Via ferrata Ardennen – Des Grands Malades

Een tijdje dachten we dat de via ferrata in Pont a Lesse de enige via ferrata was in de Ardennen, maar toen kwamen we er achter dat er nog een is! De via ferrata Grand Malades is een leuke via ferrata bij de plaats Namen. Tijdens een klimweekend in de Ardennen met vrienden besloten we dat het tijd was om ook deze via ferrata te doen. Zij hadden hem al eens gedaan en konden ons zo mooi meenemen. Vanuit de camping bij Pont a Lesse reden we in de middag naar Namen voor deze leuke via ferrata.

Startpunt van Via Ferrata Des Grands Malades

Deze via ferrata (ook wel klettersteig genoemd) ligt dus vlak bij Namen, bij het gelijknamige klimgebied. Je kan hier namelijk niet alleen klettersteigen, er zijn ook verschillende klimrotsen te vinden. De aanrijroute kan een beetje twijfel oproepen, je moet namelijk een smal en onverhard pad in. Maar dan zit je helemaal goed! Als je dit pad doorrijdt dan kom je uit op een open veld waar je makkelijk kan parkeren. Voordat je aan de via ferrata begint moet je eerst een poortje door met een slot er op. We dachten nog dat je hiervoor een specifieke code nodig had, maar dat bleek vandaag niet het geval te zijn. Na wat navraag blijkt dat deze code er in principe vanaf is en de via ferrata dus vrij toegankelijk. De start van de via ferrata is door een smalle grot waarna je gelijk steil omhoog gaat. Het is na het klimmen altijd weer even wennen om weer op een via ferrata te staan. Het is net even anders qua handelingen en de schoenen zijn natuurlijk ook een stuk grover. Het begin is soms een heel klein beetje overhangend, maar de nietjes zitten op een prettige afstand van elkaar.

De rotsen bij Des grands malades

Via Ferrata Oversteken met touwbruggen

Nadat we een stuk omhoog zijn geklommen moeten we een stuk traverseren. Ook hier zitten weer nietjes en stapjes in de wand gemaakt. Al zat er af en toe één een beetje los. Vanaf hier heb je direct uitzicht op de Maas. Helaas ook op de weg, maar dat blijft in de klimgebieden in de Ardennen toch wel wat vaker het geval. Nadat we een stukje hebben getraverseerd is het tijd voor de touwbruggen. Er zijn er 3 in totaal en de touwbruggen vinden wij altijd een leuke toevoeging aan een via ferrata. Om op een van de touwbruggen te komen moeten we wel nog een stukje omlaag klimmen. Dat gaat hier niet via de nietjes, maar via een touw. In dit touw zitten knopen waar je jezelf aan tegen kan houden. Op zich is het goed te doen, maar je moet wel de kracht in je armen houden. Ben je nog niet echt bekend met klimmen of klettersteigen, dan kan dit misschien een kleine uitdaging zijn. Na een paar meter naar beneden klimmen komen we uit bij de tweede touwbrug en ook die steken we makkelijk weer over.

De start van de route direct uit de grot
Al snel kom je op het uitzichtpunt waar je o.a. uitzicht hebt over de Maas

Nadat we een stukje hebben getraverseerd is het tijd voor de touwbruggen

Afsluiten met een abseil

De via ferrata is nu alweer bijna aan zijn einde. Het is echt maar een korte route, maar wel een waarin je alles meemaakt. We moeten nog een klein stukje klimmen voordat wij de via ferrata kunnen afsluiten. Wij sluiten de via ferrata af met een abseil, maar er zijn nog andere opties. Je kan  namelijk ook nog een stukje met een katrol naar de overkant. Die hebben wij niet mee dus sluiten wij hem al wat eerder af. Of je nu wel of niet met de katrol gaat, abseilen moet je sowieso. Het is dus belangrijk om touw mee te nemen naar deze via ferrata. Wij zorgen er voor dat we allemaal weer netjes inbinden voor onze abseil voordat we het laatste stukje naar beneden gaan. We moeten allemaal weer even goed controleren of we de juiste handelingen doen. Het is namelijk weer de eerste keer abseilen na een paar maanden binnen klimmen. Gelukkig komen we allemaal weer goed beneden aan waar Bruno en zijn vriendinnetje Maya op ons zitten te wachten. Omdat we niet allemaal tegelijk de via ferrata konden doen (in verband met de hondjes) gaan Thomas en ik nog een keer. Nu wisselen Wilco en Linda elkaar af. Zo hebben zij allebei de route ook weer een keer gedaan, en kunnen wij twee keer van het uitzicht genieten!

DCIM100MEDIADJI_0697.JPG
Een van de touwbruggen

De via ferrata in het kort

De Via Ferrata Grand Malades ligt in Namen aan de maas. Parkeren kan onder aan de via ferrata bij de klimrotsen. Het niveau van de via ferrata wordt aangegeven als niveau D. Dat vinden wij wel overeenkomen met onze ervaring. Er zitten soms kleine stukjes overhang in en het stuk omlaag naar de touwbrug is ook iets uitdagender. De route is in totaal 250 meter en zo’n 35 hoogtemeters. De tijd die het je kost is ongeveer 1 tot 1,5 uur volgens het boekje, maar als je meer ervaren bent dan ben je waarschijnlijk sneller.

Belangrijk: naast je standaard uitrusting heb je ook een abseiltouw nodig van ongeveer 40 meter. Wil je ook met de katrol aan de slag, dan heb je die ook nodig (bijvoorbeeld Petzl tandem câble). En een klein touw om je katrol weer terug te halen.

via ferrata abseil
Het laatste stukje van de via ferrata gaat via een abseil naar beneden

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on