Wat voor slaapzak is geschikt voor jouw avontuur?

Wanneer je gaat kamperen wil je natuurlijk lekker slapen. Daarvoor gebruik je meestal een slaapzak, maar wat voor slaapzak is nou goed voor jouw avontuur? Wij leggen uit wat voor verschillen er tussen slaapzakken zitten, wat je zou kunnen gebruiken voor jouw avontuur en met welke tips jouw nacht nog comfortabeler wordt!

Een slaapzak voor een overnachting in een tent op een camping is meestal nog geen probleem, maar een slaapzak voor een winters avontuur of een overnachting in het hooggebergte stelt weer hele andere eisen. Voor deze avonturen delen we graag onze ervaringen en kan je lezen waar jij aan kunt denken bij het kiezen van een slaapzak.

Eisen en en kenmerken van een slaapzak

Als je een slaapzak meeneemt op trekkingstocht of een ander avontuur, dan heb je een aantal kenmerken van een slaapzak om over na te denken.

Allereerst wil je het in een slaapzak ‘s nachts niet te koud en ook niet te warm krijgen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de temperatuur waarvoor een slaapzak geschikt is. Hierbij wordt gemeten met de comforttemperatuur, limiet temperatuur en extreem temperatuur. Niet alle slaapzak fabrikanten hanteren deze standaard, maar over het algemeen geeft dit een goede indicatie. Officieel is dit:

  • Comforttemperatuur: temperatuur waarbij een vrouw met thermische onderkleding comfortabel kan slapen
  • Limiettemperatuur: temperatuur waarbij een man met thermische onderkleding en opgetrokken knieën 8 uur ononderbroken kan slapen
  • Extreemtemperatuur: temperatuur waarbij vrouw met thermische onderkleding zes uur in een slaapzak warm kan blijven zonder onderkoeld te raken.

Voor zomerse omstandigheden wil je geen slaapzak die veel te warm is. Je bent dan genoodzaakt deze slaapzak open te houden om nog enigszins koel te blijven en dit is niet prettig. Aan de andere kant wil je in de winter wel warm blijven. Het is goed om vooraf te bepalen of je het over het algemeen wat sneller koud hebt. In dat geval is goed om vooral naar de comforttemperatuur te kijken en deze te matchen met de te verwachten omstandigheden.

Het is goed om eerst de gewenste temperatuur te bepalen en dan binnen die range te kijken welke verschillen er tussen slaapzakken zitten

Wanneer je weet waar je de slaapzak voor wilt gebruiken is het goed om te kijken naar hoe je deze gaat vervoeren. Als je deze zelf mee moet dragen in je rugzak wil je namelijk weten of de slaapzak niet de zwaar en niet te groot is. Als de slaapzak te groot is kun je weinig andere spullen meenemen en dat geldt uiteindelijk ook als je slaapzak heel zwaar is. Het gewicht en grootte van een slaapzak kunnen flink verschillen. Het is daarom goed om eerst de gewenste temperatuur te bepalen en dan binnen die range te kijken welke verschillen er tussen slaapzakken zitten. Vaak zit dit in het gebruikte materiaal en de prijs die daarbij komt kijken.

Je zal zien dat er normale slaapzakken en mummie slaapzakken zijn. Voor mummie slaapzakken geldt dat je hier helemaal in kan en dat deze dichter op je lichaamsvorm gesneden zijn. Het voordeel hiervan is dat er minder lucht verwarmd hoeft te worden en hiermee bereik je de meest optimale ratio voor gewicht versus warmte.

Daarnaast heb je dons slaapzakken en synthetische slaapzakken. De dons slaapzakken zijn over het algemeen lichter (en kleiner) voor dezelfde aangegeven temperatuur limiet. Het dons in de slaapzakken kan weer minder tegen vocht, waardoor je een slaapzak met extra beschermingsmateriaal moet hebben of deze simpelweg niet in vochtige omstandigheden moet gebruiken. Een synthetische slaapzak is dan weer sneller zwaarder en groter, maar kan weer beter tegen natte omstandigheden.

Je wil het in je slaapzak niet te koud, maar ook niet te warm krijgen. Het is dus goed om te bedenken voor welke omstandigheden je de slaapzak wil gebruiken

Slaapzak ervaringen

Wij hebben de afgelopen tijd een aantal slaapzakken gebruikt en dit zijn onze globale bevindingen.

Mountain Equipment Classic 300
Een zeer lichtgewicht mummydons slaapzak met een zeer kleine inpakvorm met een comforttemperatuur tot 5 graden. Deze slaapzak is lekker licht voor een zomers avontuur. Zodra het wat kouder wordt zul je wel naar een andere slaapzak moeten kijken.

Lowland Serai 1
Fijne mummydons slaapzak die zeer klein in te pakken is met een comforttemperatuur tot 0 graden. Deze slaapzak is zeer warm, maar kan ook nog prima gebruikt worden bij temperaturen tot 18 graden en is daarmee zeer veelzijdig. Het dons dat gebruikt wordt is daarnaast geplukt van niet-levende dieren.

Ajungilak MTI Kompakt
De synthetische mummyslaapzak van het dochtermerk van Mammut heeft een comforttemparatuur van –2 en is daarmee zeer geschikt om te gebruiken bij temperaturen rond het vriespunt, eventueel in combinatie met een liner. De slaapzak is relatief klein in te pakken en heeft als voordeel dat natte omstandigheden geen probleem zijn. De slaapzak is al wel iets zwaarder

RAB Neutrino Endurance 600
Deze mummydons slaapzak heeft eveneens een comforttemperatuur van –2, maar is dankzij het dons veel lichter en compacter op te vouwen. Daarnaast is de range van deze slaap zeer breed en zijn temperaturen tot 10 graden nog steeds goed te doen met deze slaapzak.

Rab Neutrino Endurance 800
Deze mummydons slaapzak is ingepakt ongeveer even groot als de Ajungilak MTI Kompakt maar kan gebruikt worden in echte winterse omstandigheden. Een comforttemperatuur is niet bekend, maar de limiettemperatuur gaat tot –22 zodat je het echt niet koud krijgt. Beide RAB slaapzakken zijn behandeld tegen vocht zodat je hier ook geen last van zou moeten krijgen.

Slaapmatjes

Minstens net zo belangrijk als een slaapzak is het slaapmatje. Doordat je op je slaapzak ligt, wordt aan deze kant het dons of synthetische materiaal volledig platgedrukt waardoor er geen isolerende luchtlaag is om je warm te houden. Hiervoor is een goed matje essentieel. Voor onze avonturen gebruiken wij de Vaude Performance Winter 7 matjes. Dit zijn opblaasmatjes van 7 centimeter hoog, met een R-waarde van 4.6. De R-waarde geeft aan tot welke temperatuur een matje effectief is en in dit geval is dat tot temperaturen van –15,3. Wij gebruiken deze slaapzak ook in de zomer omdat hij prima ligt, niet al te groot is en maar 520 gram weegt.

Slaaptip: Om het temperatuurbereik van je slaapzak te vergroten kun je ook gebruik maken van een sleepingliner, zoals de SeaToSummit ThermoLite Reactor

Overige slaaptips

Om je nacht nog comfortabeler te maken kun je nog een aantal ideeën toepassen om op de juiste temperatuur te blijven, vooral bij winterse omstandigheden.

Jij bent de kachel
Bedenk je dat de slaapzak zichzelf niet verwarmd, maar dat je dit zelf doet met je lichaam. Ga dus niet koud in je slaapzak liggen, maar zorg ervoor dat je voor het slapen wat actiever beweegt (bijvoorbeeld door te springen. Om te zorgen dat je de warmte meeneemt in je slaapzak.

Hoe minder kleren, hoe warmer
Trek niet te veel kleren aan, want daarmee krijg je de lucht in je slaapzak minder op temperatuur. Het is goed om alleen een basislaas thermokleding aan te doen en daarbij eventueel sokken of handschoenen. Gebruik een balaclava voor je hoofd zodat alleen je mond, ogen en neus buiten de slaapzak komen. Belangrijk hierbij is dat je niet in je slaapzak ademt, omdat deze lucht wordt omgezet in vocht en dit voert weer sneller warmte af.

Sleeping liners
Gebruik sleeping liners om het temperatuur bereik van je slaapzak te vergroten. Met een goede fleeceliner (bijvoorbeeld de Sea to Summit Thermolite Reactor) kun je het in je slaapzak tot 15 graden warmer maken. Dit is het officiële getal, maar in de praktijk komt dit een aardig eind in de richting.

Creatief met luchtlagen
Gebruik sleeping liners om het temperatuur bereik van je slaapzak te vergroten. Met een goede fleeceliner (bijvoorbeeld de Sea to Summit Thermolite Reactor) kun je het in je slaapzak tot 15 graden warmer maken. Dit is het officiële getal, maar in de praktijk komt dit een aardig eind in de richting.

Combineer slaapzakken
Zeer warme, kleine en lichte slaapzakken zijn vaak vrij duur. Als je minder geldt te besteden hebt kun je ook twee verschillende slaapzakken combineren. Een combinatie van een synthetische slaapzak met daarin een dons slaapzak is zelfs zeer geschikt voor koude natte omstandigheden vanwege de verschillende eigenschappen.

Houd andere spullen warm
Als laatste tip geven we je mee dat je slaapzak in echte koude omstandigheden de beste plek is om spullen te bewaren die je graag warm wilt houden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kleding of aan accu’s die in je slaapzak profiteren van de warme omstandigheden.

We hopen dat jij nu een redelijk beeld hebt van de zaken waarop je kunt letten bij het kiezen van een slaapzak voor jouw avontuur dankzij onze uitleg en ervaringen. En hopelijk kun je met onze tips jouw overnachting nog comfortabeler maken. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op en we helpen je graag!

Dit is ook iets voor jou