Materiaal om mee te koken tijdens een outdoor avontuur
Een warm kopje soep in de hand, een stukje gesmeerd stokbrood in de andere en ondertussen uitkijken over prachtige bergtoppen. Dat is ons favoriete lunchmoment en wanneer wij op avontuur gaan kijken wij hier altijd naar uit. In onze rugzak zit altijd materiaal om dit soort lunchmomenten mogelijk te maken en om te zorgen dat we goed eten en drinken. We laten je graag zien wat er in onze rugzak schuilgaat.
Dagtochten en meerdaagse avonturen
Zoals je kunt lezen op onze blog bestaan onze avonturen voornamelijk uit dagtochten in de bergen en meerdaagse avonturen waarbij wij overnachten in onze eigen tent of een fijne berghut. Tijdens onze tochten is de lunch een belangrijk moment. Wij houden ervan om even te stoppen en goed te eten en we hebben hiervoor een vaste traditie opgebouwd met onder andere een soepje. Daarvoor moeten we natuurlijk wel kookspullen meenemen. Tijdens onze meerdaagse tochten wordt die lijst soms nog langer. Wanneer we eten en slapen in een berghut valt dat nog wel mee. Als we echter meerdere dagen de natuur in trekken en in ons tentje overnachten moeten we ook zelf voor het ontbijt en avondeten zorgen. Daar komen natuurlijk weer andere spullen bij kijken. We laten je zien wat wij meeslepen op onze avonturen en wanneer we het gebruiken!
De brander
Onze brander is een kleine simpele brander van Edelrid (Devil II) die je direct op een gasfles schroeft. Wij gebruiken hem om water te koken en sporadisch om wat eten in een pan klaar te maken. Voor mij zijn er drie zaken belangrijk bij het kiezen van een brander:
- Is de brander klein genoeg zodat deze ergens bewaard kan worden (veel branders kunnen opgevouwen worden)?
- Kan de brander een redelijk brede pan dragen met zijn poten voor het geval de brander niet helemaal recht staat op de oneven ondergrond van een berg?
- Heeft de brander een gasregelaar die niet van metaal is? Vanwege de compactheid van branders worden die anders dermate heet dat je moeite hebt om deze weer uit te zetten
Onze brander voldoet hieraan, maar er zijn natuurlijk meerdere branders te vinden die aan deze simpele voorwaarden voldoen. Je hebt branders die zelf poten hebben en ingezet kunnen worden voor meerdere typen gasflessen, maar ik heb nog nooit problemen gehad met het gebruik van onze set.

Wij houden ervan om even te stoppen en goed te eten en we hebben hiervoor een vaste traditie opgebouwd met onder andere een soepje. Daarvoor moeten we natuurlijk wel kookspullen meenemen!
Je komt ook vaak gecombineerde systemen van bijvoorbeeld Jetboil tegen. Deze hebben vaak betere prestaties, maar zijn niet direct kleiner en zeker niet goedkoper. Een Jetboil wordt zeker sneller warm en werkt ook in de meest extreme omstandigheden. Ik vind het persoonlijk niet zo erg om iets langer te wachten en ondertussen van de natuur te genieten. Daarnaast werkte onze brander ook prima tijdens onze sneeuwschoenwandeling door Zweden bij temperaturen onder nul. Daarvoor gebruikten we nog wel twee extra handigheidjes.
- Een wind/warmte reflector die je om het gasstel heen kunt plaatsen. De wind blijft buiten en de warmte blijft binnen. De reflector is makkelijk op te vouwen en heeft nauwelijks gewicht.
- Opvouwbare plastic voetjes waar de onderkant van een gasfles precies op past. Hierdoor staat het gasstel steviger en iets hoger van de grond waardoor de temperatuur van het gas niet teveel daalt. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kun je een heating pad plaatsen om het gas te verwarmen, maar dit hebben wij niet nodig gehad.
De gasfles
Wij nemen op onze dagelijkse tochten een gasflesje mee van 100 gram waar we de brander direct op kunnen schroeven. Met deze gasfles kunnen we ongeveer acht wandelingen doen waarbij we ongeveer 0,8 liter water verwarmen tot kokend water. Bij een aantal van die wandelingen koken we de dag vooraf ook nog tien minuten lang eieren. Het type gas dat we meenemen is eigenlijk altijd standaard. Voor onze sneeuwschoenwandeling door Zweden gebruikten wij wel wintergas. Dit gas heeft een andere samenstelling en ontbrand vooral zuiniger bij lagere temperaturen.
Wanneer wij meerdere dagen de bergen intrekken neem ik meestal een tweede gasflesje mee. Ik weet niet precies wanneer de eerste gasfles op zal zijn en wil natuurlijk niet zonder komen te zitten.
Bij nog langere tochten nemen we ook grote gasflessen mee, bijvoorbeeld van 250 gram. Bij onze kanotocht door Zweden kookten we elke avond water en tijdens onze sneeuwschoentocht smolten we elke avond sneeuw. De gasflessen kunnen dan redelijk snel opgaan. Je kan dit vooraf een beetje inschatten door een keer dezelfde kookritmes uit te testen en te kijken hoe snel je door een gasfles heen gaat.
De pannen
Ons lunchmoment bestaat uit een lekker kopje soep en daarvoor slepen wij de brander dan ook mee. Om het water aan de kook te brengen gebruiken wij een hoge pan van Bo-camp van de Explorer serie. We hebben ook een bredere pan en die is in principe geschikter. Hoe breder de pan (tot op zekere hoogte), hoe beter deze de warmte van de brander op kan nemen en hoe sneller het verwarmen gaat. In ons geval geldt dat we in de hoge pan net wat meer spullen kwijt kunnen tijdens het wandelen, dus die heeft onze voorkeur.
Voor een meerdaags avontuur hebben wij een grote pannenset van Bo-Camp, ook van de Explorer serie. Deze bestaat uit een koekenpan en drie maten pannen. De kleinste pan heeft een schenktuit en verder is het vooral kijken naar de maat die geschikt is voor de tocht. Voor het koken van veel water of het smelten van sneeuw is een grotere pan bijvoorbeeld handiger. De koekenpan hebben wij meegenomen tijdens onze kanotocht door Zweden voor het maken van pannenkoeken!

De Drinkflessen
Voor onze drinkwatervoorraad gebruiken we verschillende producten. We nemen in ieder geval een metalen veldfles mee waarin we water voor de soep meenemen. Vaak vullen we dit aan met andere metalen veldflessen om aan de juiste liters te komen. Wanneer de veldfles in de rugzak zit blijft het water lekker koel.
De veldflessen komen ook van pas tijdens een winterse tocht. We vullen deze flessen dan met kokend water en doen er een sok of muts omheen terwijl we deze in de slaapzak leggen. De veldflessen stralen dan warmte uit die we goed kunnen gebruiken! Er bestaan tegenwoordig ook flessen van kunststof die ook prima tegen warmte kunnen en hetzelfde effect hebben. Daarnaast zijn ze waarschijnlijk lichter dan de veldflessen die wij gebruiken. Waarschijnlijk is dit dan ook een keuze van mij die eerder is gebaseerd op nostalgie dan rationaliteit
Voor sommige tochten gebruiken we echter onze Hydraulic Reservoirs, de Osprey variant van de Camelbak. We kunnen hier twee en halve liter in kwijt en drinken via het slangetje dat vervolgens uit de rugzak komt. Ze zijn ideaal voor tochten waarbij je niet zo makkelijk je drinkfles kan pakken of wanneer je in een bepaald tempo wilt kunnen blijven bewegen en toch drinken (bijvoorbeeld bij het beklimmen van de Kilimanjaro). Ik vind het echter nog steeds fijn om even een rustmoment te houden en een drinkfles te pakken waardoor ik dit nog vaak af wissel.
Daarnaast nemen we af en toe ook nog thermosflessen mee. Wij zijn niet zo van de thermosflessen (daarom hebben we immers een brander bij), maar je ontkomt er niet aan dat het handig is om deze af en toe bij te hebben. Bijvoorbeeld tijdens een avontuur met lage temperaturen waarbij je niet zo makkelijk je brandertje op zet. Wij hebben allebei een thermosfles (Outwell en Rubytec) van 1 Liter en ik heb nog geen verschillen kunnen vinden, behalve de uitvoering.
Als laatste nemen we soms nog een Lifestraw mee. Hiermee kun je direct uit vervuild water drinken en wordt het water zodanig gefilterd dat je geen bacteriën of virussen binnen kunt krijgen. Wanneer je langere tijd op pad bent en niet zeker bent van je drinkwatervoorziening is dit een belangrijk item!
Kopjes en borden
Om onze soep te drinken nemen we mokken mee. Dit zijn redelijk lichtgewicht mokken, maar ze zijn nog best groot. Ons soepmoment is echter heilig en daar hoort bij dat we onze soep fatsoenlijk kunnen drinken. Op langere tochten nemen wij nog kleine lichtgewicht opvouwbare Fold-a-Cups van Wildo, mee. Deze kopjes kun je bijvoorbeeld in je broekzak meenemen en snel tevoorschijn halen. Ook is het handig om een tweede kopje te hebben om onderscheid te kunnen maken tussen drinkwater en vervuild water.
We nemen vrijwel nooit een bord mee. Vaak eet je uit een zak gevriesdroogd voedsel en heb je dat helemaal niet nodig. Maar als je af en toe wat anders wilt eten dan deze zakken dan is een bord wel handig. Je kan het bord ook als snijplank gebruiken. Wij hebben op onze kanotocht door Zweden een lichtgewicht bord van Wildo meegenomen, waar wij de eerste dagen vers gemaakt eten van konden eten.
Het bestek
Soep eet je met een lepel. En daarom hebben wij twee lepels bij van een campingbestek set. Ze zijn licht en nemen niet zoveel meer ruimte in dan hele kleine lichtgewicht lepeltjes. Je zult ondertussen wel begrijpen waarom we toch kiezen voor iets grotere lepels. Voor langere tochten nemen we ook een spork mee. Dit is een vork, mes en lepel in een. Hiermee kun je kleine stukken snijden en in je eten prikken wat soms toch makkelijker is dan alleen een lepel of een mes. Het lepel gedeelte van dit bestek is echter vrij ondiep, waardoor ik toch altijd nog zou kiezen om een extra lepel mee te nemen.

zakmessen en aanstekers
Als aanvulling op het bestek nemen we natuurlijk ook een of twee zakmessen mee. Hier zijn heel veel verschillende varianten van en het ligt vaak aan de persoonlijke voorkeur wat je belangrijk vindt. In de bergen en op vakantie gebruik ik voornamelijk het scherpe mes, de schaar, een broodmes en een bieropener. Vandaar dat ik een Victorinox Huntsman gebruik.
Om de brander aan te steken gebruiken wij een simpele aansteker met lange tuit. Er zijn natuurlijk ook meerdere manieren om dit te doen. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor lucifers die tegen water kunnen, maar eerlijk gezegd heeft een simpele aansteker ons nog nooit in de steek gelaten. Voor een langere tocht waarbij je water doorkruist zou ik ze overigens wel meenemen. En een tweede aansteker is ook nooit onverstandig als je meerdere dagen op stap gaat.
Wanneer neem ik nou wat mee?
Als je goed hebt meegelezen weet je ongeveer welk kookgerei we op welke momenten meenemen. Om het wat makkelijker te maken hebben we een kleine checklist voor kookgerei toegevoegd. De checklist is natuurlijk niet sluitend. Er is altijd wel een reden om juist iets wel of iets niet mee te nemen. Maar misschien heb je hier wat aan voor jouw volgende ontbijt, lunch of diner in de natuur!
Checklist Kookmateriaal voor outdoor avonturen