Via ferrata Inspiratie 2023: 7x Klettersteigen in Europa

Op spectaculaire plekken komen, zonder op hoog niveau te moeten klimmen. Dat is klettersteigen. Ook in 2023 kun je weer genieten van leuke via ferrata routes. In de Alpen vind je meer dan genoeg via ferrata routes, maar ook op heel veel andere plekken in Europa heb je de mogelijkheid om te gaan klettersteigen. Ben je van plan om dit jaar op reis te gaan naar Europa en ben je op zoek naar via ferrata inspiratie? Bekijk dan eens dit overzicht met via ferrata inspiratie op verschillende plekken in Europa!

Via Ferrata inspiratie Dicht bij huis

Via Ferrata Pont a Lesse – België

Een klassieke, maar zeer leuke via ferrata in België. En lekker dicht bij huis! Anderhalf uur vanaf de grens met Nederland vind je het klimgebied Pont a Lesse nabij Dinant. Naast klimmen kun je hier dus ook klettersteigen. De via ferrata Pont a Lesse is geen moeilijke klettersteigroute, maar zeer geschikt voor verschillende doeleinden. Wil je oefenen op een makkelijke klettersteig of even weer dat via ferrata gevoel ophalen zonder al te ver te rijden? Zoek dan zeker deze via ferrata op.

Via Ferrata aan de (middelandse) zee

Via Ferrata Omiš
via ferrata inspiratie 2023

Het ideaalbeeld van een via ferrata is wat ons betreft toch wel: Klauteren op een rotswand in het zonnetje met achter je uitzicht over een mooie blauwe zee. In Europa vind je niet veel klettersteig routes die aan deze voorwaarden voldoen, maar toch zijn er een paar pareltjes te vinden. De Via Ferrata in het Kroatische plaatsje Omiš is daar een prima voorbeeld van. Deze via ferrata route is van zeer laag niveau, maar het is heerlijk om boven het stadje Omiš uit te stijgen op weg naar het fort bovenop de heuvel. En het uitzicht dat je er bij krijgt zul je nooit vergeten!

Via Ferrata in Sardinië

Een ander goed alternatief voor klettersteigen op een andere plek dan de Alpen is Sardinië. In de ochtend lekker klimmen om vervolgens in de middag op een gezellig terrasje te belanden. Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn er veel via ferrata’s te vinden. Sommige via ferrata routes zijn slecht onderhouden of van zeer hoog niveau, dus een goede route vinden is lastig. Toch vind je hier ook enkele leuke plekken om te klettersteigen met mooi uitzicht en een echt eiland gevoel!

Via Ferrata in Scandinavië

Via Valle Ferrata in Noorwegen

Noorwegen is het land van fjorden en steile bergen. Dat betekent dus ook dat je er kunt klettersteigen! Door heel Noorwegen vind je deze via ferrata routes. Veel via ferrata routes zijn lang en van redelijk niveau, maar er zijn ook routes te vinden voor beginnende klimmers. Een mooie middenmaat is de Via Valle Ferrata in het zuiden van Noorwegen. Deze route is niet al te moeilijk, duurt zo’n 2 uur en laat je op een spectaculaire manier uit het dal omhoog klimmen. Alles over deze route en andere via ferrata’s in Noorwegen lees je in onze blog over Via Valle Ferrata.

Via Ferrata Skulesberget in de Hoga Kusten van Zweden

Een via ferrata in Zweden? Ja zeker! Ongeveer 450 kilometer ten noorden van Stockholm vind je de Hoga Kusten. Dit is de plek in Zweden waar het land als het ware uit zee oprijst, elk jaar steeds weer een beetje meer, sinds de ijskappen zijn gesmolten. Hierdoor ontstaan er kleine bergen, met als hoogtepunt Skulesberget. Rondom Skulesberget kun je tal van wandel, fiets en kano activiteiten beleven en je kunt er dus ook klettersteigen. De Via Ferrata Skulesberget bestaat uit 4 verschillende routes van wisselend niveau waardoor iedereen kan genieten van deze prachtige plek. Bekijk de video voor een goed beeld van deze leuke via ferrata in Zweden!

Via Ferrata in de Pyreneeën

Via Ferrata St Paul de Fenouillet in de Franse Pyreneeën

Ook in de Pyreneeën kun je een hoop leuke via ferrata routes tegenkomen. Een van onze aanraders voor 2023 is toch wel de Via Ferrata St Paul de Fenouillet in het zuidelijke deel van de Franse Pyreneeën. Deze klettersteigroute volgt een rotsgraat en is zeer spectaculair. Naast een uitdagende start loop je hier over twee touwbruggen die boven een afgrond hangen! Vind je dat net iets té uitdagend, dan is er ook nog een eenvoudigere route met een prachtig uitzicht.

Via Ferrata Sorrosal in de Spaanse Pyreneeën

Klettersteigen en watervallen. Dat is natuurlijk een spectaculaire combinatie! Heb je een bezoek aan het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido gebracht, stop dan ook nog even in het kleine plaatsje Broto. Bij het plaatsje Broto ligt namelijk de Sorrosal waterval en je kunt langs deze hele waterval omhoog klimmen. Het eerste deel is vrij steil (maar goed uitgerust) en vervolgens klim je door een tunnel en een smalle kloof naar een prachtige plek boven de waterval. Een super leuke via ferrata die je zeker op jouw lijstje kunt zetten voor de volgende vakantie in Spanje!

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on