Wandelinspiratie 2023: 8x hiken in Europa

In 2023 zijn er weer tal van avonturen te beleven. Zelf gaan we altijd graag op zoek naar bijzondere wandelgebieden waar we ook dit jaar weer van kunnen genieten. Niet altijd de meest bekende plekken (soms wel), maar ook verrassende en onhergbergzame gebieden. Een beetje inspiratie van anderen komt dan goed van pas en daar dragen we graag ons steentje bij. Daarom hebben wij voor jou deze 8 hikes door heel Europa verzameld die we je zeker kunnen aanraden. Veel plezier dus met deze dosis wandelinspiratie!

Trails in de Alpen

De Dachstein Nature Trail – Oostenrijk

Dachstein en Salzkammergut zijn bekende gebieden in Oostenrijk, niet ver van Salzburg. Hier ligt het Dachsteinmassief, een grote bergketen met een eigen gletsjergebied waar je ook nog eens makkelijk naartoe kan dankzij een aantal kabelbanen. Je kunt hier dan ook genoeg toeristen vinden in de zomer en dat is eigenlijk best logisch. Met de vele leuke meren in dit gebied en de combinatie met bergen dichtbij is het een ideale uitvalsbasis voor een actieve én ontspannen wandelvakantie. Wil je toch wat meer rust opzoeken? Loop dan eens de Dachstein Nature Trail. Hier lopen niet zo veel wandelaars en je loopt over het mooie hoofdplateau naar een hut met uitzicht op de Dachstein gletsjer.

Eiger Trail – Zwitserland

Voor de bergbeklimmers onder ons is een tocht langs de Eiger Trail een goede manier om een indruk te krijgen van de haast onmogelijke beklimming van de Eiger Nordwand. Met de Trail loop je vanaf Mannlichen of vanaf de kleine Scheidegg recht onder de wand door. Wij liepen deze tocht met behoorlijk wat bewolking, maar zelfs met minder zicht vonden we het indrukwekkend. Mocht je toch wat minder met de Eiger Nordwand zelf hebben, dan kun je nog steeds genieten van de overige 300 graden aan zicht over het dal van Grindelwald en de mooie bergtoppen in de omgeving.

De Soča Trail – Slovenië

Heb je zin in een wandeling met perfect blauw water en niet al te veel klimmen? Loop dan de Soča Trail in Slovenië. De mooie Soča vallei is een heerlijke plek om te verblijven als je van water en bergen houdt. De Soča Trail is een tocht van 22 kilometer (of korter) waarbij je de heldere blauwe rivier volgt terwijl door brede rivierbeddingen en soms nauwe kloven loopt. Echt een prachtige hike die we kunnen aanraden. Wat helemaal super is, je hoeft deze wandeling alleen maar af te dalen en je kunt aan het eind van de dag (of aan het begin) met de goed geregelde bus voorziening terug naar het beginpunt!

Hikes in Scandinavië

Romsdalseggen – Noorwegen

Ga je op vakantie naar Noorwegen, dan is het uitzoeken van alle wandelingen nog beste een lastige opgave. Er is zoveel moois te zien en zoveel om uit te kiezen dat je vrijwel altijd tijd te kort komt. Als wij een wandeling mogen aanraden die zeker op je must-do lijstje terecht zou moeten komen is het de wandeling over de Romsdalseggen. Je moet ervoor langs Åndalsnes rijden, maar wij vonden het uiteindelijk de mooiste wandeling die wij gemaakt hebben in Noorwegen. Terwijl je door (soms) sneeuwlandschappen wandelt en over rotsgraten klautert krijg je hier het échte berggevoel met daarbij prachtig uitzicht op één van de vele fjorden van Noorwegen!

Stendörren natuurreservaat – Zweden

Plan je een bezoekje aan Zweden, dan zijn er ook hier vele mogelijkheden om te hiken. Onze grootste verrassing in Zweden was het Stendörren natuurreservaat, ten zuiden van Stockholm. Dit prachtige natuurreservaat ligt aan het water en vormt met vele kleine eilandjes een idyllische plek voor zowel zeilboten als wandelaars. Mocht je dus op jouw reis ook in de buurt van Stockholm komen, bezoek dan ook eens deze plek voor een afwisselende blik op de Zweedse natuur!

Leuke hikes op bijzondere plekken

Hiken in de Spaanse Pyreneeën

Niet alleen de Alpen zijn leuk, op tal van plekken in Europa kom je bergen tegen die je kunt verkennen. De Pyreneeën zijn daar een goed voorbeeld van en de Spaanse kant is ook zeker een aanrader. Hier is het, zeker in het voorjaar, nog redelijk rustig en prachtig met alle volle rivieren. Het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido is een van de natuurgebieden die je aan de Spaanse kant kunt vinden. In dit park is een prachtige wandelingen te maken waarbij je langs verschillende watervallen omhoog wandelt naar een grote komvallei. Dit wandelparadijs is voor iedereen toegankelijk, het enige lastige is om niet te lang stil te blijven staan bij elke mooie plek die je tegenkomt!

Hiken in de Franse Vogezen

Dichterbij Nederland kom je al snel kleine bergen tegen in de Vogezen. De Vogezen is een prachtig natuurgebied waar je op vele manieren van kunt genieten. Zo kun je er prima fietsen, mountainbiken, suppen, skiën in de winter en natuurlijk ook wandelen in de zomer. De Sentiers de Roches is één van de meest bekende wandelingen in dit gebied. Je loopt hier over wat avontuurlijker en rotsachtig terrein waarbij je je zomaar in de Alpen kunt wanen. Deze wandeling is zeker een van onze favorieten, maar belangrijker nog is deze tip: Ga vroeg in het seizoen of anders vroeg op de dag, want voor je het weet loop je op deze populaire wandeling in de file!

Hiken in de Apennijnen van Italië

Bij hikes in Italië denken we al snel aan de Alpen of de Dolomieten, maar er zijn nog zoveel meer mooie plekjes in Italië te ontdekken. Zo kunnen we ook zeker de Apennijnen aanraden in de regio’s La Marche en Abruzzen. De bergtoppen gaan hier tot een hoogte van 2.912 meter en dankzij de lager gelegen dalen heb je hier serieuze hoogteverschillen. Toch kun je hier relatief makkelijke wandelingen lopen omdat vele bergtoppen (of hutten) goed bereikbaar zijn en de paden niet al te steil. De wandeling naar de top van de Monte Sibilla is hier een goed voorbeeld van. Goed te bereiken (in de zomer), goed te bewandelen en als kers op de taart een prachtig uitzicht over de regio!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on