Nederland

Wandelen over De Groote Peel in Brabant

AFSTAND

12.5 kilometer

GESCHATTE TIJD

4 uur

Vlakbij Venlo ligt het Nationaal Park de Groote Peel. Dit natuurgebied staat bekend om zijn uitgestrekte vlaktes, afgewisseld met mooie watertjes. Ter voorbereiding op de Kilimanjaro liepen wij hier op een koude februari dag om onze kleding te testen op de lage temperaturen die we in Tanzania tegen zouden komen.

We starten onze wandeling in de vroege ochtend. De Groote Peel is een mooi gebied om te bezoeken in de winterperiode. Om onze kleding en materiaal te testen wilde ik graag nog een keer lopen bij koude omstandigheden en met de gevoelstemperatuur van -10 graden en sterke wind is dit een goede testsituatie.

Winterse omstandigheden

We vertrekken vanaf het bezoekerscentrum De Pelen en lopen direct het natuurgebied in. We lopen langs wat bevroren plassen en komen vervolgens uit op de eerste grote vlakte. Hier is de wind goed aanwezig en we trekken daarom de mutsen en handschoenen meteen wat strakker aan. We slaan rechtsaf en komen bij een groot ven. Eigenlijk zijn dit twee vennen met in het midden een mooi dijkje waar we overheen kunnen lopen.

WE KOMEN UIT AAN DE RAND VANHET BOSGEBIED EN LOPEN LANGS DE BOSRAND OVER EEN ZANDPAD MET WEDEROM GROOTSE UITZICHTEN

We steken het water over en wandelen in een gebied waar meer bomen staan. De meeste zijn alleen wel kaal, dus beschermen ons maar beperkt tegen de ijzige wind. We komen uit aan de rand van dit bosgebied en lopen langs de bosrand over een zandpad met wederom grootse uitzichten. We hebben trek in warme koffie en wanneer de route weer terug het bos in leidt grijpen we onze kans door achter omgevallen bomen te zitten en onze koffie (en natuurlijk koekjes) erbij te pakken!

De wind is goed aanwezig op de grote vlaktes en dus trekken we onze mutsen en handschoenen strakker aan
Tussen de twee vennen ligt een mooi dijkje waar een pad overheen loopt

Testen met thermokleding

We ruimen onze spullen op en vervolgen onze weg. We lopen een rondje om het ven dat we eerder tegenkwamen en met de wind in de rug en de aanwezige zon wordt het al snel wat warmer en aangenamer. Nadat we ons rondje hebben voltooid komen we uit bij een hutje waar we mooi kunnen schuilen voor de wind. Hier zetten we dan ook onze lunchplek op en verwarmen we ons aan een lekker soepje.

De combinatie thermokleding en donsjas waren onderwerp van de materiaaltest en voldeden prima tijdens de koude temperaturen. Met een thermokleding en een donsjas is het wennen dat je het niet zozeer warm krijgt, maar eerder op temperatuur blijft. Het gebruikelijke benauwde effect van een skijas blijft uit en je behoudt de temperatuur die je had. Je krijgt het dus ook niet koud, en je blijft je afvragen of dat ook zo blijft bij een nog koudere temperatuur bijvoorbeeld –20 en wind op de Kilimanjaro. Achteraf kan ik zeggen dat dit inderdaad zo is!

Met de wind in de rug en de aanwezige zond wordt het al snel wat warmer en aangenamer

Het Vlonderpad

In de Groote Peel ligt een bekende route over vlonderpaden en wij nemen natuurlijk ook graag deze route mee. Daarom lopen we het laatste deel van onze toch over deze vlonderpaden, die toch minder prettig dan je zou verwachten. Na het vlonderpad komen we uit bij de rand van het veengebied waarbij je duidelijk de verschillen in waterstand tussen het veengebied en de rest van de omgeving kunt bekijken.

Na wat laatste omzwervingen komen we drie uur en dertig minuten later in het bosgebied uit waar we ook zijn begonnen. Niet veel later komen we dan ook weer uit bij het bezoekerscentrum waar we nog even een kijkje binnen nemen. Na dit rondje lopen we terug naar de auto en doen we een hoop kleding uit. We kunnen nu namelijk weer lekker opwarmen in de auto!

De combinatie thermokleding en donsjas was onderdeel van de test en deze werkten naar behoren

Dit is ook iets voor jou