Wandelen naar de Preikestolen in Noorwegen

Route gegevens
  • Start hoogte: 264 meter
  • Hoogtemeters:  557 meter
  • Hoogste punt: 603 meter
  • Duur: 3-4 uur
  • Afstand: 9,2 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Volle bussen stoppen bij het startpunt, de parkeerplaats is groot en het is misschien we dé highlight van zuid Noorwegen. We hebben het hier natuurlijk over een wandeling naar de Preikestolen. Maar met de juiste timing en een beetje geduld, kan je ook van deze schoonheid genieten zonder teveel drukte en massatoerisme. Wij deden het tijdens onze reis door Europa, waarbij we ook een aantal weken in Noorwegen verblijven.

Een zomerse dag in Noorwegen

Het is 2e Pinksterdag, de zon staat al heel de dag hoog aan de hemel te schijnen en het is warm. Zeker voor Noorse begrippen is dit stralend zomerweer, al is het pas begin juni. We hebben ons getrakteerd op een nachtje op de camping. Niet helemaal zonder reden, want ook de ex-collega van Thomas en zijn vrouw en hondje zijn door Noorwegen aan het reizen. Terwijl zij precies de andere kant op gaan kruisen onze wegen ter hoogte van de Preikestolen en we besluiten dus om elkaar daar te ontmoeten.

Wanneer we even koffie hebben gedronken en een lekkere lunch hebben gehad, besluiten we dat het misschien een goed idee is om aan het eind van de dag nog de wandeling naar de Preikestolen te maken. Het is vandaag dus nog goed weer, en morgen wordt het een stuk regenachtiger. Ondanks dat het wellicht wat drukken is, maar we hebben de tijd. Voor 11 uur ’s avonds wordt het namelijk niet donker. We besluiten dat ons avondeten vandaag bestaat uit een gevriesdroogde maaltijd en maken ons klaar om rond 4 uur in de middag naar de start van de wandeling te rijden.

Het begin van het pad is goed en breed

Parkeren bij de Preikestolen

Onder aan de wandeling naar de Preikestolen is dus een grote parkeerplaats. Vanaf Camping Preikestolen is het ongeveer een kwartier rijden. Zo is het dus een ideale uitvalsbasis voor dit dagje uit. De kosten (zeker vergeleken met Trolltunga) zijn schappelijk. Voor zo’n 6 uur waren onze kosten 250 kronen. Ook vanuit de camping gaat er regelmatig een shuttlebus naar de parkeerplaats, maar die nemen wij vandaag niet.

We komen onderweg verschillende verkoeling voor de hondjes tegen
Waar is die tak toch gebleven?

De wandelroute naar de preikestolen

Wanneer we bepakt en bezakt klaar zijn is het inmiddels bijna half 5 en we starten met onze weg naar boven. Eerst komen we nog voorbij een grote souvenirshop, maar ook die slaan we even over. Wel zien we dat je ook op het water bij de parkeerplaats kunt kano varen, dat is dan wel weer een leuke activiteit voor de volgende keer! Het pad begint gelijk omhoog maar is goed en breed. Het pad wordt hoe verder we komen steeds een beetje smaller en rotsachtiger. We komen met regelmaat kleine watervalletjes tegen. Maar ook zien we veel mensen naar beneden komen. Een stuk meer dan dat er omhoog gaan en dat stemt ons positief. Onderweg kletsen we er gezellig op los en het is leuk om weer bij te praten.

De route is fijn en goed begaanbaar wat ons betreft. Ook als je een beginnende hiker bent is deze route goed te doen, al moet je dan misschien de stappen wat rustiger zetten. Het is belangrijk om stevige schoenen aan te hebben met goede grip, bijvoorbeeld bergschoenen of trailrunschoenen. Heb je een sporthorloge of GPX app op je telefoon? Download dan de hele route bovenaan deze blog.

Ook zien we dat veel mensen naar beneden komen. Een stuk meer dan dat er omhoog gaan en dat stemt ons positief.

Het pad wordt steeds meer open en we genieten van de warme zon

Uitzicht vanaf de Preikestolen

Hoe hoger we komen hoe meer leuke dingen we zien. Een prachtig meertje bijvoorbeeld, waar zowel Bruno als Maya even kunnen afkoelen. Het is nog steeds warm onderweg naar boven omdat de wind niet over het pad heen gaat. Wij vullen ook onze filterflessen even onderweg, gelukkig kan dat op de meeste plekken in Noorwegen prima. Wanneer we boven aan het meertje komen zien we nog een mooi schuilhutje. Wij hebben die met zo’n zonnige dag niet nodig dus gaan snel weer verder. Wanneer we boven aan de klim komen wordt de weg wat vlakker en kom je op een plateau uit. Dit is nog niet de Preikestolen zelf, maar het is wel een prachtige plek. Ik houd van dit soort magische plekken waar de rots het heeft gewonnen van alle beplanting, maar er toch vriendelijk uit blijft zien. Na iets meer dan 2 uur rustig klimmen komen we bij het uitzichtpunt aan waar we vandaag voor gingen. De steile rots die maar liefst 600 meter boven het water van het Lysefjord uitsteekt.

Wanneer je op de preikestolen bent kan je ook nog wat hoger klimmen en het uitzicht vanaf de andere kant bekijken. Heb je nog wat energie over, is dat een echte aanrader!

Preikestolen
De Preikestolen is een prachtige klif die uitkijkt op het Lysefjord

Naar de Preikestolen zonder massatoerisme

Zoals we al wel hadden verwacht zijn we hier niet de enige. Maar de drukte die we wel eens op andere foto’s hebben gezien is er zeker niet. Het is eigenlijk best wel rustig en we hoeven niet echt in de rij te staan om een foto te maken. We nemen daarom ook onze tijd op het uitzichtpunt, maar omdat de wind hier wel stevig overheen waait besluiten we toch maar uit de wind te gaan eten.

We lopen weer een stukje terug naar het plateau en gaan een stukje van het pad af. In de zon en uit de wind is het heerlijk en genieten we ook van ons meegebrachte avondeten. Het toetje na is een twix, maar door de warmte is die al bijna gesmolten. Gelukkig gaat het om de smaak, en die is heerlijk!

We vinden een mooie plek voor ons avondeten
De hondjes doen ook hun best voor een lekker toetje

Wandelen rondom de Preikestolen met zonsondergang

Wanneer we het eten op hebben is het tijd om weer naar beneden te gaan. De wandeling is niet zo lang. 4 kilometer omhoog en dus ook weer omlaag en een kleine 600 meter. Ook voor de afdaling hebben we dus ruim de tijd. Wanneer we naar beneden gaan merken we het verschil in aantal mensen heel goed. Het is heerlijk rustig op het pad en we komen bijna niemand tegen. Slechts een enkeling gaat op dit tijdstip nog omhoog. Zo lopen we dus in alle rust over de paden die overdag zo drukbezocht zijn. Dat is wel een luxe! En de kers op de taart is de prachtige zonsondergang die dit met zich meebrengt. Hoewel we voor de echte zonsondergang terug zijn, genieten we wel van de goudgele gloed die hij nu al laat zien over de mooie rotsen. Dat maakt de wandeling voor ons helemaal perfect.

Wil je dus graag op een rustig tijdstip naar de Preikestolen wandelen, start dan vooral laat of heel vroeg. De wandeling is goed te doen begin juni en ook als beginnende hiker kan je hier prima terecht. Je water kan je (met een filterfles) onderweg weer vullen en zo kan ook jij genieten van deze prachtige omgeving.

Preikestolen
De zon maakt deze wandeling helemaal af
Nier alleen wij genieten van de zonsondergang
Preikestolen
Vlak bij de parkeerplaats zien we nog dit prachtige uitzicht

De Preikestolen is onderdeel van onze reis door europa

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on