Kroatië

Klimmen in Paklenica – Must do in het Velebit gebergte

AANTAL ROUTES

590

KLIMTYPEN

Sport

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Klimmen – 3 tot 9a

ZWAARTEPUNT

5e

Op verschillende plekke in Europa zijn er plaatsen die gelden als trekpleister voor klimmers. Denk aan Berdorf en Fontainebleau, maar ook Paklenica is daar een mooi voorbeeld van. Voor ons Nederlanders een stuk verder dan de andere populaire plekken en daarom horen we er misschien niet zo veel over. Maar het is een waar walhalla voor buitenklimmers. Paklenica is een nationaal park aan de kust van Kroatië. De rosten kenmerken zich door grote verticale spleten en je raad het al, die zijn dus perfect voor verschillende klimroutes.

De ingang van het park Paklenica

Onderweg naar het zuiden besluiten we dat ook wij hier een stop gaan maken, want deze populaire plek willen we ook zelf zien natuurlijk! We kamperen dichtbij op camping Pansion Plantaza, maar moeten nog wel een stukje rijden naar de ingang van het park. Het park heeft meerdere ingangen, maar bij ingang Velika Paklenica ben je op de juiste plek. Bij de ingang moet je wel een toegangsticket voor het park kopen. Die is in ons geval €3,50 per persoon.

Het Paklenica park in het kort

Het nationale park Paklenica heeft een oppervlakte van ongeveer 96 vierkante kilometer en is gelegen in het zuidoostelijke deel van het Velebit-gebergte. Het park is genoemd naar de twee diepe kloven, namelijk Velika Paklenica (Grote Paklenica) en Mala Paklenica (Kleine Paklenica). Deze kloven zijn door erosie uitgesleten in de bergen.

Paklenica heeft meerdere klimgebieden met routes van verschillende moeilijkheidsgraden. De belangrijkste klimgebieden zijn Anića Kuk, Velika Paklenica-kloof, Mala Paklenica-kloof en Manita Peć-grot. Elk gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitdagingen. Wij kiezen voor de Velika Paklenica, die dezelfde naam heeft als de ingang. Dat is een goede keuze, want we zien al snel dat het hier inderdaad te doen is.

We kunnen nu nog doorrijden naar de verste parkeerplaats, maar vooraan is er nog een hele grote lege parkeerplaats. Dat laat zien hoe druk het uiteindelijk kan zijn. Wij zijn hier begin september en dat is ook zeker wat we aanraden. In de zomermaanden kan het hier namelijk behoorlijk warm zijn. De beste tijd om hier te gaan klimmen is dus het voorjaar of het najaar.

Ook is er een via ferrata te vinden, die je leidt naar de top van de Tulove Grede (1120 meter hoog). Deze via ferrata is zeker niet moeilijk, maar voor het uitzicht absoluut de moeite waard.

Meer over het park lees je hier.

Paklenica klimmen
Het Paklenica park heeft prachtige rotsen

Wandelen langs de klimrotsen en kijken naar de pro’s

We hebben onze klimspullen mee, maar willen vandaag vooral rustig aan doen. We zijn niet van plan om heel veel te gaan klimmen. We willen vooral ook kijken naar andere klimmers en genieten van de omgeving. We besluiten eerst maar eens te wandelen. Met 150 kilometer aan wandelpaden is het dus ook goed mogelijk om een mooie wandeling te maken. Op de parkeerplaats zagen we ook al een aantal wandelaars voorbij komen. We komen tijdens de wandeling al snel langs de klimrotsen en lopen daarna nog een stuk door. Maar al snel merken we dat we het eigenlijk te warm vinden om te gaan wandelen en keren daarom weer om. Terug naar een bankje waar we lekker kunnen chillen. Hoewel het een plek is om buiten te klimmen, hebben de faciliteiten wel wat weg van een klimhal. Bankjes, picknickplekken en verschillende horeca. De klimrotsen hebben vaak een naam en niveau er bij staan waardoor je heel goed kan oriënteren. Op het bankje bereiden wij ons alvast voor op onze routes.

Hoewel het een plek is om buiten te klimmen, hebben de faciliteiten wel wat weg van een klimhal.

Er worden ook beginnersochtenden georganiseerd met gidsen

Topo van Paklenica – Bolted by night

Online vinden we een topo van de Paklinica klimrotsen. We zien dat er voor iedereen wel wat is. Makkelijke én zeer moeilijke routes. Singel pitches, multi-pitches, boulders en tradklimroutes. Doordat er op de wand regelmatig namen bij de routes staan kunnen we goed zien waar we straks willen klimmen. Het vreemde is alleen dat we een aantal routes niet terug kunnen vinden. Toch zijn hier mensen onder begeleiding van gidsen aan het klimmen. De routes zien er eenvoudig uit en het lijkt ons perfect om lekker in te klimmen. Als we aan de gids daar vragen welke routes het zijn omdat we ze niet in de topo kunnen vinden zegt hij: these routes are bolted by night. Oftewel, zonder toezicht en daarom staan ze niet in de topo. Toch zien ze er stevig en betrouwbaar uit. We besluiten er ook een route van te klimmen als deze groep met gids weer weg is.

Zelf nog een paar routes klimmen

Zelf klimmen in Paklenica

Iets verderop is er ook nog een makkelijke inklimroute en dat wordt onze start. Bruno ligt heerlijk te rusten onder aan de wand en Thomas en ik klimmen allebei de route voor. Ik merk al snel dat het niet echt mijn dag is. Onstabiele benen en het voorklimmen gaat in mijn hoofd zitten, iets waar ik normaal weinig last van heb. Thomas heeft wel een lekkere dag en klimt rustig naar boven. Na de eerste route is ook de sectie vrij die we al eerder op het oog hadden. Het zijn inderdaad eenvoudige routes en ze klimmen perfect. Doordat ze nieuw zijn en niet in de topo staan, is de rots ook nog niet zo glad. Ideaal!

Na deze twee routes nemen we even een lunchpauze en kijken weer naar andere klimmers. We zitten inmiddels helemaal in de vakantiemodus en leggen onszelf niet te veel druk op. Als we uitgekeken zijn besluiten we voor aan het park nog twee routes te klimmen op een wat kleiner blok. Met een leuk dakje er in zit, voelt het een beetje uitdagend. Al kan dat ook weer door mijn zwabberbenen komen. We klimmen allebei de routes uit en besluiten dan dat het mooi is geweest voor vandaag. Op de camping wacht de zee, de schaduw en een lekker drankje op ons. Die lokroep kunnen we niet negeren en voor we het weten ploffen we in onze relaxte campingstoel. Om vanuit die stoel snel op zoek te gaan naar de volgende klimrotsen in Kroatië. Dat dan weer wel.

Heb je nog geen zelfstandige klimervaring, maar lijkt het je tof om te proberen? Hier kan het! Gisden helpen je graag met je eerste stappen op een echte klimrots.

Er zijn ook veel routes voor de gevorderde klimmer
De laatste route voordat we weer terug gaan

Andere klimgebieden in Kroatië

Kroatië is dus veel meer dan zon, zee en strand. Niet alleen Omiš is perfect om te klimmen, er zijn er nog veel meer, vaak met de mooiste uitzichten. Hieronder verschillende gebieden op een rij:

  • Klimgebied Omis: Rondom Omis zijn er een aantal klimrotsen te vinden. De niveau’s verschillen van 3e tot 8e graad. Ook is er in Omis een leuke en makkelijke via ferrata. Na het klimmen plof je heerlijk op het terras.
  • Klimgebied Brač: Dit klimgebied ligt bij Ložišća en bestaat voornamelijk uit wat kortere routes. Met de gradering tussen de 4A tot 7B zit er ook weer voor ieder wat wilt bij.
  • Klimgebied Split: Ook in Split zijn er verschillende klimmogelijkheden. Hier kan je niet alleen wandklimmen, maar ook zijn er een aantal klimroutes vanuit de zee omhoog. Dit hebben wij ook geprobeerd, en dat is toch wel even wennen. Gelukkig zijn er ook makkelijke routes vanuit zee. Wil je toch liever met een touw klimmen. Bij klimgebied Marjan zijn er mooie rotsen met klimroutes tussen de 4 en 8A gradering. Het uitzicht is hier echt prachtig. dus daarvoor zou ik dit gebied alleen al aanraden.
  • Klimgebied Brela: Nog wat zudielijker dan Omiš ligt het plaatsje Brela. Ook hier zijn verschillende mooie klimroutes te vinden. De routes zijn hier, net als in Omiš, wat langer (tot 30 meter). Het niveau is ook hier voor veel klimmers toegankelijk, al ligt het zwaartepunt op 5e en 6e graads routes.

Dit is ook iets voor jou