Starten met klettersteigen – 5 tips

Klettersteigen is ontzettend  leuk en uitdagend. Het brengt de technische kant van het klimmen samen met de uitzichten van het bergwandelen. Daarnaast is er een grote variatie aan tijd, locaties en niveaus waardoor er voor ieder wat wilt tussen zit. Of je nu een beginner bent die het een keer wilt proberen of een ervaren klimmer die op zoek is naar een toffe route met veel uitzicht. Een ding is bij alle klettersteig routes hetzelfde – zorg goed voor de veiligheid van jezelf en medeklimmers. In deze blog geven we je 5 tips waar je aan moet denken als je veilig wilt gaan klettersteigen.

Ga je voor de eerste keer klettersteigen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Ook is het vaak mogelijk om een eerste klettersteig met een gids te doen, zo heb je meer begeleiding en kom je veilig weer thuis.

Wat heb je nodig om te klettersteigen?

Om veilig te kunnen klettersteigen heb je een aantal dingen nodig:

 • Goede stevige schoenen, het liefst wandelschoenen of sportschoenen met een heel goed profiel
 • Een klimgordel
 • Een karabiner
 • Een klettersteigset
 • Een helm
 • Klettersteighandschoenen (fietshandschoenen zonder vingers kunnen ook)
 • Sportkleding die flexibel is
 • Een rugzakje met eten en drinken

Via een verticale kabel klim je over de rots omhoog

Hoe zeker je jezelf tijdens het klettersteigen?

Klettersteigen doe je met een speciale klettersteigset. Deze bestaat uit een gordel (net zo een als je bij wandklimmen gebruikt). En de set die je aan de wand en je gordel vastmaakt. Een klettersteig (in het buitenland ook wel eens Via Ferrata genoemd) is een route over een berg of rots die door middel van staalkabel wordt gelopen en geklommen. Deze staalkabel wijst je dus de weg, maar is tegelijkertijd ook je zekerheid. De klettersteigset bestaat uit een lus om aan jezelf vast te binden. Dit doe je via een veilige en gezekerde karabiner, zoals deze. Deze lus zit vaak vast aan een rem. Als je valt zorgt deze rem er voor dat je val minder hard aankomt, vergelijk het een beetje met een airbag. Het is zeker niet prettig, maar zorgt er wel voor dat de klap minder groot is. Daarna volgen twee touwen die elk weer een karabiner hebben. Hiermee zeker je jezelf aan wand.

Hoe verken je de klettersteigroute?

Klettersteig of via ferrata routes zijn op zeer veel plekken te vinden. Bij de ene worden ze goed gecontroleerd en bijgehouden door bijvoorbeeld een bergvereniging. Bij de ander is het nogal twijfelachtig hoe dat ze er zijn gekomen en wie ze bijhoudt (bijvoorbeeld op Sardinië). Het is daarom erg belangrijk om vooraf goed te controleren of de route nog veilig is.

Een aantal dingen waar je op moet letten zijn:

 • Zijn de kabels niet geroest? Dit kan bijvoorbeeld doordat de route dicht bij zee ligt of er al heel lang hangen zonder onderhoud
 • Hoe is de route naar de klettersteig toe? Is deze toegankelijk of moet je veel door bosjes heen?
 • Is er een kaart of topo van zodat je weet hoe de route loopt? Voor Frankrijk heb je bijvoorbeeld een topo met alle klettersteigroutes
 • Welk niveau is de route en kan je dat niveau aan? (kijk hier voor meer informatie over niveaus)

Daarnaast is er voor veel routes informatie te vinden op internet. Ik raad altijd aan goed op Google te zoeken naar de route die je wilt lopen. Ook via Youtube krijg je vaak een goed beeld van de route. Er zijn genoeg mensen die een klim of route op Youtube uploaden en zo heb je vooraf al meer informatie over de route.

Veilig klettersteigen – hoe doe je dat?

Zoals ik hierboven al zei zit er een rem op je klettersteigset, maar dat betekent nog niet dat het prettig is om te vallen. In tegenstelling tot klimmen, waar je daarna makkelijk naar beneden of verder naar boven kunt, is het bij klettersteigen toch wat gevaarlijker. Let dus altijd goed op en zorg dat je een fijn niveau klimt. Wij letten altijd op de volgende stappen tijdens het klettersteigen:

 • Draag een helm! Er kan van boven altijd steenslag komen en op jou vallen, een helm helpt je te beschermen.
 • Zorg dat er altijd 1 karabiner aan de kabel zit. Clip daarom de karabiners altijd een voor een los wanneer je naar een nieuwe kabel gaat. Zo zit je altijd vast.
 • Zorg dat je karabiners tegenover elkaar aan de kabel zitten. Dus als je de eerste met de opening naar achteren vastzet, zet de andere dan vast met de opening naar voren. Als je dan valt is de kans erg klein dat allebei de karabiners toch onverwacht open gaan.
 • Klettersteigroutes hebben vaak trappetjes. Nietjes die een voor een boven elkaar in de berg zitten. De kabel loopt er vaak verticaal naast. Als je valt dan val je dus best een eindje terug. Ben je niet zeker van je zaak of wordt je moe, zorg er dan voor dat je een extra bandslinge en karabiner mee neemt, die hang je dan eenvoudig aan een nietje zodat je even kan uitrusten.
 • Zorg voor een extra veiligheidstouw. Mocht er onverwacht iemand vallen, dan heb je nog een touw om de ander terug naar de route te krijgen.
 • Zorg voor noodcommunicatiemogelijkheden. Soms zijn routes ver afgelegen in de bergen. En je weet: in de bergen is er niet altijd goed bereik. Zorg er dan voor dat je een mogelijkheid hebt om toch te communiceren. Bijvoorbeeld een Garmin Inreach.
Zorg dat de karabiners tegenover elkaar aan de kabel vast zitten

Klettersteigen met plezier

Door alle bovenstaande tips en alle punten waar je rekening mee moet houden klinkt het misschien wel erg spannend. Maar juist door jezelf goed voor te bereiden geniet je veel meer van de tocht. Klettersteigen is in de eerste plaats niet per se gevaarlijk, maar juist erg leuk! Je komt op mooie plekken, daagt jezelf fysiek en misschien wel mentaal uit en je hebt vaak fantastische uitzichten. Wil je eens een klettersteigroute dichtbij proberen? Kijk dan eens naar de Klettersteig in België.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on