingsset wordt steeds belangrijk voor sneeuwschoenwandelen. Het zou eigenlijk een no-brainer moeten zijn om deze bij te hebben, maar hij wordt ook wettelijk gezien steeds belangrijker. In Italië ben je al verplicht om een lawine reddingsset bij te hebben wanneer je off piste de sneeuw in gaat, en ook in de andere Alpenlanden wordt hier scherp op gelet vanuit het oogpunt van nalatigheid. Vergeet niet dat er voor vrijwel alle bergsporten in de Alpenlanden wetten en regels zijn opgesteld en dat hier dus ook verantwoordelijkheden bij komen kijken.
Waar bestaat een lawine reddingsset nu uit? In feite hebben we het dan altijd over drie onderdelen. De lawinepieper (officieel lawinezendontvanger), een sonde (stok) en een schep. Met behulp van deze apparatuur ben je in staat om gevonden te worden wanneer je onder een lawine terecht komt of je kan juist op zoek gaan naar een andere persoon. Mensen die onder een lawine terecht komen moeten hier zo snel mogelijk uit opgegraven worden om de kans op blijvende schade te verkleinen. Hiervoor is het dus van belang dat er zo snel mogelijk gestart wordt met zoeken en uitgraven door de mensen die meteen ter plaatse zijn. Lawine reddingssets worden vaak ook in deze drie eenheid verkocht en zijn dus gemakkelijk te vergelijken.

De lawinepieper
Een lawinepieper is een apparaat dat continu je positie uitzend terwijl je op sneeuwschoenen wandelt. Mocht er iemand onder een lawine terecht komen, dan kun je zelf deze personen zoeken met de lawinepieper. Verschillende merken lawinepiepers werken allemaal met hetzelfde signaal, al moet je dit wel altijd vooraf testen. Bij het aanschaffen van een lawinepieper let je op deze belangrijke aandachtspunten:
- Het aantal antennes (3) is van belang zodat je snel gevonden kunt worden, ongeacht in welke hoek je ligt
- De breedte van de zoekstrook zorgt ervoor dat je sneller signalen op kunt pikken over een groot terrein
- Het display varieert per pieper van vrij summiere informatie naar uitgebreide informatie met precieze richting, diepte etc.
- Duurdere lawinepiepers beschikken over de mogelijkheid om meerdere slachtoffers te markeren, wat heel nuttig is bij het uitsluiten van reeds gevonden signalen van slachtoffers).
Voor al deze aandachtspunten geldt natuurlijk dat hoe duurder de lawinepieper, hoe beter de functionaliteit. Naarmate de hoeveelheid van gebruik zul je hier dus een afweging in moeten maken. Het aantal antennes van 3 is een belangrijk minimum. Een kleiner zoekoppervlak betekent dat je potentieel over een groter gebied moet zoeken en dat kost veel tijd en energie. Het display en bijbehorende functionaliteiten is puur om je werk tijdens het zoeken makkelijker te maken. Elke lawinepieper is in staat om een andere lawinepieper te vinden, maar met minder informatie zul je ook minder precies zoekwerk kunnen verrichten.
De sonde
De sonde is een stok waarmee je in de sneeuw kunt prikken op zoek naar slachtoffers. Dit doe je pas nadat je met de lawinepieper de locatie van het slachtoffer hebt gelokaliseerd. Met de sonde bepaald je op welke plek je gaat graven, want je wilt niet voor niks al dat zware werk verrichten. Bij een lawine kun je onder een behoorlijk dikke laag sneeuw belanden, dus koop in ieder geval een sonde die minimaal 2.40m is. Naast lengte is het gewicht van de sonde van belang. Tegenwoordig zijn vrijwel alle sondes gemaakt van licht aluminium en zal het gewicht niet bijzonder verschillen tussen de merken en typen.
Een schep
De schep van de lawine reddingsset wordt gebruikt om een slachtoffer uit te graven. Bij een lawine wordt de sneeuw zeer compact samengedrukt en daardoor wordt het graven enorm zwaar. Enerzijds zoek je dus zoveel mogelijk comfort, maar je wilt ook een zo klein en licht mogelijke schep meenemen voor al die tochten waarop er niets bijzonders gebeurd. Voor een schep geldt dan ook dat het gewicht zo licht mogelijk mag zijn en dat de hoeveelheid die een schep kan dragen (bladvolume) zo groot mogelijk is. Zolang dit in je rugzak past dan natuurlijk. Een bijzonder verschil dat je nog kunt ontdekken tussen verschillende merken is dat de ene schep over een telescopische schep beschikt, waar de andere schep bestaat uit twee delen. Bij deze laatste heb je natuurlijk iets meer pakvolume, maar vaak zorgt die constructie ervoor dat de prijs weer net iets lager kan liggen.

Een lawine airbag aanschaffen?
Tegenwoordig is een lawine airbag ook een belangrijke factor bij lawines. Zeker voor de skiërs en snowboarders die offpiste afdalingen doen is dit een must. Feitelijk begeef je jezelf tijdens het sneeuwschoenwandelen over hetzelfde terrein. Je moet er daarom minstens over nadenken of je zelf ook gebruik wilt maken van een lawine airbag. Een lawine airbag zorgt ervoor dat je in een lawine als het waren een ‘grote brok’ wordt. Deze grote brokken komen in een lawine vaak het hoogst te liggen, waardoor je minimaal dichter bij de oppervlakte komt. Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskans in een lawine bij gebruik van een lawine airbag twee keer zo groot is. Dat is toch iets om over na te denken.
Lawine airbags zijn wel zeer prijzig. Wij hebben zelf bij de meeste van onze sneeuwschoenwandelingen geen gebruik gemaakt van lawine airbags, maar dat wil niet zeggen dat dit verstandig is. Daarnaast is huren ook altijd een optie. Sylvia gaat binnenkort een week lang rondlopen met de lawine airbag. Haar review lees je hier binnenkort. Lawine airbags zijn er met verschillende soorten en maten. Wil je daar meer over weten, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen op deze pagina.
Deze lawine reddingsets zijn aanraders
We hebben hier enkele lawine reddingssets op een rijtje gezet die we aan zouden kunnen raden. Mammut is een merk dat al geruime tijd lawinepiepers voorziet en de modellen worden dan ook steeds verbeterd. Met de Mammut Barryvox Lawine pieperset zit je wel goed. Wil je meer functionaliteit, dan kun je ook altijd nog naar het model S kijken. Hierbij krijg je dus meer zoekopties en een betere grafische weergave op je display. Ook kun je met meer knoppen de functionaliteit bedienen. Een ander goed alternatief is de Ortovox Avalanche Rescue set Diract. Wij gebruiken een eerdere versie van de Ortovox set (Ortovox Avalanche Rescue set 3+). Wij ervaren deze set als zeer fijn met als enige opmerkingen het beperkte zoekbereik (40m) en de steel van de schep die uit twee delen bestaat. In de nieuwe Diract set zijn beide punten verbeterd. Ook voor de lawineset geldt: Bespaar niet (teveel) op je lawine uitrusting, want veiligheid staat voorop!


Ik heb mijn lawine reddingsset, en nu?
Het hebben van de juiste uitrusting is slechts een deel van de veiligheid. Weet jij hoe je de lawine reddingsset op de juiste manier moet gebruiken? We hebben op deze pagina uiteengezet hoe je jouw lawine reddingsset moet gebruiken tijdens elke sneeuwschoenwandeling!
Heb je ook nog sneeuwschoenen nodig? We leggen je graag uit waar je op kunt letten bij de aanschaf van sneeuwschoenen. Daarnaast mag je deze 14 items ook zeker niet missen op jouw sneeuwschoen wandeltocht!