Een goede wandelrugzak kiezen – waar let je op?

Als je naar de winkel gaat voor een rugzak heb je wel meer dan 100 keuzes. Welke rugzak is goed voor jou en waar moet je op letten? In deze blog vertellen we je de verschillende soorten rugzakken en wat wij belangrijk vinden bij het kiezen van een rugzak.

Hoe groot moet mijn rugzak zijn?

Bij het kiezen van een rugzak kun je rekening houden met tal van verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal, de grootte en het aantal vakken. Het eerste wat je jezelf hierbij natuurlijk moet afvragen is, waar wil ik de rugzak voor gebruiken? Wil je hem gebruiken voor korte dagtochten, of wil je er meerdaagse huttentochten mee lopen? Dat scheelt uiteraard nogal qua grootte en inhoud.

De grootte van een rugzak wordt vaak vertaald naar het aantal liters dat er in past. Nu is er alleen geen gestandaardiseerde meting hiervoor en kan de ene rugzak van 20 liter misschien meer spullen meenemen dan de andere rugzak van 20 liter. Wel kunnen we een inschatting geven van het aantal liters dat je voor verschillende tochten nodig zult hebben.

Als je enkel een korte dagtocht wilt maken zal een rugzak van +/- 20 tot 25 liter genoeg zijn. Hier passen dan je regenkleding, wat water en eten in. Maar je houdt niet heel veel extra ruimte over voor bijvoorbeeld een grote camera en een vestje.

Een rugzak van 30-45 liter is een meer veelzijdige rugzak. Deze kun je zowel gebruiken voor een dagtocht als bijvoorbeeld voor een meerdaagse tocht (afhankelijk van je inpak kunsten). Hierbij is het dus wel mogelijk om extra kleding mee te nemen en bijvoorbeeld een kookstelletje.

Ga je een langere meerdaagse tocht hiken door de bergen en ben je van plan om ook zelf je tent, matje en slaapzak mee te nemen? Dan heb je vaak wel een rugzak van 50-60 liter nodig.

Welke rugzak keuzes zijn er nog meer?

Als je eenmaal weet hoe groot jouw rugzak moet zijn, heb je nog allerlei verschillende keuzes te maken. Een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:

  • Wat voor vakken wil ik in mijn rugzak? Zeker wanneer je een grotere rugzak hebt, is het soms lastig om onderin spullen te pakken. Sommige rugzakken hebben onderin een rits, zodat je makkelijk  bij de onderste spullen kunt.
  • Waar wil ik mijn water in meenemen? Wil je dat in flesjes doen of in een Camelbak? Veel rugzakken hebben tegenwoordig een vak waar je een Camelbak (waterzak) in kunt doen, en een opening om het slangetje met water door te stoppen.
  • Wat voor rugsteun wil ik? Omdat je veel kunt zweten tijdens het wandelen hebben veel rugzakken een hol stuk bij de rug. Hierdoor kan je rug beter ventileren en zit de rugzak vast tegen je rug geplakt. Je kunt je natuurlijk voorstellen, dat dit wel een stukje “verspilde” ruimte is waar je ook spulletjes kunt stoppen. Denk dus goed na of je dat prettig vind en in welke mate.
  • Wil ik een topvak? Je hebt rugzakken die aan de bovenkant enkel een rits hebben, maar ook rugzakken die je afsluit met een topvak.
  • Wat voor maat heb ik nodig? Huh, een maat? Jazeker! Ook rugzakken hebben soms maten, en er zijn zelfs speciale rugzakken voor vrouwen. Die hebben een andere pasvorm dan de rugzakken voor mannen.

Een rugzak heeft vaak een ventilerend rugpand en zit niet direct tegen je rug aan.

Je rugzak passen

Voordat je een rugzak aanschaft is het belangrijk om deze eerst te passen. Er zit namelijk heel veel verschil in vormen en maten. Een rugzak moet gelijk goed voelen, je moet er immers meerdere uren mee lopen. Pas een rugzak daarom ook ALTIJD met gewicht er in. Dan voel je namelijk pas echt hoe de rugzak bij jou past.

Let daarnaast ook op het volgende: Hoe is de balans van de rugzak? Zitten alle bandjes goed afgesteld? Hoe draagt de rugzak? Een rugzak draag je voornamelijk op je heupen, dus is het belangrijk dat je een fijne heupband hebt. En natuurlijk wil ik een speciaal vrouwenmodel of niet? Als je even met je rugzak hebt gelopen en alle bandjes zijn goed afgesteld, dan weet je dat deze rugzak geschikt is voor jou! In de outdoorwinkels kunnen ze je hier goed bij helpen.

Onze eigen rugzakken

Zelf hebben wij ook een aantal rugzakken die we regelmatig gebruiken. Afhankelijk van het doel van de tocht kiezen we een bijpassende rugzak. Onze rugzakken zijn:

  • Een Lowe Alpine van 18 liter. Deze nemen we vaak mee op korte tochten in Nederland en België. Dit is een echte dagrugzak en geschikt voor een paar kleine spullen. Deze rugzak heeft geen stevige heupband dus draag je ook veel met je schouders.
  • Een North face van 32 liter. Dit is een vrouwenmodel en hier loop ik zelf dus het vaakst mee. Ondanks dat de rugzak 32 liter is, past er ontzettend veel in. Ik heb hier ook meerdaagse tochten mee gelopen zoals onze huttentocht in het Stubaital en de beklimming van de Kilimanjaro.
  • Een Low Alpine van 37 liter. Dit is de rugzak die Thomas meestal meeneemt op dagtochten of een tocht van maximaal 2 tot 3 dagen. Thomas draagt altijd de spullen voor het eten en heeft dus een iets grotere rugzak.
  • Een Osprey van 50 liter. Deze gebruikt Thomas bij langere meerdaagse huttentochten. Omdat mijn eigen rugzak maar 32 liter is, hebben we gekozen voor 1 grotere rugzak die Thomas mee kan nemen met grotere tochten.

Onze eigen rugzakken

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on