My Gear: Jassen die passen

Wanneer het in de natuur kouder of natter wordt zijn jassen van groot belang om nog steeds comfortabel van de natuur om je heen te genieten. Ik heb daarom een kleine collectie van jassen die voor verschillende weersomstandigheden geschikt zijn. Hierbij een overzicht van mijn favoriete jassen die ik meeneem op onze tochten.

RAB Microlight Alpine Donsjas

De RAB Microlight Alpine is een donsjas en dus te gebruiken als het buiten wat kouder is. RAB is al jaren een kwalitatieve speler op het gebied van (dons)jassen en (dons)slaapzakken en heeft dus veel ervaring met het maken van producten die je warm moeten houden.

Ik heb de RAB jas gekocht met het oog op de beklimming van de Kilimanjaro. Als onderdeel van een lagensysteem van kleren zou deze jas mij warm moeten houden tijdens wandelingen en tijdens het verblijf in de kampen. Inmiddels gebruik ik de jas voor een veel grotere verscheidenheid aan activiteiten.

Het voordeel van de jas is dat deze je goed warm houdt, dankzij het ganzendons dat goed op zijn plaats blijft in de kleine pockets. Op de Kilimanjaro (tot temperaturen van –20 graden Celsius) en in andere winterse omstandigheden presteert de jas naar behoren. De jas is ook winddicht wat vaak al een hoop helpt om de kou af te vangen. Het fijne is dat de jas nog in een brede range van temperaturen te dragen is. Tijdens het wandelen kan de jas nog prima gedragen worden tot een graadje of 12 wanneer de zon gaat schijnen en bij het stilstaan of stilzitten is 15 graden ook nog prima mogelijk. Het ganzendons is ook geïmpregneerd waardoor je niet zo snel last zal krijgen van een mindere isolatie wanneer je een keer onverwachts een buitje tegenkomt. Dit zorgt er voor dat de jas al snel een keuze wordt voor een grote hoeveelheid tochten.

De RAB Microlight Alpine is ook een hele lichte jas die je heel klein kunt comprimeren in een zakje. Wanneer je deze er weer uithaalt is de jas ook vrij snel weer uitgedijd om optimaal te kunnen werken. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld huttentochten waar weinig gewicht en ruimte belangrijk zijn.

De jas is de dus ideaal omdat je niet snel misgrijpt voor het doel van je tocht. Ik gebruik deze jas dan ook vaak met veel plezier en dit is al snel een standaard onderdeel van mijn materiaal.

The North Face Resolve regenjas

De North Face Resolve is een regenjas die ik vooral heb gekozen omdat het een hele lichte jas is. In de bergen kan het weer snel omslaan en dat betekent dat ik vrijwel altijd een regenjas mee draag. Aangezien ik de jas in de meeste gevallen (gelukkig) voor niets meesleep wil ik daar ook zo min mogelijk last van hebben.

De North Face Resolve heeft een twee laags voering gemaakt van Goretex en doet daarmee zijn werk. De jas heeft in de afgelopen 3 jaar nog geen druppel regen doorgelaten, ook tijdens dagen waar het vrijwel continu regende. Vaak is het belangrijker om te kijken hoe mijn broek met water omgaat omdat alle regendruppels simpelweg van de jas afglijden en vervolgens op mijn broek belanden.

Doordat de voering dun is kan de kou van de regenbui er nog wel eens doorheen dringen. Wanneer je blote armen onder je jas hebt kan het daardoor soms lijken alsof de jas water doorlaat. Dit is niet zo, maar dit wordt dus veroorzaakt door de kou die op sommige plaatsen door de jas heen dringt.

Ik gebruik de jas ook vaak als simpele vervanger voor een windjack of softshell omdat deze net zo goed de wind kan afvangen wanneer die op komt steken, bijvoorbeeld op een bergtop. Daarnaast is de jas vanwege de lichte voering nog steeds vrij aangenaam en bewegelijk, vergelijkbaar met een softshell. Ik heb deze jas ook gebruikt als buitenste laag tijdens de nachtelijke beklimming van de Kilimanjaro, om op die manier de ijzige wind alvast af te vangen en net een laagje meer kou af te vangen.

De North Face Resolve is voor mij de ideale regenjas omdat deze doet wat het doen moet wanneer het weer zich van zijn mindere kant laat zien. Wat ik vooral een pluspunt vind is dat de jas mij niet in de weg zit op de vele dagen dat ik hem niet nodig heb, klaar om in actie te komen.

RAB Latok Hard Shell

Voor de technischere en uitdagendere omstandigheden ben ik lang op zoek geweest naar een kwalitatieve hard shell. Voor onze reizen naar Zweden in de winter en de alpinisme cursus in Chamonix was ik op zoek naar een jas die wat meer kan hebben en wat betere kwaliteit heeft voor de dagen dat ik wel vrijwel continu een hard shell aan heb (in plaats van specifiek voor weersveranderingen, waar mijn North Face jas van pas komt).

Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij een RAB Latok jas, gemaakt van GoreTex. Deze jas is drielaags uitgevoerd waardoor hij minder snel slijt en langer meegaat tijdens wandelingen met een rugzak waarbij ik de jas heel de dag aan heb. Daarnaast heeft deze jas ventilatieritsen waardoor ik de temperatuur in de jas beter kan reguleren, al blijft het nog altijd zeer lastig om zweten in een hard shell te voorkomen.

De meeste merken hebben vergelijkbare hard shell jassen met ongeveer vergelijkbare kwaliteiten van duurzaamheid, waterdichtheid en ventilatie. Uiteindelijk komt het aan op pasvorm, kleine handigheidjes en natuurlijk prijs. Ik heb voor de RAB jas gekozen omdat deze goed paste, voor een goede prijs te vinden was en omdat de ritsen uitgevoerd zijn met koorden. Dit komt vooral van pas wanneer ik met handschoenen rondloop en dat zijn de precies de omstandigheden wanneer ik de jas wil gebruiken.

De echte toets moet nog komen tijdens onze tochten van het aankomend jaar, maar op dit moment ben ik zeer tevreden met mijn keus voor de RAB jas en benieuwd hoe deze gaat presteren!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on