Frankrijk

Wandel naar Le Grand Ballon – de hoogste top van de Vogezen

AFSTAND

9 kilometer

GESCHATTE TIJD

3 uur

HOOGTEMETERS

766 meter

START HOOGTE

1.143 meter

HOOGSTE PUNT

1.424 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Hiken – Eenvoudig

Wat we niet hadden verwacht van de Vogezen is dat het zo mooi zou zijn, en ook zo populair. Deze middelhoge bergketen ligt in het noorden van Frankrijk is populair bij menig natuurliefhebber. De hoogste top van de Vogezen, Le Ballon, is 1424 meter hoog en prima te belopen. Vanaf de top kijk je uit over de mooie bergketen en ook de vlakke weides in de verte. Bij erg goed weer kan je zelfs het begin van de Alpen zien, maar dat zijn redelijk zeldzame dagen.

Wandelroutes naar Le Ballon

Le Ballon is onderdeel van een regionaal natuurpark die naar deze berg is genoemd, namelijk park Ballons des Vosges. Dit letterlijke hoogtepunt ligt midden in de regio. Niet gek ook dat hier volop wandelroutes liggen die, zeker in de zomer, erg druk kunnen zijn. De berg is in principe vanaf elke kant te beklimmen, maar het beste kan het via de noord- of de oostkant. Hier is het namelijk ook het makkelijkste parkeren.

Pakeren bij Le Ballon

Parkeren kan dus op verschillende plekken. Zo kan je rijden naar Lac du Ballon aan de noordkant van de berg. Deze weg loopt via een minder gemarkeerd pad en wij moesten ook echt even goed zoeken naar de ingang. Toch blijkt deze onverharde weg de juiste route. Een andere mogelijkheid is parkeren bij Ferme-Auberge du Grand Ballon. Dat is aan de oostkant van het park.

Bezoek aan Lac du Ballon en start van de wandeling

We starten onze wandeling bij Lac du ballon waar dus ook de camper staat. Het meer is mooi en heeft wel iets weg van een groen meer. Het is een mooi uitkijkpuntje maar we blijven er niet te lang hangen. We gaan namelijk lekker door het bos omhoog. De route begint met een klimmetje maar is niet al te steil, het is dus heerlijk rustig wandelen. Al moeten we soms wel opletten op de uitstekende wortels. Enige tijd lopen we door het bos heen, zigzaggend met lange slagen. We klimmen steeds een beetje verder boven het meer uit en het voelt al snel warm aan.

Lac du Ballon
De wandeling start bij Lac du Ballon
De wandeling begint via een bospad
Later komen we boven het bos uit en hebben we prachtig uitzicht

Een stukje wandelen over de GR5

Wanneer we uit het bos komen, zien we een mooie open vlakte. Deze open vlakte leidt naar de top van de berg, maar ook is dit stuk onderdeel van een bekende route. De GR5 loopt hier namelijk ook doorheen. De GR5 is onderdeel van de lange afstandswandeling van Nederland helemaal naar zuid Frankrijk. Dit kleine stukje stelt dus eigenlijk niet zo veel voor, maar toch vinden we het leuk om er even overheen te lopen. Vanaf hier heb je al goed uitzicht op de top van de berg, maar dan ben je er nog niet. We wandelen namelijk eerst nog een stukje om de berg heen en steken af en toe een klein stukje puinhelling over. Nadat we zijn rondgelopen kunnen we het kleine laatste stukje naar de top beklimmen. Op de top is het aardig druk. Het is ook wel ene bijzonder gezicht. Waar we normaal in de bergen genieten van de natuur staat hier boven op de top, hoe kan het ook anders, een gigantische ballon. Ook is naar deze ballon een geplaveid pad neergelegd. Hier heb je uitzicht over de mooie omgeving en daar genieten we volop van. We zoeken een rustig plekje op voor de lunch zodat we even weg zijn van de drukte. We lunchen vlak bij Diables blues, een monument ter herdenking van de soldaten die hier vochten in de Eerste Wereldoorlog.

Waar we normaal in de bergen genieten van de natuur staat hier boven op de top, hoe kan het ook anders, een gigantische ballon.

Le Ballon Vogezen
Een groot gebouw met bovenop de ballon die dient al radar
Le grande ballon vogezen
Een geplaveid pad op de top van de berg

Afsluiten met een mooie verrassing

Na de lunch is het tijd om weer af te dalen naar beneden. We pakken een iets andere route dan de route omhoog. Zo maken we een echt rondje en dat heeft toch altijd wel de voorkeur. Ook kiezen we voor een kortere route naar beneden omdat we niet al te lang onderweg willen zijn. Niet omdat we moe zijn, last hebben van onze benen of gewoon geen zin meer hebben. We hebben namelijk een hele andere reden om snel weer terug te willen zijn. Vandaag is de eerste dag na 8 weken op reis te zijn dat we weer bekenden gaan zien. De eerste acht weken van de reis hebben we ontzettend genoten van het samenzijn en van alle avonturen, maar ook misten we wel eens vrienden en familie van thuis. De ouders van Thomas hadden een week vakantie in de Ardennen en besloten als verrassing nog een nachtje door te rijden naar de Vogezen. We stappen dus redelijk door om samen te kunnen genieten van een drankje in de warme middagzon, een bezoekje aan het meer en als afsluiter een heerlijk ontbijt.

De terugweg verloopt over liefelijke paadjes met veel groen
Uiteindelijk zijn we weer terug bij het meer, met een mooi uitkijkpuntje

Handige artikelen voor een dagwandeling

Waar je ook gaat wandelen, fijn materiaal helpt je om te genieten van je wandeltocht. Omdat wij veel in bergachtig gebied op pad zijn, hebben wij een aantal items die we altijd meenemen. Met deze artikelen ben ook jij goed voorbereid voor een leuke dagwandeling.

Dit is ook iets voor jou