Dachstein Nature Trail naar Simonyhütte hiken

De Dachstein Nature trail is een mooie wandeling over het hoogplateau van het Dachtsteingebergte met als eindbestemming een mooi uitzicht over de Dachstein gletsjer. Een mooie combinatie van fijne wandelpaden, prachtig uitzicht en vooral even weg van alle drukte in de populaire bestemming die Dachstein inmiddels is. Midden in de drukke zomer bezochten we deze hike en genoten we hier van een wandeling in alle rust.

Met de Krippensteinbahn naar de start van de Dachstein Nature Trail

Om bij de Dachstein Nature Trail te komen moeten we eerst op het hoogplateau zien te komen. Het verschil vanuit het dal naar de Simonyhütte is 1600 hoogtemeters en 13 kilometer enkele reis. Dat is te veel om allemaal te lopen met Bruno. Daarom pakken we de kabelbaan die vanuit Obertraun omhoog gaat naar de Gjaidalm. In de vroege ochtend parkeren we onze camper op een nog bijna lege parkeerplaats, maar het is goed te zien dat deze later op de dag veel voller zal staan.

We pakken de tweede kabelbaan die vandaag omhoog gaat en we zijn zeker niet de enige. De grote cabine is al meteen helemaal gevuld. Deze kabelbaan brengt ons in drie etappes naar onze eindbestemming. De eerste etappe is een tussenstation op 1300 meter hoogte. Hier kun je onder andere een museum bezoeken en een grottencomplex. De kabelbaan gaat echter verder naar Krippenstein op 2060 meter hoogte. Dit is hét platform aan de noordkant van het Dachstein gebergte en een bron voor vele avonturen.

Vanaf Krippenstein heb je een uitzichtpunt over het meer van Hallstat, de Halstättersee. Er zijn ook veel klettersteigroutes voor elk niveau te vinden. Daarnaast staren veel wandelingen in het gebied vanaf dit punt. Wij hebben echter ons eindstation nog niet bereikt en stappen in de derde kabelbaan. Dit is een (nog ouderwets ogende) gele cabine die ons een paar honderd meter lager zal brengen naar de Gjaidalm, het startpunt van onze route. Waar de vorige twee grote cabines propvol zaten is deze kleine gele cabine alleen maar bezet door vier personen. Het toont al meteen aan op welke manier je aan de drukte kunt ontsnappen in dit populaire gebied.

De kabelbaan van Krippenstein naar de Gjaidalm brengt je aan de start van de Dachstein Nature Trail

Dachstein Nature Trail naar het Wiesberghaus

We starten de Dachstein Nature Trail dus vanaf de Gjaidalm en we bevinden ons meteen op het hoogplateau van het Dachstein gebergte. Het is een bijzonder hoogplateau en anders dan we tot nu toe gezien hebben. Het Dachstein gebergte is namelijk niet zo hoog als andere bergmassieven en heeft daardoor een ander klimaat. We zijn gewend om tussen de bomen te lopen of op grote uitgestrekte almen. Bij de Dachstein Nature trail loop je echter tussen de struiken. Deze struiken zijn ongeveer anderhalve meter hoog waardoor je nog steeds een mooi uitzicht hebt. Het is een bijzondere omgeving om doorheen te wandelen.

We volgen de trail richting de Simony hut en het pad gaat afwisselend omhoog en omlaag. In de verte krijgen we al uitzicht op de Hoher Dachstein en de Dachstein gletsjer die er prachtig bij ligt. Het is vandaag heerlijk weer, maar gelukkig geven de struiken nog een klein beetje schaduw. Er ligt een directe route richting de Simony hut, maar deze staat als zwarte (moeilijke) route aangegeven. Een dag eerder moesten we met Bruno al behoorlijk klauteren en daarom besluiten we vandaag de originele Dachstein Nature Trail te blijven volgen richting het Wiesberghaus.

Dat blijkt helemaal geen slechte keuze. We lopen door een prachtige vallei van gras, struiken en rotsen. Af en toe horen we de bergmarmotten roepen. Op hoge palen zien we borden met aanwijzingen voor sneeuwschoenwandelingen of tourskiers. Het geeft een goed beeld van de hoogte die de sneeuw in deze vallei zal bereiken en het plezier dat je hier ook in de winter kunt beleven. De Dachstein Trail is daarnaast niet alleen maar een wandeling. Onderweg vinden we ook veel verschillende bordjes die wat meer uitleg geven over het landschap, de dieren en de planten die je om je heen ziet.

Langs de Dachstein Nature Trail loop je door een prachtige vallei van struiken, gras en rotsen.

Klimmen naar de Simonyhütte met uitzicht op de Dachstein gletsjer

Na een kleine stop bij het Wiesberghaus gaan we nu echt beginnen aan de klim naar de Simonyhütte. We wandelen door steeds rotsachtiger terrein en ook de hoge torens van het Dachstein massief worden nu groter en groter. Dit deel van de route is nog steeds onderdeel van de Dachstein Nature Trail en ook hier vind je nog verschillende informatieve borden. Het landschap is hier weer zeer bijzonder want de rotsen hebben grote golvende spleten die zijn ontstaan door de vroegere gletsjerrivieren. Na een paar honderd meter klimmen zien we de Simonyhütte liggen. Deze ligt echter nog wel op een rots hoog boven ons en dat betekent dus nog een keer aanzetten om te klimmen. Uiteindelijk bereiken we de Simonyhütte na een tocht van drieënhalf uur over tien kilometer en 800 hoogtemeters.

De rotsen onder de Simonyhütte hebben bijzondere golvende vormen en spleten
De Dachstein Nature Trail eindigt op 2200 meter hoogte bij de Simonyhütte

Vanaf de Simonyhütte hebben we een prachtig uitzicht over de Dachstein gletsjer. We zien in de verte wandelaars die over de gletsjer lopen vanaf de Seethalerhütte aan de zuidkant. Ook zien we de verschillende toppen en rotsformaties waarvan we weten dat er allemaal mooie klettersteigroutes op zitten. Hier willen we zeker nog een keer terugkomen om te klettersteigen! Er komt zelfs nog een helikopter voorbij die met verschillende landingen op de gletsjer en bij de hut oefent.

Op het terras voor de Simonyhütte komen we nu ook de twee wandelaars tegen die vanochtend in de cabine van de laatste kabelbaan zaten. Naast wat afdalende wandelaars zijn we niemand tegengekomen. We begrijpen dat zij wel over de kortere zwarte route zijn gelopen en dat deze prima te doen is, ook voor een hond. Hun plan is om via de Tragerweg terug te lopen naar de kabelbaan. Dit is een route die onder de rotswanden aan de westkant van de gletsjer doorloopt en je ook nog iets dichter bij de gletsjer brengt.  

Uitzicht vanaf de Simonyhütte over de Dachstein Gletsjer

Terugtocht over de Tragerweg

De Dachstein Nature Trail is nu afgelopen. We zouden terug kunnen langs dezelfde weg, maar dit is wel meteen de optie met de meeste kilometers. Een betere optie zou dus zijn om de directere route te nemen die we eerder hebben overgeslagen. De derde optie is ook terugkeren over de Tragerweg. Voor de zekerheid vragen we bij de Simonyhütte nog even of de route goed te doen is voor het honden. “It’s easier for dogs than for humans” krijgen we te horen. Ondanks de ironische naam is de Tragerweg volgens de huttenwaard ook de snelste route. Dan weten we genoeg en besluiten we deze weg te pakken voor de terugtocht.

We vragen of de Tragerweg ook goed te doen is voor honden. “It’s easier for dogs than for humans” krijgen we te horen. Dan weten we genoeg.

Terugkeren via de Tragerweg is wederom een goede keuze. We lopen eerst nog iets dichter langs de gletsjer en passeren wat kleine gletsjermeertjes waar Bruno heerlijk af kan koelen. Vervolgens lopen we over rotsachtig terrein richting de grote rotswanden die nu recht boven ons uit torenen. Het pad is moeilijker lopen dan de Dachstein Nature Trail, maar dat ligt meer aan de grote blokken rotsen die je soms moet passeren dan aan de steilheid of de klauterstukken die je tegen zou kunnen komen.

Toch is ook deze weg nog redelijk lang. De route gaat op en neer en na zo’n twaalf kilometer zijn we redelijk vermoeid. De gletsjer ligt weer ver achter ons en de kabelbaan komt langzaam in zicht. Tussen de vele struiken door dalen we af richting de kabelbaan. Zodra we de kabelbaan weer zien beseffen we weer goed dat we op een hoogplateau lopen. Alles wat we vandaag gezien hebben op deze hoogte ligt minstens duizend meter boven het dal en het meer van de Hallstättersee. Het blijft bijzonder hoe je zo twee compleet verschillende leefwerelden kunt hebben, vlak boven elkaar.

De Tragerweg brengt je nog dichter bij de Dachstein Gletsjer voordat je terugwandelt naar de Gjaidalm

Afdalen van de Dachstein Nature Trail

Bij het kabelbaanstation waar we vanochtend gestart zijn is het inmiddels een heel stuk drukker. Je kunt namelijk van het tweede kabelbaanstation, Krippenstein, wandelen naar dit kabelbaanstation. Het is duidelijk dat veel mensen voor deze optie hebben gekozen. Hoewel nu ook deze cabine propvol zit, zijn we daar blij om. We hebben namelijk al deze mensen kunnen ontwijken door een heerlijke rustige dag over de Dachstein Nature trail te lopen. En niemand van deze wandelaars heeft een beter zicht op de gletsjer gekregen dan wij.

In de gele kabelbaan krijgen we nog een laatste keer zicht op de mooie Dachstein gletsjer. Dan stappen we over in de andere volle kabelbanen en dalen we af. De gletsjer maakt plaats voor grote rotswanden die uiteindelijk eindigen in het meer van Hallstat. En zo zijn we van die mooie Dachstein Nature Trail weer terug in het drukke dal. Maar wij weten nu waar we rust, natuur en prachtige uitzichten kunnen vinden!

Onze wandeltocht eindigt weer bij de Gjaidalm, waar we de kabelbaan terugnemen naar Obertraun.

De Dachstein Nature Trail is onderdeel van onze reis door europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on