De bergen in met je hond – waar moet je aan denken?

Er is niets leuker dan de bergen intrekken met die leuke viervoeter. Hij volgt je waar je ook maar naartoe gaat en houdt misschien nog wel meer van klimmen en klauteren dan jij zelf. Maar hoe bereid je een reis met je hond naar de bergen goed voor en waar moet je aan denken? We vertellen het in deze blog!

Het tuigje dat we gebruiken heeft een handvat, zodat we hem kunnen helpen op moeilijke stukken.

De voorbereidingen, wat neem je mee?

Als je zelf naar de bergen gaat houd je natuurlijk rekening met verschillende materialen die in je rugzak moeten passen. Zo is dat ook precies hetzelfde als je met jouw hond naar de bergen gaat. Het is daarom belangrijk dat je een plekje in je rugzak bewaart als je op pad gaat. (of je geeft je hond zelf een rugzakje 😉 ). Wanneer wij met onze viervoeter Bruno naar de bergen trekken nemen we altijd het volgende mee:

  • Een harnasje die hij aan heeft in plaats van een halsband. Dit zit fijner en het voordeel is ook dat je door het handvat even kunt helpen als je hond een moeilijke passage heeft.
  • Een 10 meter touw. Wij hebben gewoon een prusiktouw gekocht en daar lussen in gemaakt. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoe jouw riem er uit ziet. Zo hebben wij om de 2 meter een lus gemaakt die we met een karabiner vast kunnen zetten.
  • Een drinkflesje met een bakje er aan vast. Hoewel Bruno vaak gewoon uit meertjes en beekjes drinkt, hebben we altijd een reserve flesje bij voor de plekken waar minder water te vinden in. Wij nemen een halve liter extra mee voor een dagtocht en meestal is dat voldoende.
  • Voldoende snoepjes! Voor eventuele afleiding of commando’s. Bruno moet van ons regelmatig op afstand even wachten en zitten. Als dat lukt krijgt hij een lekker snoepje!
  • Een muilkorf, dit hebben we vooral nodig als we met een kabelbaan naar boven willen. Hier is het vaak verplicht om een muilkorf om te doen bij je hond.
  • Bio afbreekbare poepzakjes, voor de keren dat hij midden op de weg besluit zijn behoeften te doen.
Bruno loopt vaak aan de lange lijn, zodat hij niet gelijk al zijn energie verbruikt (zeker als hij in de sneeuw loopt is hij anders niet te houden)
Er zijn vaak plekjes waar je hond uit kunt drinken, zoals deze leuke waterbak.

Met je hond wandelen in de bergen

Als je eenmaal op pad bent is het altijd de vraag of je jouw hond los laat, of aan de lijn houdt. Wij kiezen er vaak voor om Bruno aan de lijn te houden. Omdat hij 10 meter bewegingsruimte om ons heen heeft, heeft hij voldoende vrijheid. Daarnaast lopen wij vaak wel tochten van 7 of soms 8 uur. Als wij Bruno los laten, verspilt hij al zijn energie in het eerste half uur. Dus zo doseren wij de energie van onze hond en houdt hij het langer vol.

Wil je toch je hond graag los laten in de bergen? Let dan op dat je dat doet op plekken waar het mag en waar geen andere vee dieren zijn, zoals paarden, koeien of schapen. In de Alpen zijn er soms plekken die speciaal zijn ingericht om los te lopen met hondjes. In Zwitserland heb je bijvoorbeeld Lecky trails. Hier kunnen de honden extra genieten omdat er vaak ook meertjes zijn om in te zwemmen en soms zelfs bepaalde speel- en trainingsmogelijkheden voor je hond. Deze trails zijn meestal echter niet super lang en loop je er na een uurtje of 2 weer uit.

Onze viervoeter Bruno

Slapen in een berghut met je hond

Het is natuurlijk extra leuk als je een meerdaagse tocht kunt maken met jouw hond! Je kunt er voor kiezen om samen met je hond in een tentje te slapen, maar het is soms ook mogelijk om met je hond in een berghut te slapen. Kijk vooraf goed naar de regels van de berghut wat betreft het toelaten van honden. Het komt regelmatig voor dat een hond in een winterraum mag slapen. Wij kiezen graag voor een hut waar we samen met Bruno op dezelfde plek kunnen slapen. Vooral omdat hij anders heel de nacht de rest van de hut wakker houdt 😉 Zo sliepen wij deze zomer samen met Bruno in de Elberfelder Hütte in het winterraum. Een fijne kamer voor ons zelf en waar Bruno goed kon uitrusten.

Als je een meerdaagse tocht maakt met je hond is het wel van belang dat je nog wat spullen extra mee neemt. Wij hebben de volgende spullen extra meegenomen:

  • Voer voor 5 maaltijden (bij elkaar +/- 2,5 kilo)
  • Een dekentje die hij vaker gebruikt om op te slapen. Zijn geur zit daar aan en zo went hij sneller aan de nieuwe situatie.
  • Opvouwbaar bakje om uit te eten en te drinken.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om nog een speeltje of balletje mee te nemen als jouw hond het leuk vindt om daar mee te spelen.

Een route plannen

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je plezier beleeft met zijn allen in de bergen. Kijk daarom goed naar wat jouw hond aan kan. Wij bouwen onze tochten altijd op in aantal uren. Zo kan Bruno weer wennen aan het wandelen in de bergen en vragen we niet gelijk te veel van zijn conditie. Ook plannen we wat meer rustdagen in, in vergelijking met vakanties zonder Bruno. In de eerste dagen plannen we bijvoorbeeld iedere dag na een wandeling een rustdag in. Wij doen dus even een tandje terug, maar hebben wel meer plezier met zijn allen!

Op de website Hiken met Honden kun je e-books vinden met uitgebreide informatie over leuke en soms uitdagende routes voor honden!

Dit is ook iets voor jou