Wandelinspiratie voor 2023: 8 avontuurlijke hikes in de alpen

In 2023 gaan we weer veel avonturen tegemoet! Al vroeg in het jaar begint het bij ons altijd weer te kriebelen en bedenken we de avonturen die we dat jaar willen ondernemen. Inspiratie over bekende en minder bekende wandelingen komt dan altijd goed van pas. We gaan zelf op zoek naar de heerlijkste onherbergzame plekken in Europa. Mocht je zelf ook nog op zoek zijn naar leuke plekken in Europa voor dit jaar, dan kun je ons natuurlijk blijven volgen. Daarnaast kun je alvast wandelinspiratie opdoen met een van onze aanraders uit de verschillende Alpenlanden hieronder!

Oostenrijkse Valleien

Lienzer Dolomieten

Wandelingen door de Lienzer Dolomieten bieden je een echt Dolomieten gevoel, met minder drukte dan de Italiaanse zijde. Gelegen in Ost Tirol vind je in de omgeving nog meer prachtige wandelingen zoals bijvoorbeeld rondom de Gross Glockner. De Lienzer Dolomieten moet je daarbij zeker niet overslaan. Wij liepen een eenvoudige wandeling door dit prachtige landschap met onderweg een zeer mooi gelegen berghut en diepblauwe meertjes om je aan te vergapen.

Stubaital – Wilde Wasser weg

Voor een echt Oostenrijks gevoel doe je er goed aan om het Stubaital te bezoeken. Je hebt hier ook voor elke wandelaar wat te vinden. Ga met de auto of kabelbaan naar een berghut om vanuit daar een mooie wandeling op hoogte te starten. Of loop net zoals wij (een deel van) de Stubaier Höhenweg langs meerdere berghutten en prachtige gletsjers. In beide gevallen is een bezoekje aan de Wasserstrasse zeker de moeite waard: een prachtige vallei met de Sulzenau hütte in de buurt voor een verfrissend drankje.

Zwitserse uitzichten

Oeschinensee

De Oechinensee is geen onbekende bestemming voor veel bergliefhebbers. Dat is dan ook goed te merken aan de drukte die hier het hele jaar door te merken is (ook in tijden van Corona). Toch is dat geen goede reden om deze wandeling over te slaan. Er zijn namelijk weinig plekken die zoveel indruk op ons maakten vanwege de grootsheid van de natuur om ons heen. We hebben dan ook zeer genoten van de wandeling. Dankzij de verschillende paden konden we zelfs nog relatief rustige plekjes opzoeken dus ben je in de buurt, sla deze tocht dan zeker niet over.

Eiger Trail

Voor de bergbeklimmers onder ons is een tocht langs de Eiger Trail een goede manier om een indruk te krijgen van de haast onmogelijke beklimming van de Eiger Nordwand. Met de Trail loop je vanaf Mannlichen of vanaf de kleine Scheidegg recht onder de wand door. Wij liepen deze tocht met behoorlijk wat bewolking, maar zelfs met minder zicht vonden we het indrukwekkend. Mocht je toch wat minder met de Eiger Nordwand zelf hebben, dan kun je nog steeds genieten van de overige 300 graden aan zicht over het dal van Grindelwald en de mooie bergtoppen in de omgeving.

Franse Meren op hoogte

Wandeling naar Lac Blanc

De Vanoise is een prachtig gebied voor bergavonturen en heerlijke vakanties. Met leuke valleien en mooie bergwandelingen kun je hier goed afwisselen tussen activiteiten en rust. Ook met kinderen kun je hier leuke wandelingen maken. Sylvia liep in de Vanoise een zesdaagse huttentocht langs prachtige gletsjers, koude bergmeren en typisch Franse berghutten. Ook met leuke dagwandelingen kun je een deel van dit gebied bewonderen, zoals bijvoorbeeld met een wandeling naar Lac Blanc. Lees het laatste deel van Sylvia’s verslag over de huttentocht voor meer informatie over dit meer en de omgeving.

Wandeling naar Lac de Rif Bruyant

Binnen het Ecrins vind je mooie wandelingen op hoogte. Ook vlak aan de grens van het nationale park kun je mooie wandelingen maken. Zo liepen wij al een hele tijd terug een mooie wandeling naar Lac de Rif Bruyant. Een mooie wandeling naar een klein bergmeertje, omgeven door de hoge rotsen van het Ecrins. Goed te doen en met een mooie afwisseling van bos, alm, rots en water!

Italiaanse Rotsen

Dolomieten Lagazuoi

Wil je toch echt de Dolomieten een keer opzoeken, dan kunnen we de wandeling naar de Lagazuoi zeker aanraden. Naar ons idee was het in de omgeving van Alta Badia alweer een tandje minder druk dan in de omgeving rond de Drei Zinnen en dat komt een fijne wandeling (wat ons betreft) alleen maar ten goede. De omgeving blijft even prachtig en de wanden even indrukwekkend. Daarnaast krijg je op de Lagazuoi ook een goed beeld van het strijdtoneel dat de Dolomieten zijn geweest in de eerste en tweede wereldoorlog.

Valle Maira 4 meren wandeling

Valle D’aosta is de laatste jaren een zeer populair berggebied geworden. Lekker weer, mooie omgeving en leuke dorpjes maken het een echt verborgen paradijs in de bergen. Wij zijn dan ook zeker fan. Mocht je nou op zoek zijn naar nog zo’n paradijs, ga dan ook zeker eens op bezoek in Valle Maira. Dit nog relatief rustige gebied bevat spectaculair veel wandel- en fietsmogelijkheden waar je jezelf eindeloos kunt vermaken. Wij liepen hier verschillende wandelingen, overnachten in de bergen en beklommen mooie toppen met prachtig uitzicht over de valleien. Een goed voorbeeld hiervan is de 4 meren wandeling van Valle Maira.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on