Sneeuwschoenen kopen (of huren)
Sneeuwschoenen maken jouw wandeling door de sneeuw een magisch avontuur of een hele lange tocht. Er zijn namelijk veel verschillende sneeuwschoenen te vinden en het is niet altijd even duidelijk welke jij aan zou moeten schaffen. In dit artikel leggen we je uit waar je op kunt letten bij het aanschaffen van sneeuwschoenen en welke wij je aan kunnen raden. En wat is nou eigenlijk handiger, kopen of huren?
Kopen of Huren?
Voor elke uitrusting geldt: Hoe vaker je het gebruikt hoe voordeliger het is om deze zelf aan te schaffen. Dat geld natuurlijk ook voor sneeuwschoenen. Ben jij nog aan het kijken of sneeuwschoenwandelen echt zo leuk is als wij je vertellen, huur ze dan eerst vooral. sneeuwschoenen zijn duur (variërend van 100 tot 300 euro) en je hebt ze niet zo snel terug verdient. Het is zonde als je veel geld uitgeeft voor materiaal wat ruimte inneemt en je vervolgens weinig gebruikt. Voor het huren zijn er verschillende mogelijkheden. Ga je op sneeuwschoentocht, dan zitten de sneeuwschoenen er al vaak bij inbegrepen. Handig, want dan heb je ook meteen de juiste sneeuwschoenen voor dat specifieke terrein. Ga je naar een wat groter chalet met wintersport, dan is er vaak ook lokale verhuur mogelijk, al is die niet altijd even goedkoop. Wil je zelf materiaal huren in Nederland? Kijk dan vooral eens bij Zwerfkei (prijzen rond de € 7,50 per dag incl. stokken) of neem ook eens een kijkje op Gearshare.nl, waar je sneeuwschoenen van andere bergliefhebbers kunt huren.
Typen sneeuwschoenen
Vrijwel alle sneeuwschoenen die je kunt kopen zijn tegenwoordig gemaakt van plastic. Dat scheelt een hoop gewicht, al kan dat per type sneeuwschoen ook nog verschillen. Sneeuwschoenen zijn namelijk gericht op variërende typen terrein. Sommige sneeuwschoenen zijn gemaakt voor vlakker terrein, terwijl andere sneeuwschoenen juist beter inzetbaar zijn voor steiler terrein. Dat zorgt voor verschillen in grootte, grip en gewicht, zoals je hierna verder kunt lezen. Wat belangrijk is om te onthouden is dat je met sneeuwschoen voor steil terrein ook altijd op vlakker terrein kunt wandelen, dus wil je één sneeuwschoen (of dus eigenlijk twee) die alles aankan, kies er dan een voor het steilste terrein waar jij ooit verwacht te gaan wandelen.

Grootte, Grip & Gewicht
Hoe steiler, hoe meer grip er namelijk op de sneeuwschoen zit. Let bij het aanschaffen van sneeuwschoenen altijd op de punten onder de schoen en die aan de voorkant van waar je bergschoen normaal zit. Deze geven een goede indicatie van de hoeveelheid grip die een schoen levert. De grootte van een sneeuwschoen bepaalt hoeveel gewicht deze kan dragen in de sneeuw. Het draagvermogen staat dan ook altijd aangegeven bij de schoenen. Hoe groter de schoen, hoe zwaarder deze is en dat merk je elke keer wanneer je je voeten op moet tillen. Ben je lichter, kies dan ook een sneeuwschoen met minder draagvermogen om die energie te besparen. Voor veel merken en modellen van sneeuwschoenen vind je vaak een grote en kleine variant, of een heren en damesmodel. Mocht je te maken krijgen met heel zachte sneeuw, dan kun je bij sommige merken ook nog Tails kopen. Dit zijn verlengstukken die je sneeuwschoen groter maken (en iets zwaarder), zodat je eenvoudig het draagvermogen kunt vergroten.
Bindingen en flexibiliteit
Op het gebied van comfort kun je nog kijken naar het type binding & flexibiliteit. In het voorjaar kun je terrein aantreffen waarbij je soms je sneeuwschoenen even uit moet doen om ze vervolgens weer aan te moeten doen vanwege de hoeveelheid sneeuw. Het is dan fijn dat je redelijk snel je schoenen weer vast kunt maken. Op veel sneeuwschoenen vind je een eenvoudige binding die je steeds strakker kunt trekken, maar tegenwoordig zie je ook steeds meer BOA aansluitingen of combinaties van deze bindingen. Hiermee draai je de sneeuwschoen eenvoudig aan je schoen vast en door de BOA knop los te halen zijn de sluitingen weer los.
Naast bindingen kan de mate van flexibiliteit ook een hoop comfort opleveren. Sommige sneeuwschoenen zijn namelijk gemaakt van stijf plastic, terwijl andere sneeuwschoenen juist op strategische plekken wat door kunnen buigen. Op ongelijkmatig (steil) terrein is dat ontzettend prettig, omdat je jouw voet dan zoveel mogelijk recht kunt houden. Je voet wordt minder in een ongemakkelijke hoek geplaatst, waardoor je langer op een fijne manier van je sneeuwschoenwandeling geniet.

Stijgpositie
Veel sneeuwschoenen (maar zeker niet alle) zijn ook voorzien van een beugel die je kunt gebruiken bij het stijgen. Hierdoor komt de hak van je bergschoen hoger te staan ten opzichte van de sneeuwschoen. In een opwaartse positie blijf je zo rechter en comfortabeler staan. Voor steil terrein is dit dus zeker een belangrijk onderdeel. Waar je ook nog op kunt letten bij het aanschaffen van een sneeuwschoen is de manier waarop je die beugel uitklapt of inklapt. Tijdens een wandeling kan het namelijk voorkomen dat je hier vaak tussen moet wisselen. Het is dan prettig om dat met veel gemak te kunnen doen. Bij sommige sneeuwschoenen wordt deze beugel terug in het plastic geklikt. Dat is niet alleen lastig om elke keer uit te klappen, maar het gaat wellicht ook nog eens eerder stuk gaan dan je zou willen.
Deze sneeuwschoenen zijn aanraders
De meest populaire sneeuwschoenen op de markt zijn momenteel Tubbs. Ze bieden een hoop van de voordelen die we eerder benoemd hebben zoals goede grip, laag gewicht, fijne (BOA) bindingen en veel flexibiliteit. Ze zijn ook behoorlijk prijzig. Een goed alternatief zijn sneeuwschoenen van MSR. Er zijn veel verschillende modellen om uit te kiezen, afhankelijk het type terrein en jouw voorkeuren voor eerder genoemde aandachtspunten. Wij hebben laatst zelf simpele MSR schoenen gehuurd bij Zwerfkei en waren hier tevreden over. Uiteindelijk hebben wij sneeuwschoenen aangeschaft van het merk TSL, en dan specifiek de Highlander adjust die zorgt voor meer grip. Vergeleken met de Tubbs zagen wij niet heel veel verschillen in de specificaties en ze hebben ook de fijne BOA bindingen. De TSL Highlander adjust sneeuwschoenen zijn daarnaast ook een stukje goedkoper. Wij hebben de sneeuwschoenen nu inmiddels al op vele tochten gebruikt en we zijn er zeer te spreken over, met name ook over de stijgbeugel die we gemakkelijk kunnen verstellen.



Welke sneeuwschoenen zouden wij afraden? Dat hangt ook voornamelijk af van het terrein. Ga je in Zweden door de bossen lopen met hier een daar een heuveltje dan kunnen de eenvoudigere en goedkopere sneeuwschoenen (minder grip, meer gewicht, minder flexibiliteit) misschien wel volstaan. Toch raden we af om te besparen op een goede sneeuwschoen. Zeker als je naar de Alpen gaat wil je gewoon verzekerd zijn van goede grip. Koop vooral de schoen waar je in veel omstandigheden echt wat aan hebt, of ga anders nog een tijdje huren.
Ik heb mijn sneeuwschoenen, en nu?
Helaas ben je nog niet helemaal klaar. Naast sneeuwschoenen wil je natuurlijk ook veilig op pad kunnen tijdens jouw sneeuwschoenwandeling. En er zijn nog wel wat meer items die niet mogen ontbreken tijdens jouw tocht. Hier vind je meer informatie over het samenstellen van jouw lawine uitrusting en hier lees je welke 14 items niet mogen ontbreken in jouw uitrusting voor sneeuwschoenwandelingen!