Zo pak je jouw wandelrugzak het beste in

Wanneer je gaat wandelen neem je vaak een rugzak mee. Of het nu gaat om een kleine daypack, een middelgrote rugzak voor een huttentocht of een grote rugzak voor een trektocht. Welke rugzak je ook meeneemt, je wandelrugzak inpakken kan best een karweitje zijn. Want hoe pak je hem nou efficiënt in en zorg je er voor dat je niet midden op de berg je halve rugzak moet leeghalen voor dat zakmes dat ergens verloren is geraakt. In deze blog geven wij je tips over het efficiënt inpakken van je rugzak.

Zorgen dat alles past

Het klinkt misschien als een open deur, maar hier gaat het toch nog vaak mis. Plan van te voren precies hoe je je rugzak gaat inpakken. Helaas biedt je rugzak geen onbeperkte ruimte (zoals bij Hermelien van Harry Potter 😉 ), maar moeten we het doen met de beperkte ruimte die de rugzak biedt. Dat betekent dat je selectief bent in de spullen die je meeneemt en deze spullen zijn bij voorkeur ook klein en lichtgewicht. Bekijk vooraf wat je precies mee wilt nemen en vooral wat je thuis kan laten. Drie paar sokken voor een tocht van 2 dagen? Niet nodig! Zo blijven alleen de meest essentiële dingen over.

Als je duidelijk hebt welke spullen je mee wilt nemen is het belangrijk dat het ook daadwerkelijk in je rugzak past. Begin met spullen die je niet snel nodig verwacht te hebben, zoals bijvoorbeeld je regenjas. Het liefst wil je grote en zware spullen het dichtst tegen je rug, dat voorkomt dat je rugzak een vervelende gewichtsverdeling heeft. Om ruimte te besparen kan je je kleren oprollen en wie weet passen sommige spullen ook wel in elkaar? Bedenk hoe jij alles zo compact mogelijk mee kan nemen.

Waar je nog meer over na denkt

Weet je dat alles past? Top! We zeiden het net al, de manier waarop je alles inpakt is zeker zo belangrijk. Zo voorkom je namelijk dat je tijd verliest aan zoeken en je halve rugzak uitpakken.

Wat heb je (waarschijnlijk) niet nodig?

Afhankelijk van je wandeling neem je vast ook spullen mee die je niet vaak, of hopelijk helemaal niet nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een huttentocht gaat doen hoef je overdag niet bij de spullen die je in de hut nodig hebt. Berg deze spullen daarom altijd onderin op. Ga je wandelen en wordt het een stralende dag? Dan kan je jouw regenjas ook wat verder weg stoppen, je verwacht hem immers niet nodig te hebben. (neem hem wel altijd mee voor de zekerheid, want in de bergen kan het weer snel omslaan)

Gewichtsverdeling

Als je de spullen die je nog niet nodig hebt, hebt weggestopt is het belangrijk om na te denken over de rest van de verdeling van het gewicht. Hoe beter het gewicht is verdeeld, hoe fijner de wandeling. Maak je gebruik van een waterzak? Berg deze dan zo dicht mogelijk tegen je rug op. Vaak is hier een speciale zak voor. Ook andere zware spullen zoals een camera of gasfles berg je het liefst zo dicht mogelijk tegen je rug op. Zo houdt je het zwaarste gewicht zo dicht mogelijk bij je lichaam en dat zorgt voor een comfortabelere rugzak. De lichtere spullen kan je daaromheen stoppen.

Water meenemen 

Tijdens het wandelen is water een zeer essentieel onderdeel van jouw wandeling. Kies daarom ook slim hoe jij je water meeneemt. Kies je niet voor een waterzak maar waterflesjes? Bedenk dan goed dat je ze snel wilt kunnen pakken, maar ze moeten daarnaast ook goed vastzitten. Ga je uitdagende en moeilijkere wandelingen doen? Dan is de perfecte oplossing een waterfles waarbij de dop een lus heeft. Deze kan je dan extra vastzetten met de straps die je rugzak heeft. Daarmee voorkom je dat je waterfles de berg af valt als jij net die moeilijke stap tussen de rotsen maakt.

Werk met vakjes en zakjes 

De meeste rugzakken hebben tal van vakjes en dat is niet voor niets. Door gebruik te maken van deze zakjes verlies je jouw spullen niet in het grote vak. Kleine spullen, zoals een zakmes kan je het beste opbergen in kleine vakjes. Wil je ook overzicht bewaren in het hoofdvak? Neem dan extra zakjes mee. Je kan bijvoorbeeld een zakje gebruiken voor al het eten. Dan zit dat altijd bij elkaar en hoef je tijdens jouw lunch alleen het zakje met eten te pakken. Zo kan je ook een zakje meenemen voor extra kleding en natuurlijk voor je afval.

Wat gebruik je het meeste?

De spullen die je het meest gebruikt wil je ook het makkelijkst kunnen pakken. Zo willen wij graag onze camera eenvoudig kunnen pakken en daarvoor zorgen we ook dat we daar snel bij kunnen. Wij maken gebruik van de speciale clips van Peak Design. Hierdoor zit onze camera vast op de voorkant van onze rugzak en pakken we hem er snel bij. Maar je wil misschien ook snel bij je telefoon, zonnebrand of handschoenen kunnen. Berg dit dan op in vakjes die het makkelijkst te bereiken zijn.

Spullen als zonnebrandcrème heb je meerdere keren op de dag nodig, het is dus fijn dat deze makkelijk te pakken is.

Wat zit waar?

Nu je vooraf alles hebt gepland en precies hebt bepaald hoe je jouw rugzak gaat inpakken is het belangrijk om dit ook goed te onthouden. Dit doe je door alles een vaste plek te geven. Als je jouw spullen altijd op dezelfde manier in je rugzak opbergt wordt het een automatisch systeem en hoef je niet te gaan zoeken. Hoe vaker je op pad gaat, hoe beter je alles weet te onthouden. Ook als je van rugzak wisselt is het verstandig om zo veel mogelijk te zoeken naar vergelijkbare plekken. Bijvoorbeeld een koplampje dat altijd bovenin je rugzak zit.

Zoals we bovenstaand al aangaven is het belangrijk om de spullen die je (nog) niet nodig hebt onderop te stoppen. Maar er zijn nog meer handige trucjes. Heb je een vak onderin je rugzak? Hier kan je bijvoorbeeld je regenkleding opbergen. Zo kom je er snel bij als je het nodig hebt, maar heeft het tocht zijn eigen vak. Daarnaast is het slim om lichtere spullen bovenin te stoppen, dat voorkomt dat je rugzak topzwaar wordt en dat je gaat zwalken tijdens het lopen.

aan de binnenkant

Nu we het toch over zwalken hebben: plaats zo veel mogelijk van je spullen aan de binnenkant. Wanneer je spullen aan de buitenkant hangt bestaat er een kans dat dit gaat bungelen. En ook dat loopt niet prettig, zeker niet op de moeilijkere passages. Het is dus beter om een iets grotere rugzak mee te nemen waarin je wat ruimte overhoudt dan een te kleine rugzak waarbij vanalles aan de buitenkant vast zit.

Op moeilijke passages of tijdens een klettersteig wil je geen bungelende spullen aan je rugzak. Dan is het verstandig om een grotere rugzak mee te nemen die niet helemaal vol zit.

En nu op pad

Wanneer je alles hebt gepland en precies weet hoe jij jouw rugzak inpakt ben je klaar om op pad te gaan. En ook hierbij is een goede voorbereiding belangrijk. Neem daarom ook echt de tijd om je rugzak goed in te pakken. Ga je vroeg op pad? Pak dan zoveel mogelijk de avond van te voren al in. Dan heb je alle rust en hoef je niet gehaast je rugzak in te pakken. Je kan bewuster nadenken bij alle plekjes, je controleert of je echt alles hebt en je hebt de tijd om het zo efficiënt mogelijk te doen. Als je vooraf goed de tijd neemt voor het inpakken van je rugzak, heb je de volgende dag meer tijd om te genieten van die mooie wandeling!

Als je vooraf goed de tijd neemt voor het inpakken van je rugzak, heb je de volgende dag meer tijd om te genieten van die mooie wandeling!

Welke rugzak heb je nodig?

Twijfel je nog wat voor rugzak je nodig hebt voor jouw tocht? Bekijk dan onze blog over het kiezen van een goede wandelrugzak.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on