6x inspirerende reisverhalen en boeken over avontuur

Het bekende nieuwe virus heeft voor iedereen de pauze knop even ingedrukt. De komende tijd zit reizen er helaas niet in. En hoewel we gelukkig nog een hoop verhalen hebben liggen op de plank om jullie te inspireren, willen we deze blog vooral andere reisverhalen met jullie delen. Want hoewel we toch met zijn allen thuis moeten blijven, kunnen we ons nog steeds verliezen in prachtige verhalen van mede avonturiers. Ik ben zelf gek op het lezen van reisverhalen van anderen en heb er al een hoop verslonden. Ik deel deze blog 6x inspirerende reisverhalen en boeken over avontuur die mij het meest zijn bijgebleven.

#1 Wild- Cheryl Strayed

Wild van Cheryl Strayed schrijft het prachtige verhaal over het lopen van een deel van de PCT (Pacific Crest Trail). Helemaal in haar eentje als vrouw, in de tijd dat een mobiel en GPS nog niet standaard in je rugzak zit. In haar verhaal neemt ze je mee in haar leven, de keuzes die ze heeft gemaakt en hoe zij ongetraind begint aan een tocht van ruim 1700 kilometer door de natuur van west Amerika. Het verhaal gaat over de tocht die ze loopt, inclusief alle uitdagingen die ze tegen komt. Maar ook deelt ze haar persoonlijke verhaal en de reden waarom ze de tocht is gaan lopen.

Tijdens het lezen neemt ze je in detail mee met al haar avonturen. Haar successen en ook haar angstige momenten, hierdoor heb je het gevoel dat je zelf ook deze mooie route aan het lopen bent. Het boek is inmiddels ook verfilmd. Hoewel de film op sommige details niets overeen komt met het boek (een boek is altijd uitgebreider) wordt het verhaal mooi weergegeven.

Koop het boek hier

#2 Alleen – tim voors

Nu we toch al aan het praten zijn over de Pacific Crest Trail kunnen we aan het lijstje ook “Alleen” toevoegen. Een boek geschreven door een Nederlandse man die gek is op het lopen van lange afstanden in zijn eentje. Een van die routes is dus ook de PCT die hij helemaal van Mexico naar Canada loopt. Een route die bijna 4300 kilometer is. In zijn boek omschrijft hij niet alleen het verhaal wat hij meemaakt, maar ook meer praktische zaken. Daarnaast duikt hij dieper in op de redenen waarom hij graag alleen loopt (en jij dat ook zou moeten doen). Tijdens zijn tocht maakt hij ontzettend veel kleine tekeningen en zo krijgt hij zelfs de bijnaam Van Go. Het is een kort boek waar je redelijk snel doorheen leest en die afwisselt met leuke beelden. Ideaal dus als je geen zin hebt in een dikke pil, maar wel een fijn reisverhaal wilt lezen.

Koop het boek hier

In het boek neemt hij je mee met zijn 4300 kilometer lange wandeltocht.

Ideaal dus als je geen zin hebt in een dikke pil, maar wel een fijn reisverhaal wilt lezen.

#3 Stappen tellen naar de top – Rozemarijn Janssen

In het boek stappen tellen naar de top neemt Rozemarijn je mee met een aantal van haar beklimmingen. Zo beklimt ze een van de seven summits – de mount Vinson op Antartica. Rozemarijn is de eerste Nederlandse vrouw die deze berg wist te bedwingen. In haar boek neemt ze je mee in zowel bloedstollende als hilarische momenten. Het is op een luchtige manier geschreven, maar het laat je ook inzien hoe ontzettend zwaar het is om de sport te doen die zij beoefend. Het is niet een van de bekendere boeken. Bij het schrijven van deze blog wist ik dat ik dit boek wilde noemen, maar ik wist zowel de schrijfster als de titel niet meer. Het heeft een lange tijd geduurd voordat ik het boek weer vond. En juist daarom vind ik het het lezen waard. Een verhaal dat niet zo bekend is, maar wel ontzettend mooi geschreven en het inspireert je om ook jouw dromen na te jagen.

Koop het boek hier

#4 mijn leven in de wildernis – miriam lancewood

De meeste van jullie kennen misschien wel de serie van Floortje Dessing waar zij naar het einde van de wereld gaat. Een van de afleveringen brengt haar naar Miriam Lancewood en haar man Peter. Samen leven ze in de wildernis van Nieuw Zeeland. Ze zoeken zelf hun eten door te jagen en te verzamelen en slapen vrijwel altijd in hun tent. Nadat ze de Te Araroa trail hebben gelopen wordt Miriam gevraagd om haar avonturen op te schrijven in een boek.

In “Mijn leven in de wildernis” vertelt Miriam hoe het voor haar is om te leven in de natuur. Het verhaal neemt je mee in de ontwikkeling die ze doormaakt door 7 jaar lang in de wildernis te leven. Ze vertelt niet alleen de praktische zaken, maar ook het mentale aspect komt veel aan bod. Wat doet het met haar leven en haar geluk, hoe ziet zij de wereld en hoe ervaart ze het om zonder spullen of huis te leven. Door het lezen van het boek heb je zelf ook het idee dat je midden in de wildernis woont en zou je het liefst je tent inpakken en de natuur in trekken.

Koop het boek hier – of gratis via Kobo plus

#5 Overleven op de K2 – Wilco van rooijen

Misschien wel de gevaarlijkste berg die er bestaat. Net iets lager dan de Mount Everest, maar een heel stuk moeilijker. Niet voor niets is het percentage dat op deze berg overlijdt zo groot. En toch lonkt die berg voor Wilco van Rooijen. Hij wil hem zo graag beklimmen dat hij dat zelfs 3 keer probeert. In zijn boek vertelt hij over alle 3 de pogingen, maar de meeste aandacht gaat uit naar de beklimming die in eerste instantie succesvol is. Hij haalt namelijk de top. Daarna komt er echter een ijslawine die er voor zorgt dat een hoop dit avontuur helaas niet meer kunnen navertellen. Op wonderbaarlijke wijze overleeft Wilco deze ramp wel en schrijft hierover in zijn boek “overleven op de K2”. Het is een meeslepend verhaal waarin duidelijk wordt wat de aantrekkingskracht van de bergen zijn. Maar ook dat het gepaard gaat met grote risico’s. Een boek dat je niet meer wilt wegleggen als je er eenmaal aan begint.

Koop het boek hier – of gratis via Kobo plus

#6 De weg naar de Alpamayo – Ignace Bral

Waar bovenstaande boeken vooral boeken zijn van bergbeklimmers en avonturiers die het extreme opzoeken is het verhaal van Ignace Bral er een die wat dichter bij mij zelf ligt. Hij heeft geen behoefte om de grootste en hoogste bergen van de wereld te beklimmen, op een na. De Alpamayo, een prachtige berg zoals je hem vroeger zou tekenen. Een punt, recht omhoog, en boven de andere bergen uit. In dit boek vertelt hij zijn verhaal over zijn passie voor bergen. Niet alleen de beklimming van de Alpamayo komt aan bod (dat is zelfs maar een klein stukje). Meer nog omschrijft hij zijn passie voor de bergen en hoe hij dit in zijn leven past. Het is een eerlijk verhaal van een Belgische avonturier. Een heel inspirerend verhaal voor iedereen die houdt van de bergen.

Koop het boek hier – of gratis via Kobo plus

Het verhaal neemt je op wonderbaarlijke wijze mee in het leven van een avonturier

De Alpamayo, een prachtige berg zoals je hem vroeger zou tekenen. Een punt, recht omhoog, en boven de andere bergen uit.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on