Starten met Via Ferrata en klettersteigen – 5 tips
Klettersteigen (of via ferrata in het Italiaans) is ontzettend leuk en uitdagend. Het brengt de technische kant van het klimmen samen met de uitzichten van het bergwandelen. Daarnaast is er een grote variatie aan tijd, locaties en niveaus waardoor er voor ieder wat wilt tussen zit. Of je nu een beginner bent die het een keer wilt proberen of een ervaren klimmer die op zoek is naar een toffe route met veel uitzicht. Een ding is bij alle klettersteig routes hetzelfde – zorg goed voor de veiligheid van jezelf en medeklimmers. In deze blog geven we je 5 tips waar je aan moet denken als je veilig wilt gaan klettersteigen.
Ook is het vaak mogelijk om een eerste klettersteig met een gids te doen, zo heb je meer begeleiding en kom je veilig weer thuis.
Leer veilig klettersteigen met een cursus of gids
Ga je voor de eerste keer klettersteigen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je wilt namelijk leren wat je moet doen en waar je op moet letten tijdens een via ferrata. Een goede manier hiervoor is om een cursus te volgen waarbij je alles duidelijk uitgelegd krijgt. Mountain Network biedt bijvoorbeeld een via ferrata cursus aan voor beginners in de Ardennen. Je kan natuurlijk ook met een gids op pad die ervoor zorgt dat je de juiste begeleiding krijgt en weer veilig thuis komt.
Tijdens een cursus of een tocht met een gids zul je leren dat je klettersteigset het belangrijkste onderdeel is om uiteindelijk een val op te vangen. Dat betekent nog niet dat het prettig is om te vallen, want je kan bij een val ernstige verwondingen op lopen. Je leert dus ook vooral hoe je veilig kunt klettersteigen en hoe je ervoor zorgt dat je de kans op vallen zo klein mogelijk houdt. Dit kan bijvoorbeeld door het juiste niveau te kiezen. Een aantal belangrijke aandachtspunten tijdens een via ferrata zijn:
- Draag een helm! Er kan van boven altijd steenslag komen en op jou vallen, een helm helpt je te beschermen.
- Zorg dat er altijd 1 karabiner aan de kabel zit. Clip daarom de karabiners altijd een voor een los wanneer je naar een nieuwe kabel gaat. Zo zit je altijd vast.
- Zorg dat je karabiners tegenover elkaar aan de kabel zitten. Dus als je de eerste met de opening naar achteren vastzet, zet de andere dan vast met de opening naar voren. Als je dan valt is de kans erg klein dat allebei de karabiners toch onverwacht open gaan.
- Klettersteigroutes hebben vaak trappetjes. Nietjes die een voor een boven elkaar in de berg zitten. De kabel loopt er vaak verticaal naast. Als je valt dan val je dus best een eindje terug. Ben je niet zeker van je zaak of wordt je moe, zorg er dan voor dat je een extra bandslinge en karabiner mee neemt, die hang je dan eenvoudig aan een nietje zodat je even kan uitrusten.
- Zorg voor een extra veiligheidstouw. Mocht er onverwacht iemand vallen, dan heb je nog een touw om de ander terug naar de route te krijgen.
- Zorg voor noodcommunicatiemogelijkheden. Soms zijn routes ver afgelegen in de bergen. En je weet: in de bergen is er niet altijd goed bereik. Zorg er dan voor dat je een mogelijkheid hebt om toch te communiceren. Bijvoorbeeld een Garmin Inreach.
Zorg voor het juiste materiaal bij een via ferrata
Wanneer je start met klettersteigen of via ferrata heb je ook materiaal nodig om veilig te kunnen bewegen. Ga je met een gids op pad, dan wordt dit materiaal geregeld of je kunt het huren. Ook is er vaak de mogelijkheid om klettersteigsets te huren in de nabije omgeving van een populaire via ferrata. Welk materiaal je nodig hebt en wat je eventueel zelf aan kunt schaffen hebben we voor je op een rijtje gezet in deze blog.
De belangrijkste onderdelen voor een Via Ferrata staan hier weergegeven:
- Goede stevige schoenen, het liefst wandelschoenen of sportschoenen met een heel goed profiel
- Een klimgordel
- Een karabiner
- Een klettersteigset
- Een helm
- Klettersteighandschoenen (fietshandschoenen zonder vingers kunnen ook)
- Sportkleding die flexibel is
- Een rugzakje met eten en drinken

Jezelf zekeren tijdens een Via Ferrata
Klettersteigen doe je met een speciale klettersteigset. Deze bestaat uit een gordel (net zo een als je bij wandklimmen gebruikt). En de set die je aan de wand en je gordel vastmaakt. Een klettersteig (in het buitenland ook wel eens Via Ferrata genoemd) is een route over een berg of rots die door middel van staalkabel wordt gelopen en geklommen. Deze staalkabel wijst je dus de weg, maar is tegelijkertijd ook je zekerheid. De klettersteigset bestaat uit een lus om aan jezelf vast te binden. Dit doe je via een veilige en gezekerde karabiner, zoals deze. Deze lus zit vaak vast aan een rem. Als je valt zorgt deze rem er voor dat je val minder hard aankomt, vergelijk het een beetje met een airbag. Het is zeker niet prettig, maar zorgt er wel voor dat de klap minder groot is. Daarna volgen twee touwen die elk weer een karabiner hebben. Hiermee zeker je jezelf aan wand.

Een Via Ferrata route opzoeken en verkennen
Klettersteig of via ferrata routes zijn op zeer veel plekken te vinden. Bij de ene worden ze goed gecontroleerd en bijgehouden door bijvoorbeeld een bergvereniging. Bij de ander is het nogal twijfelachtig hoe dat ze er zijn gekomen en wie ze bijhoudt (bijvoorbeeld op Sardinië). Het is daarom erg belangrijk om vooraf goed te controleren of de route nog veilig is.
Een aantal dingen waar je op moet letten zijn:
- Is er een kaart of topo van zodat je weet hoe de route loopt? Voor Frankrijk heb je bijvoorbeeld een topo met alle klettersteigroutes
- Welk niveau is de route en kan je dat niveau aan? (kijk hier voor meer informatie over niveaus)
- Hoe is de route naar de klettersteig toe? Is deze toegankelijk of moet je veel door bosjes heen?
- Zijn de kabels niet geroest? Dit kan bijvoorbeeld doordat de route dicht bij zee ligt of er al heel lang hangen zonder onderhoud
Daarnaast is er voor veel routes informatie te vinden op internet. Ik raad altijd aan goed op Google te zoeken naar de route die je wilt lopen of klimmen. Ook via Youtube krijg je vaak een goed beeld van de route. Er zijn genoeg mensen die een klim of route op Youtube uploaden en zo heb je vooraf al meer informatie over de route.

Klettersteigen met plezier
Door alle bovenstaande tips en alle punten waar je rekening mee moet houden klinkt het misschien wel erg spannend. Maar juist door jezelf goed voor te bereiden geniet je veel meer van de tocht. Klettersteigen is in de eerste plaats niet per se gevaarlijk, maar juist erg leuk! Je komt op mooie plekken, daagt jezelf fysiek en misschien wel mentaal uit en je hebt vaak fantastische uitzichten. Wil je eens een klettersteigroute dichtbij proberen? Kijk dan eens naar de Klettersteig in België.
Wat heb je nodig voor een via ferrata?
Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.
Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.
Via Ferrata Startersset
Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel
Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.



Een klimhelm
Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.



Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.
