Wat is het verschil tussen klettersteigen en Via Ferrata?

Wat is het verschil tussen klettersteigen en via ferrata? Om het eenvoudig te maken: Helemaal niets! Via Ferrata en klettersteigen zijn termen die door elkaar gebruikt worden om een route aan te geven die door de rotsen loopt en verstevigd is met metalen kabels, hand- en voetgrepen. Klettersteigen komt van oorsprong uit de Duitse en Oostenrijkse gebieden en Via Ferrata (zoals je misschien wel kunt raden) komt oorspronkelijk uit Italië. De laatste jaren is de term Via Ferrata behoorlijk populair geworden, maar als je in Oostenrijk voor een klettersteig komt te staan, dan weet je dus wat je kunt verwachten!

Waar komt de naam klettersteigen vandaan?

Voor wat meer achtergrond, de oudste klettersteig van Oostenrijk vind je bij de Hoher Dachtstein. Hier is de ‘Randkluft’ de klettersteig die al in 1843 gebouwd werd om de Dachstein te kunnen beklimmen. Kletter ins het Duits betekent klimmen en een steig is een pad. De combinatie laat zich dus al raden, we hebben het over een klimpad. Overigens is dit niet de oudste klettersteig ter wereld aangezien er meerdere voorbeelden zijn van Koningen die ladders aan lieten brengen om naar toppen te kunnen klimmen. De Randkluft is wel een van de eerste routes die bedacht was om bergbeklimmers makkelijker toegang te verschaffen tot de hoge toppen. Al snel volgden vele andere routes.

Verschil tussen klettersteigen en via ferrata

Waar komt de naam via ferrata vandaan?

Via Ferrata is de Italiaanse naam voor hetzelfde type routes. Via Ferrata betekent letterlijk ijzeren weg en ook deze term spreekt dus voor zich. Waar de eerste klettersteigroutes vooral vanuit de drang van avontuur ontstonden, zijn de de Via Ferrata routes vooral ontstaan door de oorlog. Via deze ijzeren konden soldaten zich makkelijker door de bergen bewegen en goede hoger gelegen posities innemen. Omdat er in de Dolomieten veel gevochten werd in het verleden vind je hier ook ontzetten veel oude en nieuwe via ferrata’s. Tegenwoordig veranderen de routes natuurlijk snel. Ook in de Dolomieten vind je tegenwoordig meer kortere routes die geschikt zijn voor korte dagtochten. In de tussentijd stonden andere landen ook niet stil. in Slovenië, Frankrijk en ook in Spanje zijn er meerdere Via Ferrata’s onstaan in dezelfde periode (soms met dezelfde redenen), Echter is het hen niet gelukt om een term hiervoor populair te laten worden en hebben ze veelal de term Via Ferrata overgenomen.

Meer weten over Via ferrata?

Wil je meer weten over Via Ferrata (of klettersteigen natuurlijk)? In onze online informatiegids vind je allerlei artikelen over klettersteigen. Zo lees je hoe je zelf kunt beginnen met klettersteigen en hoe je jezelf kunt voorbereiden op de routes. Paklijsten, tips voor uitrusting en zelfs een kaart met routes in heel Europa vind je hier terug! Geïnteresseerd? Kijk dan snel!

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Dit is ook iets voor jou