Outdoor camera apparatuur- wat zit in onze rugzak

Dat op pad gaan in de bergen een grote hobby is van ons, is natuurlijk geen geheim. Dat kan je immers op alle blogs van ons lezen. Maar wat we ook ontzettend leuk vinden om te doen is deze avonturen vast leggen op beeld. Zowel in foto’s als in video’s. Maar welke outdoor camera apparatuur vinden wij geschikt voor het vastleggen van foto’s en video’s tijdens onze avonturen? Wat vinden wij belangrijk als we op pad gaan en welke keuzes maken wij als het gaat om vastleggen van verschillende beelden? Vandaag geven we je een kijkje in onze (camera) rugzak en vertellen wij welke apparatuur wij meenemen in de bergen en op andere avonturen.

1. Verschillende systeemcamera’s

In 2012 kocht ik voor het eerst een echte professionele camera. Of in ieder geval, een camera waar je meer mee kon dan alleen het knopje indrukken. Het begon met een Nikon D5100 en later werd deze vervangen door twee fullframe camera’s van Nikon. Maar hoe fijn het ook wat om veel zelf in te kunnen stellen, erg handzaam waren ze niet. Dus vanaf 2018 heb ik de overstap gemaakt naar een systeemcamera. De Fujifilm XT-2 om precies te zijn. Deze Fujifilm blonk wat mij betreft uit in het kleurenprofiel en de kwaliteit van het beeld. En na een jaar fotograferen met deze Fujifilm besloten we om onze collectie uit te breiden. Inmiddels hebben we naast de Fujifilm XT-2 ook de Fujifilm XH-1 en sinds kort de Fujifilm XT-4. Die laatste hebben we gekocht vanwege de goede video kwaliteiten. Deze camera kan namelijk 60 frames per seconden filmen op 4K kwaliteit, en dat konden de anderen nog niet.

Nou nemen we niet altijd drie camera’s mee in onze rugzak, maar we hebben wel bijna altijd twee camera’s mee. Zo hebben we de mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken, zonder vaak af te wisselen en kunnen we ook afwisselen tussen het maken van foto’s en video’s. Daarnaast hebben we hierbij ook het voordeel dat we allebei regelmatig op de foto staan en niet 1 persoon verantwoordelijk is voor het maken van alle foto’s. Omdat ik al sinds 2014 werk als freelance fotograaf en Thomas inmiddels ook als freelance videograaf werkt (via Outspire) komt het wel vaak voor dat we deze rolverdeling ook tijdens het wandelen aanhouden.  

2. Zoom- en groothoeklenzen 

Naast verschillende camera’s maken we natuurlijk ook gebruik van verschillende lenzen. Waar ik voor portretseries in opdracht vaak terugval op prime lenzen (lenzen waar je niet mee kunt zoomen), is dat voor onze outdooravonturen toch niet de ideale oplossing. Je kan je vast voorstellen dat het erg lastig is om een marmot vast te leggen met een lens waar je niet mee kunt zoomen, waardoor je zelf dus er dicht naartoe moet kruipen. Voor je het weet is de marmot weer weg 😉  

Omdat de prime lenzen geen optie zijn, maken we dus gebruik van zoom lenzen. Hiervoor gebruiken we drie verschillende lenzen. Onze allround lens is de 16-55 2.8 lens van Fujifilm. (en voor de kenners onder ons, Fujifilm heeft een crop factor op zijn camera’s. De lens is ongeveer vergelijkbaar met de de 24-70 voor professionele fullframe camera’s). Als het allemaal wat technisch klinkt, kan ik me dat goed voorstellen. Maar wat deze lens in de basis dus goed kan is het volgende: Het is een lens die een redelijke groothoek heeft, en waar je ook redelijk mee kunt zoomen. Dat zorgt er voor dat je in veel situaties met deze lens uit de voeten kunt. Ook kan hij relatief veel licht opvangen, waardoor je in wat donkerdere situaties ook goed met deze lens beelden kunt maken.

Naast deze allround lens hebben we ook nog een echte zoom lens, namelijk de 50-140 2.8 lens (vergelijkbaar met de 70-200 2.8 voor fullframe). Deze lens is perfect voor close-ups. Bijvoorbeeld van die ene marmot die een beetje schuw op afstand staat te kijken.

Als laatste hebben we nog een klein en handzaam kit-lensje. Dit is de lens die meestal standaard bij een camera zit en ook redelijk goede beelden maakt, maar niet zo fantastisch is als de andere twee. Wij hebben hiervoor de 18-55 lens. Wel is deze dus lekker licht vergeleken met de andere lenzen.

Voor close ups gebruiken we vaak de 50-140 zoomlens. Die nemen we meestal mee op tochten die niet al te zwaar zijn, want dat is deze lens zelf wel 😉

3. Handzame en kleine camera’s

Zoals je kunt voorstellen zijn de camera’s die we meenemen niet alleen fijn in gebruik, maar vaak ook best wel zwaar. (onderin heb ik een tabel toegevoegd van de gewichten). En als we een heftige tocht op de planning hebben staan, of al heel veel andere zware spullen meenemen, komt het wel eens voor dat we een van de grote camera’s thuis laten. Maar ook daar hebben we dan een oplossing voor.

Op de dagen dat we de grote camera’s niet meenemen, hebben we nog twee kleine camera’s die ook een heel goede prijs kwaliteit verhouding hebben.

Als eerste hebben wij de DJI Osmo Pocket camera. Dit is, zoals de naam al zegt, een camera die in je broekzak past. Het voordeel van deze camera is dat hij naast erg klein, ook erg goed is in het maken van video’s. Hij beschikt namelijk over 3 interne beeldstabilisaties. Hierdoor heb je stabiel beeld terwijl je loopt of klimt. Ook beschikt hij (wat ons betreft) over een goede geluidskwaliteit. Dus is deze camera ook geschikt voor het maken van outdoor vlogs.

Het nadeel van de DJI Osmo Pocket camera is dat hij niet waterdicht is. Dus als we de SUP op gaan, is het helaas niet mogelijk om deze camera mee te nemen. In het geval dat we dus beelden willen maken waarbij de camera nat kan worden nemen we de tweede handzame en kleine camera mee: de GoPro Hero 8. Een fijne camera die zowel boven, als onder water mooie beelden kan maken.

Outdoor camera apparatuur
Dit kleine en handzame cameraatje past zo in je broekzak en is perfect voor video en vlogs.

4. Drone shots van de bergen 

Wanneer je ons al wat langer volgt is het je vast niet ontgaan dat we ook regelmatig drone beelden delen van onze avonturen. Wat ons betreft kan deze niet missen in ons lijstje van outdoor camera apparatuur. Ook wat betreft de drone beelden hebben we goed nagedacht over de keuze, en zijn we uiteindelijk uitgekomen bij de DJI mavic air. Deze drone is niet de allerbeste van DJI, maar zeker een hele goede. En hij is een stuk lichter dan bijvoorbeeld de DJI mavic 2 pro terwijl hij wel over veel van dezelfde geavanceerde modi beschikt. Inmiddels is er ook een DJI mavic air II uit, maar die is helaas alweer een stuk zwaarder. En met een rugzak op pad telt elke gewicht en volume, dus dan is een drone van maar 430 gram geen overbodige luxe.

Samen met deze drone nemen we (afhankelijk van de tocht en het gewicht) een aantal extra accu’s mee. De drone kan op 1 accu namelijk zo’n 15 minuten vliegen en filmen. Dat betekent voor 3 accu’s dus ongeveer 3 kwartier aan film. Dat lijkt lang voor outdoor avontuur, maar er zijn ook tochten bij die langer dan 1 dag duren en waarin we geen mogelijkheid hebben tot het opladen van de accu’s. Dan is het heel goed plannen en timen wanneer je de drone shots gaat maken. Eigenlijk weer een beetje zoals de oude camera’s met een rolletje werkten.

Onze favoriete shots zijn vaak toch wel de droge shots in de bergen.

5. Opbergmogelijkheden

Natuurlijk willen we graag dat de camera’s netjes blijven en niet beschadigen. En dat is tijdens een outdoor avontuur nog wel eens een uitdaging. Want een krasje is zo gemaakt en je stoot makkelijk tegen een of andere rots aan. Aan de andere kant wil je ook graag makkelijk bij je camera kunnen, zodat je geen bijzondere momenten mist, of veel tijd verliest doordat je de camera elke keer in en uit je tas moet doen. Dat laatste is wel wat we in het begin vaak deden, maar we merkten toch dat we de camera er minder vaak bij pakten dan we eigenlijk wilden. Dus zijn we op zoek gegaan naar een andere oplossing.

En voor ons is dat de clip van Peak design geworden. Deze clip bevestig je eenvoudig aan de camera en aan de schouderstrap van je rugzak. Door deze clips hang je jouw camera aan de voorkant van je rugzak, net onder je schouder. Hier hangt hij stevig (je klikt hem er niet zomaar uit), dicht tegen je lichaam en stabiel. Ook is hij makkelijk te pakken en weer terug te klikken. Voor ons dus de perfecte oplossing!

Daarnaast bergen we de drone altijd op in de speciaal bijgeleverde box. We willen natuurlijk voorkomen dat er een wiek blijft hangen als we iets anders uit de tas pakken. Ook kijken we altijd goed naar de plek waar we hem in de tas stoppen, zodat we er snel bij kunnen. De kleinere camera’s bergen we op in kleine en makkelijk bereikbare zakjes, of gewoon in onze broekzak. Zo kunnen we altijd snel bij onze camera spullen.

6. het gewicht

Nu je weet welke camera apparatuur wij meenemen is het wel nog van belang om te zeggen dat er ook een prijskaartje hangt aan het meenemen hiervan. En niet per se het prijskaartje wat betreft geld, maar vooral het extra gewicht dat we soms meenemen. Wanneer je op pad gaat in de natuur ben je vaak kritisch op de spullen die je meeneemt en wat het weegt. Je maakt een afweging tussen (licht)gewicht, kwaliteit en nut. Dus als je interesse hebt in een van deze spullen, zie je hieronder alvast wat dat voor extra gewicht met zich meebrengt.

ApparatuurGewicht
Fujifilm XT-2 camera507 gram
Fujifilm XH-1 camera673 gram
Fujifilm XT-4 camera607 gram
Fujifilm 16-55 2.8 lens655 gram
Fujifilm 18-55 kitlens310 gram
Fujifilm 50-140 2.8 lens995 gram
DJI osmo pocket116 gram
DJI mavic air430 gram
GoPro hero 8126 gram

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on