5.4K
Frankrijk

Wildkamperen in de Vogezen – 2 daagse trektocht

Wildkamperen in de Vogezen. Tussen de ronde toppen, diepblauwe meren en zingenge vogels. Het gevoel dat je even weg bent van de wereld. Het gevoel dan voornamelijk, in de Vogezen ben je namelijk nooit écht ver weg van de bewoonde omgeving. Dat maakt het dus de perfecte plek om het wildkamperen (of bivakkeren) te ervaren zonder al te veel gevaren. Tijdens onze reis door Europa stopte we een week in de Vogezen en besloten we op een zonnige dag onze rugzak in te pakken met alle slaapspullen, zodat we een nacht op de berg konden overnachten.

Waar mag je wildkamperen in de vogezen?

Voordat we op pad gaan moeten we eerst uitzoeken waar het is toegestaan om te wildkamperen en waar het verboden in. Hoewel sommige blogs ons vertellen dat het overal behalve rondom de berg de Hohneck.

is toegestaan om te wildkamperen, komen we op andere plekken ook weer andere informatie tegen. Helemaal duidelijk wordt het ons niet tijdens onze zoektocht online. Maar een aantal dingen weten we wel. Rondom lac de Forlet is het toegestaan. Over de grote delen van de GR5 (het lange afstandspad dat door de Vogezen loopt) is het ook toegestaan. En verder durven we het eigenlijk nog niet met zekerheid te zeggen. Dus kiezen we voor de veilig optie, rondom lac de Forlet it is.

Rugzak inpakken voor het wildkamperen

Voordat we op pad gaan is het tijd om de rugzakken in te pakken. Omdat we tijdens onze reis voor veel activiteiten spullen bijhebben, hebben we niet al onze rugzakken meegenomen. Mijn grote rugzak is thuis gebleven, maar Thomas heeft hem wel bij zich. Het voordeel is dat ik de rugzak van Thomas ook goed op maat kan maken, het nadeel is dat we dus maar 1 grote rugzak bij ons hebben. We verdelen de inhoud als volgt: bij mij gaan alle grote en lichte spullen, zoals matjes en slaapzakken. Thomas draagt alle kleine en zware spullen zoals de camera’s en het meeste water. Zo blijft het uiteindelijk netjes verdeeld.

Startpunt voor wildkamperen in de Vogezen

AFSTAND

13.5 kilometer

GESCHATTE TIJD

5 uur

HOOGTEMETERS

644 meter stijgen / 514 meter dalen

START HOOGTE

1.143 meter

HOOGSTE PUNT

1.282 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Hiken – Eenvoudig (T1)

We starten onze wandeling bij de Col de la Slucht. Het is niet de eerste keer dat we hier komen, want voor onze wandeling door de Sentier de Roches zijn we hier ook al eens geweest. Maar omdat het vandaag een weekenddag is, is het wel een stuk drukker dan eerder deze week. We zijn blij dat we de populaire wandeling al hebben gedaan. Vandaag trekken we de andere kant op. We beginnen onze wandeling door de dichte bossen en volgen gelijk een pad dat een stukje omhoog gaat. Maar niet voor al te lang. Omdat we in de Vogezen zitten zijn de toppen hier niet erg hoog, maar is het wel de perfecte omgeving voor een trektocht. Je maakt gemakkelijk veel kilometers en de paden zijn goed. Zo lopen we door een mooi breed pad en genieten af en toe van een glimp van het uitzicht als we bomen verder uit elkaar staan. Een goed begin van onze tocht!

IJzeren bruggen, soms langs watervallen, op de Sentiers de Roches

De vogezen zijn de perfecte omgeving voor een trektocht!

Wandelen langs de meren van de Vogezen

Als ze iets veel hebben in de Vogezen dan zijn het prachtige meren. We kamperen de hele week al bij Xonrupt-Longemeer. Een prachtig meer om op te suppen of in te zwemmen, maar vandaag gaan we andere meertjes bezoeken. We komen eerst langs Lac Vert en nemen daar even pauze. Zodra ik mijn rugzak afdoe om even een plasplekje te vinden voelt het alsof ik bij elke stap omhoog vlieg. Zo merk je maar weer wat het gewicht op je rug doet tijdens zo’n wandeling. Terwijl we van onze pauze aan het genieten zijn horen we in de verte koeienbellen. Die hebben we nog niet veel gehoord, voornamelijk omdat we nog in het voorseizoen op pad zijn geweest. Eind mei worden veel koeien van het dal naar de berg gebracht, en schijnbaar is precies vandaag de dag. We laten ze maar even rustig passeren en zien dat ze ongelooflijk grote bellen om hun nek hebben hangen. Het is een bijzonder zicht.

Het eerste meer dat we zien is Lac Vert

Lac de Forlet en onze bivakplek

Het volgende hoogtepunt van deze wandeling is Lac de Forlet (ook bekend onder de naam Lac des Truites). Ook weer een mooie omgeving om langs te wandelen. We moeten af en toe een stukje over de weg, maar kunnen al snel een prachtige vallei in duiken. Hier zijn we even helemaal alleen en zien weinig beschaving. We merken ook dat het nog een vochtige periode is, want de grond is vrij zompig. Gelukkig hebben we waterdichte schoenen aan. Nadat we een stuk de vallei in zijn gelopen zien we in de verte weer een huisje staan. Zo zie je maar, de beschaving is hier nooit ver weg. Wanneer we bij Lac de Forlet aankomen zien we zelfs een uitgeruste herberg met de naam Ferme Auberge du Lac de Forlet.

Hier is het wat drukker met bezoekers en we zien een hoop mensen met een ijsje voorbij lopen. We komen even in de verleiding, maar besluiten toch nog maar door te lopen. Het laatste stuk moeten we namelijk nog via een smaller paadje omhoog klimmen.

We lopen langs het mooie lac de Forlet

Overnachten in de Vogezen bij de Altenkraehkopf

Wanneer we de laatste 200 meter vanaf het meer omhoog zijn geklommen is het tijd om onze slaapplek te zoeken. We spotten af en toe wat plekjes maar we gaan voor de top. Het is namelijk zonnig en zo goed als windstil. Prima condities om op een open plek te slapen. Als we nog een stukje doorlopen zien we gelukkig dat er verder niemand is. Al verraad de vuurplaats dat hier vaker overnacht wordt. We besluiten om aan het eind van het pad te overnachten. Omdat je officieel alleen tussen zonsondergang en zonsopgang mag bivakkeren wachten we nog even met onze tent opzetten. Maar als om 7 uur niemand meer aan het wandelen is zetten we hem toch alvast maar klaar. We genieten nog even van onze gevriesdroogde maaltijd, maken wat foto’s en filmpjes en genieten vooral van het mooie uitzicht en de ondergaande zon.

Wildkamperen in de vogezen
We kamperen aan het eind van het wandelpad
Wildkamperen in de vogezen

Zonsopkomst tijdens het wildkamperen

We zijn alweer vroeg wakker. In een tentje slaap ik stiekem nooit zo goed. Ik ben dan ook niet de grootste trektocht liefhebber en kies in de bergen eerder voor een hut. Maar zo voor een nacht vind ik het een prachtig avontuur. En het blijkt ook vandaag dat 1 nacht prima is. We staan namelijk een klein beetje schuin en de matjes, slaapzakken en kussens glijden regelmatig tijdens de nacht naar beneden. Dat nemen we maar voor lief voor zo’n prachtige plek. Als we wakker worden komt de zon net op. We staan rustig op en eten onze, inmiddels geplette, chocoladecroissantjes op. Het smaakt nog net zo lekker. We pakken onze spullen in voor de tweede dag van het avontuur.

Bivakkeren in de vogezen
We worden wakker met een prachtige roze lucht
Wildkamperen in de vogezen
Nog even ontbijten voordat we vertrekken

Wandelen langs lac Noir en Lac Blanc

AFSTAND

13 kilometer

GESCHATTE TIJD

4-5 uur

HOOGTEMETERS

378 meter omhoog / 505 meter omlaag

START HOOGTE

1.262 meter

HOOGSTE PUNT

1.299 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Hiken – Eenvoudig (T1)

Wanneer we starten duiken we gelijk weer een stuk bos in en hier passeren we ook weer de grens waar je dus niet mag wildkamperen. Tijdens het wandelen zien we dat er toch regelmatig bordjes staan met gebieden waar het kamperen niet is toegestaan. Al vermoed ik dat het hier vaak wel wordt gedaan.

Ook vandaag staat er weer een bezoek aan twee meren op de planning. Dit keer niet van onder, maar van bovenaf. We passeren eerst lac Noir waarbij we ver boven het meer uitstijgen en het tweede meer is lac Blanc. Hoewel de meren dus allemaal naar verschillende kleuren vernoemd zijn, zie ik eerlijk gezegd weinig verschil, maar wel zijn ze allemaal prachtig. Bij lac Blanc gaan we even van het pad af en klauteren over een aantal rotsblokken voor een prachtig uitzicht. Je kan nog een stukje lager om ook vanaf het Mariabeeld het meer te zien. Maar eigenlijk vinden wij dit uitzicht al mooi genoeg. Omdat het zo vroeg in de ochtend is, is het hier ook nog lekker rustig. En na wat foto’s besluiten we weer verder te gaan met onze route. Maar niet voordat we nog even wat water tappen op het watertappunt dat we tegenkomen. (als je een picknickbankje tegenkomt moet je een stukje van het pad af en om de hoek vind je dit watertappunt)

Het laatste meer dat we zien is Lac Blanc – een iconische plek in de Vogezen

Wandelen over de GR5 in de Vogezen

We maken vandaag eigenlijk een lus en komen weer redelijk vlak langs onze bivakplek. Nu lopen we een stuk over de bergrug de richting van de camper op. Dit stuk loopt over de GR5, de langeafstandswandeling die ik eerder al noemde. Hierover lopen dus de wandelaars helemaal van het noorden van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Het is weer een prima pad en biedt mooie uitzichten over de andere toppen in de Vogezen. We wandelen rustig door, kletsen nog wat en nemen een korte pauze. Na een tijdje duiken we voor het laatste stuk weer het bos in voordat we weer bij de camper aankomen. Omdat we zo vroeg vertrokken zijn we voor de lunch alweer terug. En dat betekent dat we vanmiddag weer heerlijk kunnen relaxen.

Voor de eerste keer wildkamperen

Nu was dit niet onze allereerste keer wildkamperen. Maar we zijn ook zeker geen experts. We vonden de Vogezen daarom de perfecte plek om een nachtje met de tent er op uit te trekken. Ook omdat het goed en stabiel weer is, iets wat in de Alpen snel om kan slaan. Ook kom je regelmatig hutjes of herbergen tegen en de natuur in de Vogezen is prachtig. Wil je eens dicht bij huis kennismaken met wildkamperen? Denk dan zeker eens aan de Vogezen!

Dit is ook iets voor jou