Wat voor slaapzak is geschikt voor jouw avontuur?
Wanneer je gaat kamperen wil je natuurlijk lekker slapen. Daarvoor gebruik je meestal een slaapzak, maar wat voor slaapzak is nou goed voor jouw avontuur? Wij leggen uit wat voor verschillen er tussen slaapzakken zitten, wat je zou kunnen gebruiken voor jouw avontuur en met welke tips jouw nacht nog comfortabeler wordt!
Een slaapzak voor een overnachting in een tent op een camping is meestal nog geen probleem, maar een slaapzak voor een winters avontuur of een overnachting in het hooggebergte stelt weer hele andere eisen. Voor deze avonturen delen we graag onze ervaringen en kan je lezen waar jij aan kunt denken bij het kiezen van een slaapzak.
EISEN EN KERNMERKEN VAN EEN SLAAPZAK
Als je een slaapzak meeneemt op trekkingstocht of een ander avontuur, dan heb je een aantal kenmerken van een slaapzak om over na te denken.
Allereerst wil je het in een slaapzak ‘s nachts niet te koud en ook niet te warm krijgen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de temperatuur waarvoor een slaapzak geschikt is. Hierbij wordt gemeten met de comforttemperatuur, limiet temperatuur en extreem temperatuur. Niet alle slaapzak fabrikanten hanteren deze standaard, maar over het algemeen geeft dit een goede indicatie. Officieel is dit:
- Comforttemperatuur: temperatuur waarbij een vrouw met thermische onderkleding comfortabel kan slapen
- Limiettemperatuur: temperatuur waarbij een man met thermische onderkleding en opgetrokken knieën 8 uur ononderbroken kan slapen
- Extreemtemperatuur: temperatuur waarbij vrouw met thermische onderkleding zes uur in een slaapzak warm kan blijven zonder onderkoeld te raken.
Voor zomerse omstandigheden wil je geen slaapzak die veel te warm is. Je bent dan genoodzaakt deze slaapzak open te houden om nog enigszins koel te blijven en dit is niet prettig. Aan de andere kant wil je in de winter wel warm blijven. Het is goed om vooraf te bepalen of je het over het algemeen wat sneller koud hebt. In dat geval is goed om vooral naar de comforttemperatuur te kijken en deze te matchen met de te verwachten omstandigheden.
Het is goed om eerst de gewenste temperatuur te bepalen en dan binnen die range te kijken welke verschillen er tussen slaapzakken zitten
Wanneer je weet waar je de slaapzak voor wilt gebruiken is het goed om te kijken naar hoe je deze gaat vervoeren. Als je deze zelf mee moet dragen in je rugzak wil je namelijk weten of de slaapzak niet de zwaar en niet te groot is. Als de slaapzak te groot is kun je weinig andere spullen meenemen en dat geldt uiteindelijk ook als je slaapzak heel zwaar is. Het gewicht en grootte van een slaapzak kunnen flink verschillen. Het is daarom goed om eerst de gewenste temperatuur te bepalen en dan binnen die range te kijken welke verschillen er tussen slaapzakken zitten. Vaak zit dit in het gebruikte materiaal en de prijs die daarbij komt kijken.
Je zal zien dat er normale slaapzakken en mummie slaapzakken zijn. Voor mummie slaapzakken geldt dat je hier helemaal in kan en dat deze dichter op je lichaamsvorm gesneden zijn. Het voordeel hiervan is dat er minder lucht verwarmd hoeft te worden en hiermee bereik je de meest optimale ratio voor gewicht versus warmte.
Daarnaast heb je dons slaapzakken en synthetische slaapzakken. De dons slaapzakken zijn over het algemeen lichter (en kleiner) voor dezelfde aangegeven temperatuur limiet. Het dons in de slaapzakken kan weer minder tegen vocht, waardoor je een slaapzak met extra beschermingsmateriaal moet hebben of deze simpelweg niet in vochtige omstandigheden moet gebruiken. Een synthetische slaapzak is dan weer sneller zwaarder en groter, maar kan weer beter tegen natte omstandigheden.

SLAAPZAK ERVARINGEN
Wij hebben de afgelopen tijd een aantal slaapzakken gebruikt en dit zijn onze globale bevindingen.
SLAAPMATJES
Minstens net zo belangrijk als een slaapzak is het slaapmatje. Doordat je op je slaapzak ligt, wordt aan deze kant het dons of synthetische materiaal volledig platgedrukt waardoor er geen isolerende luchtlaag is om je warm te houden. Hiervoor is een goed matje essentieel. Voor onze avonturen gebruiken wij de Vaude Performance Winter 7 matjes. Dit zijn opblaasmatjes van 7 centimeter hoog, met een R-waarde van 4.6. De R-waarde geeft aan tot welke temperatuur een matje effectief is en in dit geval is dat tot temperaturen van –15,3. Wij gebruiken deze slaapzak ook in de zomer omdat hij prima ligt, niet al te groot is en maar 520 gram weegt.

Overige slaaptips
Om je nacht nog comfortabeler te maken kun je nog een aantal ideeën toepassen om op de juiste temperatuur te blijven, vooral bij winterse omstandigheden.
We hopen dat jij nu een redelijk beeld hebt van de zaken waarop je kunt letten bij het kiezen van een slaapzak voor jouw avontuur dankzij onze uitleg en ervaringen. En hopelijk kun je met onze tips jouw overnachting nog comfortabeler maken. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op en we helpen je graag!