Een klimtouw kopen, hoe kies je de juiste?
Wanneer je wilt gaan klimmen is een touw noodzakelijk, tenzij je Alex Honnold heet natuurlijk. In Nederlandse klimhallen hangen er overal touwen, maar wanneer je zelf buiten gaat klimmen zul je zelf een touw mee moeten nemen. Ook voor gletsjertochten of alpine tochten is een klimtouw nodig om veilig te kunnen bewegen. Maar waar moet je nu op letten als je een klimtouw wilt kopen? Er is veel keuze en er zijn vele termen die misschien niet helemaal duidelijk zijn. Wij leggen je uit hoe je een klimtouw koopt en waar je op moet letten.
Wat voor klimtouwen zijn er?
Voordat we kijken welk klimtouw het beste bij jou past leggen we je eerst enkele verschillen uit. Als je gaat kijken naar een klimtouw zul je al snel de termen enkeltouw, dubbeltouw, halftouw of tweelingtouw tegenkomen. Ook staan er vaak dynamische en statische touwen weergegeven. Je wilt altijd klimmen met een dynamisch touw. Dit is de enige manier is om een val veilig op te vangen. Door de constructie van het dynamische klimtouw wordt je val op deze manier geremd en kom je niet met een schok tot stilstand. Met een statisch klimtouw krijg je een harde schok en kun je ernstige verwondingen oplopen.
Enkeltouw
Enkeltouw is het touw dat je ook in klimhallen tegenkomt. Enkeltouw is redelijk dik (tussen de 9mm en 11mm) en gebruik je voor vele klimroutes. Het voordeel van enkeltouw is dat dit touw stevig genoeg is om een grote val op te vangen. Je kan dit dus overal naar meenemen en zonder al te veel kennis weet je zeker dat je veilig kunt klimmen. Voor sportklimroutes en sommige multipitch routes van 30 to 40 meter zijn dit soort touwen ideaal.
De dikte van het touw zorgt voor meer gewicht, maar tegelijkertijd ook voor meer frictie in zekeringssystemen. Voor beginnende klimmers zorgt dit ervoor dat het zekeren en opvangen van vallen makkelijker gaat. Het nadeel van enkeltouw is dat je bij het abseilen maar de helft van het touw kunt gebruiken. Afhankelijk van de lengte van het touw dat je gaat kiezen kan dit ervoor zorgen dat je bepaalde abseilroutes niet (met dit touw) kunt maken. Een enkeltouw herken je aan de omcirkelde 1 op de verpakking.

Dubbeltouw
Dubbeltouw is dunner dan enkeltouw (vaak tussen de 7,5mm en 9mm). Bij dubbeltouw gebruik 2 touwen tegelijk. Beide touwen zitten bij het klimmen vast aan de zekeraar en klimmer. De beide touwen samen zijn sterk genoeg om jou op te vangen bij een voorklimmersval. 1 touw kan ook een val opvangen van iemand die aan het naklimmen is. Op die manier heb je de mogelijkheid om twee naklimmers (in toprope) tegelijk te zekeren. Zoals je kunt lezen is dubbeltouw vooral handig op langere multipitch routes en met meerdere klimmers. De twee touwen kun je daarnaast aan elkaar knopen om een langere abseil te maken over vrijwel de volledige lengte van 1 klimtouw. Hiermee kun je in een keer 50 tot 60 meter abseilen.
Dubbeltouw is iets minder dik en dat levert een nagenoeg gelijk gewicht op (ten opzicht van het enkeltouw) voor het langere dubbeltouw met meer mogelijkheden. Ook kun je dat gewicht iets beter verdelen over twee klimmers. Het nadeel van dubbeltouw is dat je nieuwe technieken aan moet leren omdat je met twee touwen werkt. Zo moet je weten hoe je de twee touwen veilig kunt verbinden voor abseilen en hoe je twee touwen tegelijk kunt gebruiken tijdens het zekeren van voor- en naklimmers. Dubbeltouw staat op de verpakking weergegven met een omcirkelde 1/2 op de verpakking.
Tweelingtouw of halftouw
Tweelingtouw wordt soms ook wel halftouw genoemd. Tweelingtouw is het touw waar veel misverstanden over kunnen ontstaan omdat het erg lijkt op dubbeltouw maar dat zeker niet is. Tweelingtouw mag alleen dubbel gebruikt worden. In tegenstelling tot dubbeltouw moeten beide tweelingtouwen ook altijd in dezelfde setjes geclipt worden omdat ze anders niet stevig genoeg zijn om een val op te vangen. Beide touwen moeten ook gebruikt worden om een klimmer veilig te kunnen nazekeren (in toprope). Het touw is vaak nog dunner (ca. 7mm).
Tweelingtouw wordt dan ook vaak alleen gebruikt door gevorderde klimmers die sterk op het gewicht letten en goed weten wat ze doen. Tweelingtouw heeft het kenmerk van twee in elkaar lopende cirkels. Echte tweelingtouwen zijn overigens niet altijd even makkelijk te vinden. Veel touwen die je online tegenkomt hebben zowel het kenmerk van enkeltouw, dubbeltouw of halftouw. Dit betekent dat ze voor alle manieren van zekeren geschikt zijn. Touwen die enkel de markering voor tweelingtouw hebben zijn alleen in die mogelijkheid veilig te gebruiken.
RAD TOUWen en Rappel lines
Wanneer je nog wat verder gaat zoeken kom je ook Rescue and Descent (RAD) touwen of Rappel lines (abseiltouwen) tegen. Dit zijn puur statische touwen die je niet kunt gebruiken om te klimmen, enkel om af te dalen. Sommigen vinden dit soort touwen een goede aanvulling op het enkeltouw omdat ze lichter zijn en wel de lengte van de abseil mogelijkheden kunnen vergroten door ze aan elkaar te verbinden. Je kan deze touwen echter alleen voor het afdalen inzetten (ook niet voor topropen) en het is daardoor een beperkte aanvulling die alsnog gewicht kost.

Hoe werkt het met Normvallen en de afwerking
Naast de typen touwen kijk je ook naar de verschillende opties en waarden die de klimtouwen hebben. Het aantal normvallen geeft aan hoeveel zware vallen een touw kan hebben voordat het breekt. Deze normval is vastgesteld door de internationale klim- en bergsportvereniging (UIAA ). Voor enkeltouw en tweelingtouw gaat dat om een gewicht van 80kg met een val van 12kN. Dat is ontzettend veel en zul je zelf haast niet kunnen bereiken, maar het is goed om een beeld te schetsen over de sterkte en duurzaamheid van een bepaald touw. Voor dubbeltouw is de normval trouwens lager (55kg bij 8Kn). Dit komt omdat er met maar 1 van de 2 strengen wordt gemeten omdat dit zo in een toprope opstelling gebruikt zou kunnen worden. Het is dus goed om te weten dat dubbeltouwen (die niet voorzien zijn van een enkeltouw kenmerk) in theorie minder lang meegaan als ze met 1 streng voor bijv. topropen worden gebruikt.
Ook de afwerking is een belangrijk aandachtspunt. Klimtouwen worden steeds vaker geïmpregneerd met waterafstotende (dry) coating. Dit is vooral noodzakelijk voor ijsklimmen en gletsjertochten. Niet geïmpregneerde touwen kunnen water opnemen en bevroren raken waardoor de eigenschappen van het touw minder goed zullen werken. Voor sportklimmen of multipitch routes kunnen deze geïmpregneerde touwen juist nadelig werken. Door de waterafstotende coating zijn deze touwen iets gladder waardoor het zekeren weer moeilijker (of eigenlijk juist te makkelijk) gaat.
Als laatste kun je nog letten op een middenmarkering. Het is altijd fijn om te zien waar het midden van het touw is, zeker wanneer je iemand aan het zekeren bent. De meeste klimtouwen zijn voorzien van een middenmarkering, maar bij sommige touwen ontbreekt deze. Het is dus goed om dit aandachtspunt mee te nemen als je een klimtouw gaat kopen.

Dikte lengte en gewicht van een klimtouw
Als je de type touwen en afwerking hebt gefilterd kun je gaan kijken naar dikte, lengte en gewicht. Deze eigenschappen zijn nauw met elkaar verweven. Hoe langer het touw, hoe meer gewicht dit zal opleveren. Hoe dunner het touw, hoe lichter het touw uiteindelijk weer zal worden. Het hangt vooral af van de manier waarop je het touw wilt gaan gebruiken. Veel sportklimroutes bestaan uit 1 of 2 touwlengtes van 10 tot 40 meter. Gewicht is hier niet meteen de belangrijkste factor en daarom werkt een enkeltouw hier prima. Afhankelijk van de lengte van de route heb je dus een touwlengte nodig tussen de 50 en 80 meter. Dat komt omdat je de lengte van de route keer twee moet rekenen zodat de klimmer ook weer veilig af kan dalen naar de grond.
Een multipitch route kan uit wel 20 touwlengtes bestaan van elk ongeveer 25 tot 40 meter. Over deze afstanden kan gewicht wel zeker belangrijk worden. Voor eenvoudige multipitch routes kan enkeltouw nog steeds een prima oplossing zijn. Je kunt dan wel kijken naar een dunner enkeltouw om het gewicht zoveel mogelijk te besparen. De belangrijkste reden om over te stappen op een dubbeltouw zouden de lengtes voor het abseilen zijn. Vaak zie je bij multipitches abseilafstanden van 30 tot 50 meter. 30 en 40 meter abseilen kun je nog prima doen met een 70 of 80 meter enkeltouw, maar daarboven wordt het gewicht wel redelijk zwaar. Voor 50 meter abseilen (of meer) zul je dus sneller gaan kijken naar dubbeltouw. Klim je vaak met meerdere klimmers, dan is het ook prettig dat je met dubbeltouw 2 naklimmers tegelijk kunt zekeren. Op die manier klim je sneller omhoog.
Voor alpien terrein heb je vaak te maken met kleinere touwlengtes. Op een gletsjer zul je met regelmaat in een touwgroep lopen en afhankelijk van de grootte van de groep heb je hier ook voldoende touw voor nodig. Het touw dat je gebruikt kan hier variëren tussen de 40 en 60 meter. Je gebruikt hier dus ook een ander type touw (geïmpregneerd) dat ook vaker zal slijten. Dat komt omdat je in alpien terrein vaak de rots zult gebruiken om stukken te zekeren. Het is dus aan te raden om touwen voor alpien terrein en (sport)klimmen apart te gebruiken.

Het juiste klimtouw voor mij
Zoals je leest zijn er vele mogelijkheden en overwegingen om een klimtouw te kiezen. Een groot deel van je keuze zal afhangen van de manier waarop je het klimtouw wilt gaan gebruiken. Om je te helpen hebben wij een aantal voorbeelden op een rij gezet met ons advies daarbij. Wellicht herken jij jezelf in een van deze voorbeelden. Mocht je alsnog persoonlijk advies willen krijgen, stuur ons dan een berichtje en we helpen je graag!
Ik ben een beginnende klimmer en ik wil in België gaan klimmen
In België kom je veel sportklimroutes tegen en enkele multipitch routes van maximaal 5 touwlengtes. De lengte van de meeste routes bedraagt zo’n 30 meter. Sommige routes zijn 40 meter in lengte. Een enkeltouw volstaat hierin prima. Wil je beginnen op de kleine routes dan is een 70 meter touw genoeg om driekwart van alle routes (inclusief multipitch routes) te kunnen klimmen. Met een 80 meter touw kun je vrijwel overal terecht, maar het is zwaarder om te tillen en meer touw om mee te werken. Als je echt veel korte routes wilt doen dan is een dikte rond 10mm goed genoeg (en vaak goedkoper).
Wij raden je aan om dit klimtouw of een vergelijkbaar klimtouw op klimwinkel.nl aan te schaffen.
Ik ben een klimmer en ik wil in Europa multiptiches gaan klimmen
In Europa zijn er meer dan genoeg multipitch routes te vinden met touwlengtes tot 35 of 40 meter. Als je gewend bent om de klimmen met enkeltouw dan kun je hier het beste mee verder gaan. Met een 70 meter touw kom je op veel plekken, al is een 80 meter touw waarschijnlijk beter. Je kunt ook voor een 100 meter touw kiezen waardoor je de meeste abseil lengtes ook kunt halen. Het touw is dan echter wel zwaar om mee omhoog te klimmen, dus kies voor routes met wat kortere touwlengtes. Als je meer ervaren bent met klimmen dan kun je ook prima met een dikte van 9mm of 9,5mm werken om wat op gewicht te besparen.
Wij raden je aan om dit klimtouw of een vergelijkbaar klimtouw op klimwinkel.nl aan te schaffen.
Ik ben een allround klimmer die ook graag alpien terrein opzoekt
Voor alpien terrein raden we een ander type touw aan dat niet alleen bestand is tegen vocht, maar tegelijkertijd ook korter en daardoor lichter. Ga je met twee of drie personen op pad, dan is een 40 meter enkeltouw vaak voldoende. Ga je met een grotere groep op pad, hou dan rekening een 60 meter touw. Daarnaast raden we je aan om een ander touw te kopen voor alleen het klimmen. Ook hier zouden we een enkeltouw van 70 of 80 meter aanraden. Met 80 meter kun je vrijwel alles klimmen, waar je met 70 meter nog wel eens een route moet overslaan. Heb je meer ervaring, dan kun je hier ook kiezen voor 9mm of 9,5mm.
Wij raden je aan om dit klimtouw of een vergelijkbaar klimtouw op klimwinkel.nl aan te schaffen.
Ik ben een goede klimmer, op zoek naar uitdagend lange routes in de Alpen
Wanneer je al meer ervaring hebt weet je zelf waarschijnlijk op wat voor soort routes je wilt gaan klimmen. Je bent ook al goed bekend met de touwtechnieken. Voor lange, uitdagende routes raden we je aan om de overstap te maken naar dubbeltouw. Hierbij denken we dan aan touwlengtes van 40 tot 60 meter en daar is dubbeltouw uitermate geschikt voor. Dat is zeker het geval wanneer je ook regelmatig met abseil lengtes van 40 tot 60 meter te maken krijgt. Dubbeltouw is in de regelmaat te vinden in lengtes van 50 en 60 meter en voor deze routes raden we je aan direct voor 60 meter touw te kiezen.
Wij raden je aan om dit klimtouw of een vergelijkbaar klimtouw op klimwinkel.nl aan te schaffen