Met je hond de bergen in – Entlebuch Zwitserland

De cijfers
  • Start hoogte: 1150 meter
  • Hoogtemeters: 930 meter
  • Hoogste punt: 1790 meter
  • Laagste punt: 950 meter
  • Duur: 7 uur
  • Afstand: 15 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

In mei 2019 was het voor ons nieuwste gezinslid Bruno tijd om ook kennis te gaan maken met de bergen. We hebben een lang weekend gepland en gezocht naar mooie plekken waar je rustig met de hond kunt wandelen. Na wat onderzoek komen we uit op Entlebuch. Een natuurgebied dat midden in Zwitserland ligt (op ongeveer 8 uur rijden van Breda).

een heuvelachtig landschap met uitzicht

Omdat we niet te ver willen rijden verblijven we ten noorden van Entlebuch, in het Emmental. Een heuvelachtig landschap met prachtig uitzicht op de bergen. Op ongeveer 1 uur rijden ligt de Brienser Rothorn. Het plan is om deze vandaag (deels) te beklimmen. We hadden de 2 weken ervoor de webcam op de top in de gaten gehouden en zagen dat er nog vrij veel sneeuw lag. We rijden er toch heen om te kijken hoe begaanbaar het pad is.

Al snel zien we dat er te veel sneeuw op de berg ligt en dat dit voor Bruno niet haalbaar is. Gelukkig heeft Thomas nog een andere route in de buurt voorbereid en zo rijden we richting Flühli. Daar ligt de Haglere en dit biedt een mooie wandeling.

We verblijven in het Emmental, een heuvelachtig landschap vlak bij de plaats waar wij willen gaan lopen.

Een vroege lunch

Omdat we wat vertraging hebben starten we rond half 10 met de wandeling. We starten op ongeveer 1150 meter hoogte en lopen eerst lekker tussen de bomen. Al vrij snel wordt de ruimte tussen de bomen groter en op 1400 meter komen we zelfs het eerste sneeuwveld tegen! Een eerste kennismaking van Bruno en sneeuw in de bergen, en dat hebben we geweten. Ik denk dat hij niet snel blijer wordt van iets anders. Rond kwart voor 12 komen we op een mooi veld met een prachtig uitzicht, én met een picknickbankje. We hebben vroeg ontbeten, dus het is wel weer tijd voor de volgende maaltijd. We genieten van een redelijk uitgebreide lunch en het uitzicht aan de overkant. Na de lunch maken we nog wat foto’s en pakken weer in om verder te gaan.

Een eerste kennismaking van Bruno en sneeuw in de bergen, dat hebben we geweten

We lunchen vroeg met een mooi uitzicht op een bergmassief.
Na de lunch maken we nog wat shots met de nieuwe Drone.

sneeuwvelden en blauwe lucht

Het pad loopt nog wat verder omhoog, maar als we rond 1800 meter zijn loopt het pad een flink stuk over de hoogtelijn. We komen regelmatig sneeuwvelden tegen, maar sommige stukken zijn ook net een spons doordat de sneeuw pas net gesmolten is. Droge schoenen houden we in ieder geval niet.

We lopen tijdens deze wandeling veel tussen de sneeuw, de groene bomen en de blauwe lucht. Een heel bijzondere combinatie om zo te zien en we leggen dan ook veel vast met onze nieuwe camera’s (de DJI osmo pocket en DJI mavic air).

De wandeling biedt twee opties: je kunt de top van de Haglere oplopen, of je kunt via de andere kant van de berg naar beneden. Wij twijfelen nog even, maar zien ook dat de weg naar de top nog helemaal onder de sneeuw ligt en besluiten daarom af te dalen.

We komen veel sneeuwvelden tegen onderweg, iets dat Bruno helemaal fantastisch vindt.

Een stukje Lecky trail

De afdaling is deels over de berg, maar ook deels over een onverharde weg. Een prima afdaling en het staat ook erg goed aangegeven. Omdat we nog een stuk terug moeten lopen naar de auto, lopen we aan het eind van de wandeling ook weer over de hoogte lijn. Hier komen we nog een mooi stukje lecky trail tegen. Deze trails zijn trails die erg fijn zijn voor hondjes en waar ze ook los mogen lopen. Het is in ons geval een graspad met uitzicht op de bergen, maar langer dan 30 minuten lopen we niet op dit pad. We komen weer terug bij Flühli  en Thomas besluit nog even een sprintje te trekken naar de auto die nog zo’n 150 meter hoger staat.

Bruno heeft inmiddels al ruim 7 uur gelopen (en wij ook), dus ik besluit met Bruno lekker te wachten op een schaduwrijk plekje. Binnen 2 minuten ligt hij in diepe slaap. We kunnen zeker zeggen dat deze toch een succes was met Bruno. We hebben hem los gelaten waar het kon en waar het pad het toeliet, maar ook aan de lange lijn ging het vrij goed. Als je een weekend in de bergen wilt verblijven met een hond dan is Entlebuch zeker een aanrader! Niet voor niets komen hier de Entlebucher sennenhonden vandaan 😉

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on