Voorbereiden op vijf dagen kanovaren door Zweden

In juli 2019 was het zover. Wij gingen op pad naar Zweden voor een bijzonder avontuur. In Zweden gingen we vijf dagen lang met de kano de meren en rivieren van Varmlandsgarden op. Vijf dagen lang zouden we een tocht van 70 kilometer roeien en elke nacht ons eigen kamp op zetten en ons eigen eten klaarmaken. Voor een avontuur als dit wilden we niet onvoorbereid op pad. Vandaar dat we graag laten zien waar we allemaal aan gedacht hebben.

Kano varen

Om vijf dagen te kunnen varen hebben we natuurlijk een kano nodig en afgezien van een opblaasbare kano gaat deze niet zo makkelijk mee in het vliegtuig. Gelukkig kun je in Zweden op veel verschillende plaatsen een kano huren. Het voordeel is dan ook dat je meteen door dezelfde organisatie afgezet of opgehaald kan worden. Wij hebben een degelijke Canadese kano gehuurd die in principe ruimte kan bieden aan drie personen. In ons geval zullen we de derde plek benutten voor een hoop bagage. Wij gaan de tocht uiteindelijk met zijn vieren doen (Sylvia, mijn zus en mijn vader) dus de kano’s en het materiaal komen in tweevoud.

We kunnen niet de gehele tocht in de kano blijven zitten en zullen dus ook stukken over land moeten lopen. Voor deze reden krijgen we een kano karretje mee om de oversteken over land zo soepel mogelijk te laten verlopen. Omdat we niet alleen maar in de kano zitten, maar ook moeten lopen zullen we ook moeten denken aan goede schoenen. Wandelschoenen zijn wat te zwaar en misschien wat te overtrokken, vandaar dat we sportieve zeilschoentjes hebben gekocht. Het voordeel van deze schoenen is dat ze goed tegen water kunnen (inclusief loosgaten) en nog redelijk stevig zijn om fatsoenlijk een of twee kilometer mee te wandelen.

Af en toe zullen we grotere meren over moeten steken. Met behulp van een aantal GPS apparaten en een kaart zullen we proberen op de juiste route te blijven. Om te zorgen dat deze GPS apparaten het blijven doen tijdens de tocht van vijf dagen nemen we volgeladen powerbanks en wat extra batterijen mee.

Het voordeel van sportieve zeilschoenen is dat ze good tegen water kunnen en nog redelijk stevig zijn om fatsoenlijk twee kilometer mee te wandelen

Overnachten in ons kamp

In de avond zullen we ons eigen kamp opzetten. Met de beperkte capaciteit van reisbagage hebben we ervoor gekozen om ook de tentjes, matjes te huren van dezelfde organisatie die de kano verhuurt. De tent biedt ruimte aan 2-3 personen zodat we ook onze bagage nog kwijt kunnen. Zelf nemen we een zeil mee om in ons kamp onder te kunnen zitten en we nemen een hangmat mee voor de liefhebber.

We zullen ‘s nachts slapen in onze eigen lichtgewicht slaapzakken. In Zweden kan de temperatuur nogal afwisselen en onze slaapzakken bieden genoeg warmte tot aan het vriespunt. Daarnaast hebben we ook al de nodige ervaringen meegekregen waarbij kanovaarders buiten de slaapzak gingen liggen vanwege de warmte.

Koken en eten

Het kookstelletje met bijbehorende brandstof huren we ook van de organisatie. We hebben zelf ook een brandertje bij, maar we zijn afhankelijk van het vinden van de juiste gasflesjes in Zweden om deze ook te kunnen gebruiken. We hebben onze eigen koekepan en kookpan bij om onze gerechten te kunnen bereiden.

We hebben onze eigen koekepan en kookpan bij om onze gerechten te kunnen bereiden, hier testen we deze al een keer tijdens een andere overnachting

Ons eten zal een combi worden van vers en gedroogd voer. De eerste dagen zullen we nog proberen zoveel mogelijk vers te eten met groente, vers vlees en wat fruit. Voor de overige dagen zullen we gebruik maken van pakjes met rijst, pasta of bijvoorbeeld pannekoekenmix. Heel misschien vangen we nog een visje zodat we die ook kunnen klaarmaken. In de ochtend zullen we ontbijten met een brintapap van noten en melkpoeder. Voor de lunch eten we (rijk gevulde) crackers die we smeren met wat langer houdbare producten zoals smeerkaas of leverpastei.

Voor de overige dagen zullen we gebruik maken van pakjes met rijst, pasta of bijvoorbeeld pannekoekenmix

Nattigheid

We maken gebruik van een kanoton en duffels om alle materialen te vervoeren. De duffels zijn niet volledig waterdicht, maar bieden wel goede bescherming tegen spetters en regen. Voor de echt belangrijke spullen gebruiken we Drysacks (waterdichte zakken). Er is namelijk een grote kans op regen tijdens deze tocht in deze tijd van het jaar. Hoewel de tent ons in de nacht droog zal houden zullen we overdag toch het meeste last hebben van eventuele regen. Gewapend met een regenjas en poncho zullen we het mindere weer proberen te trotseren. En anders is een beetje extra kleding meenemen geen overbodige luxe.

Op het moment van schrijven zijn wij vertrokken richting Zweden. Uiteraard kun je niet alles voorzien maar een voorbereiding is vaak het halve werk. Wij kijken in ieder geval uit naar een mooi avontuur en maken ons geen zorgen meer over onze getroffen voorbereidingen. Wil jij weten hoe het ons vergaan is? Blijf dan deze blog in de gaten houden!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on