Noorwegen

Via Ferrata in Noorwegen – Valle

AFSTAND

5.2 kilometer

GESCHATTE TIJD

4 uur

HOOGTEMETERS

300 meter

START HOOGTE

332 meter

HOOGSTE PUNT

707 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Via Ferrata – Gemiddeld (AD+/D+)

Een Via Ferrata in Noorwegen. Tijdens onze reis door Noorwegen hielden we niet alleen onze ogen open voor mooie hikes. Ook mooie rotswanden blijven ons altijd interesseren en we kijken dan ook goed om ons heen of er mooie klimgebieden of Via Ferrata’s zijn. Terwijl we het Setesdal in het zuiden van Noorwegen verkenden kwamen we op het spoor van een aantal Via Ferrata’s, en wat is er nou mooier dan te klettersteigen in een van de typische Noorse valleien? We besloten dan ook onze camper recht onder een Via Ferrata te parkeren en de Via Valle Ferrata te verkennen.

Via Valle Ferrata in het Setesdal

Onze camper staat aan een klein meertje vlakbij Valle in het zuiden van Noorwegen. Een dag eerder hebben we het Setesdal verkend door rond te rijden en de lokale bibliotheek op te zoeken. In het Setesdal zijn namelijk een aantal Via Ferrata’s te vinden. Zo heb je de Via Ferrata Brokke naar de top van Mt Løefjell, een leuke Via Ferrata naar een markante bergtop. Iets verderop heb je de uitdagende Via Ferrata Straumsfjellet. Dit is een hele stevige Via Ferrata van 6-8 uur waarbij je eerst met een bootje afgezet moet worden aan de onderkant van de berg. Als laatste heb je ook de ‘Via Valle Ferrata‘ bij het plaatsje Valle, waarbij je recht vanuit het dal omhoog klimt en zo een waanzinnig uitzicht krijgt. Omdat deze Via Ferrata ongeveer vier uur duurt (heen en terug) en wij Bruno niet te lang alleen willen laten hebben we eerder besloten dat dit onze Via Ferrata moet worden.

Daarbij hebben we ook gekeken naar de kosten voor de verschillende Via Ferrata’s. Let op: Via Ferrata’s in Noorwegen zijn duur. Je kan er vaak online voor betalen via de sites van de Via Ferrata eigenaren. Zelfs als je geen gids nodig hebt of geen materiaal wilt huren krijg je al snel te maken met een ‘maintenance fee’ van vijftig tot honderd euro per persoon! Voor ons verschilt dat opmerkelijk met de 5 tot 15 euro waar je bij sommige betaalde Via Ferrata’s in de alpengebieden mee te maken krijgt en er is weinig wat die prijs rechtvaardigt. Ook zie je dat veel Via Ferrata’s privé eigendom zijn en dat een gids verplicht is. De Via Valle Ferrata leek ons ook de goedkoopste optie (totdat we erachter kwamen dat we verkeerd hadden gekeken) en daarom hebben we vrijwel direct aan de start onze camper geparkeerd.

In het mooie Setesdal vind je verschillende Via Ferrata’s

Een merkwaardige rots voor een Via Ferrata

De Via Ferrata van Valle naar de top van de Nomelandsfjellet vinden we meteen bijzonder. Nadat we van de camper door het bos naar de voet van de Via Ferrata zijn gelopen kijken we uit over een merkwaardig gevormde rots. Deze afgesleten rots is een van de grootste stukken slab die je in Noorwegen aan zult treffen en is gecreëerd door een vroegere gletsjer. Het ziet er vooral uit als de onderkant van een skischans en de rots begint vrijwel vlak om hogerop steeds steiler te worden totdat je bijna verticaal klimt.

Het eerste deel begin van de Via Ferrata lopen we dan ook omhoog. We gebruiken de staalkabel om ons op te hijsen naarmate de rots ietwat steiler wordt. Er is zelfs een kleine zigzag op de rots uitgesleten om het stijgen via de schuine wand te vergemakkelijken. Een paar meter hoger wordt de wand eigen lijk te steil om nog te kunne lopen. Hier zijn nietjes aangebracht die ervoor zorgen dat we rechtop kunnen blijven staan en verder kunnen met onze ‘wandeling’.

Dankzij deze Via Ferrata krijg je een prima zicht op het Setesdal en de typsiche Noorse valleien

Vanaf dit punt krijgen we ook een steeds beter uitzicht op het Setesdal. Het kenmerkende landschap van het zuidelijke Noorwegen bestaat uit mooie, groene valleien die vol liggen met water. Dit stuk van het Setesdal is daar een prima voorbeeld van en dankzij de Via Ferrata krijg je er een goed zicht op. Onze Via Ferrata route loopt een klein stuk naar rechts en gaat nu over in een traverse met ver uit elkaar staande nietjes. Hier vindt ongeveer het omslagpunt plaats waar je van lopen overgaat op klimmen. Hoewel je op dit gedeelte nog prima zou kunnen staan (of hangen in de staalkabel) dwingen de nietjes je om meer voorover te hangen. Hierdoor krijgen we een beetje het gevoel dat de wand veel steiler is dan hij werkelijk lijkt en het is een grappig effect. Zodra we achterover gaan hangen is er namelijk niets meer aan de hand.

De wand van Valle Via Ferrata is bijzonder gevormd. Hij begint bijna vlak en wordt steeds steiler.

Makkelijk of Moeilijke Via Ferrata

Het fijne van de Via Valle Ferrata in Noorwegen is dat de route voor zowel beginners als wat meer ervaren klimmers leuk blijft. Niet alleen het uitzicht is voor iedereen een goede reden om hierop te gaan, ook de moeilijkheid van de Via Ferrata heb je zelf in de hand. Op ongeveer een derde van de route komen we een splitsing tegen waarbij we kunnen kiezen voor een makkelijke doorgang of een moeilijkere doorgang. De makkelijke variant blijft onder een verhoging in de rots langzaam stijgen om vervolgens over een redelijk eenvoudig stuk omhoog te gaan. Als we de moeilijke variant kiezen dan gaan we recht omhoog in een steile wand van ongeveer vijfentwintig meter.

Na het eerste gemakkelijke gedeelte zoeken we wat meer uitdaging en daarom besluiten we voor het moeilijkere gedeelte te gaan. Sylvia gaat voorop en klimt de steile wand in. Voor haar 1 meter 63 zitten de nietjes net wat ver uit elkaar waardoor het omzetten van de karabiners wat lastiger verloopt. Voor mij is er geen probleem en het is een leuke klim om de Via Ferrata net wat uitdagender te maken. Vanuit de licht overhangende positie weer op het rechte stuk rotsblok komen vormt wel een kleine uitdaging, maar al snel zit dit lastige stukje erop.

We klimmen nog wat verder en komen dan uit bij een bankje dat aan de wand zit vastgemaakt. Dit soort luxe tijdens een Via Ferrata slaan we niet graag over en daarom besluiten we hier om pauze te houden. Vanaf het bankje kijken we naar beneden langs de wand richting de camper. We zijn nu op het steile gedeelte van de route, maar omdat de rotswand zo schuin afloopt kunnen we nog een groot deel van de route zien. Door de bijzondere vorm van de wand was het vanaf onderen lastig om de hoogte in te schatten, maar nu krijgen we een beter beeld. We zijn ongeveer halverwege en een uur onderweg, dus de 4 uur (rondtijd incl. teruglopen) zou wel moeten lukken.

We besluiten om voor de moeilijke route te gaan met een mooie steile wand

Via Ferrata met mooie uitzichten

Na onze pauze klimmen we verder en al snel komen we uit bij een nieuwe splitsing. De keuze is hier ook weer duidelijk. Rechtsom kunnen we via een makkelijker stuk omhoog op de rotswand komen. Als we rechtdoor gaan krijgen we te maken met een serieus stukje overhang. Vanwege de verre ligging van de handgrepen (en het feit dat we het wel prima vinden zo) besluiten we om deze keer voor de makkelijkere route te kiezen. Dat loont meteen doordat we al snel een Geocache tegenkomen en we laten hier meteen onze naam achter.

De Via Ferrata wordt vanaf hier wat traditioneler zoals we ze vaker tegenkomen. Via mooie traverses over een lange wand bewegen we ons naar links over de wand. Voor ons hebben we een prachtig uitzicht over Valle en het Setesdal. We vinden het heerlijk om Noorwegen ook via deze manier te leren kennen. Het steilste stuk van de wand ligt nu achter ons en de wand wordt hier langzaam aan weer vlakker. Daardoor lijkt dit deel van de Via Ferrata wat luchtiger omdat je meteen onder ons Valle ziet liggen, maar dit valt dus reuze mee.

Nadat we nog wat kleine verticale stukjes klauteren komen we aan bij de top van de Via Ferrata. Na twee uur staan we boven en voor de terugtocht wordt nog zo’n 2,5 uur gerekend. Op de top vermaken we ons nog even met het uitzicht een een kleine waterval. Bij deze waterval zijn nog wat staalkabels vastgemaakt zodat je in de kleine waterval kunt lopen en wat leuke foto’s kunt maken. De waterval is afkomstig van een mooi meer dat bovenaan de Via Ferrata ligt, de Fingredalstjønni. Een prima beloning voor twee uur lang klimmen. Aangezien we op de Via Ferrata niemand zijn tegengekomen is het hier ook rustig en hebben we het rijk alleen. Na een korte pauze besluiten we de Via Ferrata achter ons te lagen en te beginnen aan de terugtocht, waarvan we vermoeden dat die nog wel even kan duren.

Hogerop wordt de Via Valle Ferrata traditioneler en krijgen we luchtigere traverses

Terugtocht van de Via Ferrata

De terugweg van de Via Valle Ferrata loopt een heel stuk over de bergkam om vervolgens af te dalen richting Øyfossen. Het pad is op sommige plekken wat steil (zeker als het heeft geregend), maar verder prima. Pas wanneer we bijna bij Øyfossen zijn aankomen moeten we klauteren over de omgevallen boomstammen die her en der over het pad verspreid liggen. Øyfosse is een ideale plek om even af te koelen in het water als je dat al niet eerder bij de kleine waterval of in het Fingredalstjønni meer hebt gedaan. Ook kun je vanaf hier de bus pakken die je terug naar Valle brengt. Wij besluiten echter om te voet terug te lopen naar Valle en uiteindelijk zijn we na 3 uur en 3 kwartier weer precies op de plek waar we begonnen zijn: het startpunt van onze eerste Via Ferrata in Noorwegen!

De Via Valle Ferrata is een fijne en simpele Via Ferrata om Noorwegen vanuit een ander perspectief te kunnen zien, namelijk vanuit en rotswand. Op deze route vind je geen hangbruggen, touwbruggen of tokkelbanen. Toch is het een leuke route om in alle rust jezelf twee uur op te vermaken. We zijn blij dat we vooraf niet goed hebben gekeken wat de werkelijke prijs was voor deze route want dan hadden we het waarschijnlijk overgeslagen. Daardoor hebben we deze Via Ferrata tocht gedaan en genieten we van deze mooie ervaring!

We klimmen ook nog een klein stukje naar beneden.

Bekijk deze beklimming in 3D

Andere Via Ferrata’s in Noorwegen

Wanneer je nog meer wilt klettersteigen in Noorwegen en de prijzen voor lief neemt, dan zijn er een hoop Via Ferrata’s om spectaculaire klimtochten ondernemen. We hebben en er een aantal op een rijtje gezet:

Via Ferrata Straumsfjellet

Deze Via Ferrata in het Setesdal is een van de langste van Noorwegen. Je stijgt 550 meter en de laatste meters ervan zijn ook nog eens licht overhangend. Het is een route waar je gemakkelijk 6 tot 8 uur over doet, en het is handig om je hiervoor door een bootje te laten afzetten. De moeilijkheidsgraad ligt rond de D (Noorse/Oostenrijkse gradering) of daarboven. Er wordt uiteraard op gegidst en daarmee zijn er ook verschillende prijzen (2022)

Climbing fee: 600 NOK

Huur materiaal: 550 NOK

Met gids en huur: 1450 NOK

Via Ferrata Brokke

Via Ferrata Brokke brengt je naar de top van de Mt Løefjell, nabij het Setesdal. Hij is steiler dan de Via Valle Ferrata, maar het uitzicht is (volgens ons) net iets minder mooi dan die op het Setesdal. De klim naar de top duurt ongeveer 2 uur en binnen maximaal een uur ben je ook weer beneden. De moeilijkheidsgraad van deze Via Ferrata wordt aangegeven als D (Noorse/Oostenrijkse gradering). Afhankelijk van de keuze voor materiaal of gids zijn de prijzen als volgt: (2022)

Climbing fee: 490 NOK

Huur materiaal & fee: 590 NOK

Met gids en huur materiaal: 790 NOK

Via Ferrata Månafossen

Deze Via Ferrata van ongeveer een uur brengt je naar het uitzicht punt op de Månafossen waterval, een van de 10 grootste watervallen van Noorwegen. Tijdens de gehele Via Ferrata krijg je geen uitzicht op de waterval, maar bevindt je je juist aan de andere kant en kijk je uit over het dal. De moeilijkheidsgraad voor deze route is niet helemaal duidelijk, maar zal niet al te hoog zijn aangezien er ook veel kinderen op gaan. Voor toegang moet je jezelf registreren (en betalen) bij de dichtsbijzijnde boerderij. Verdere prijzen zijn er online niet bekend.

Synshorn Via Ferrata

De Synshorn Via Ferrata is een klettersteigroute in het zuiden van het Jotunheimen en biedt je de kans om naar een van de toppen te klimmen. De route omvat 400 meter klimmen en duurt 3 tot 4 uur. De gehele Synshorn en Via Ferrata is privé terrein en daarom kun je er alleen met een gids op. Er lopen verschillende routes over de rotswand met verschillende moeilijkheidsgraden (Eenvoudig, gemiddeld en moeilijk).

Met gids en huur materiaal 990 NOK (2022)

Via Ferrata Loen

Via Ferrata Loen is misschien wel het grootste Via Ferrata complex van Noorwegen. Op de beroemde rotswand rondom Loen liggen verschillende klettersteigroutes van verschillende moeilijkheidsgraden. Ook is er een combinatie te maken tussen de verschillende routes. Je vindt er een hangbrug, touwbrug en zipline. Hier ligt ook de moeilijkste Via Ferrata van Noorwegen, de Ragnarok route. De Via Ferrata duurt (afhankelijk van de gekozen route) vijf tot zes uur exclusief terugkeer. De terugkeer kan eenvoudig (maar kostbaar) via de Loen Skylift. De prijzen zijn als volgt:

Climbing fee: 200 NOK

Huur materiaal: 460 NOK

Met gids, materiaal en skilift: 1585 NOK

Met gids, materiaal, skilift en zipline: 2045 NOK

Romsdalsstiggen Via Ferrata

In Romsdalen vind je twee Via Ferrata routes, de Intro wall en West wall Beide routes duren ongeveer vier uur en geven je een mooi uitzicht op de vallei van Romsdalen. De Intro Wall heeft een gradering van A/B en de West wall een van C/D (Noorse/Oostenrijkse gradering). Ook hier zijn verschillende opties, zoals een zelfstandige tocht of een met gids (2022).

Climbing fee: 100 NOK (Intro wall) / 200 NOK (West wall)

Huur materiaal: 450 NOK

Met gids en huur materiaal: 990 NOK (Intro wall ) / 1490 NOK (West wall)

Via Valle Ferrata is onderdeel van onze reis door europa

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Dit is ook iets voor jou