Uitzichtpunt boven het Longemer in de Vogezen

Route gegevens
  • Start hoogte: 760 meter
  • Hoogtemeters:  216 meter
  • Hoogste punt: 976 meter
  • Duur: 1 uur
  • Afstand: 2 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden (computer)

GPX downloaden (mobiel)

Activiteit gegevens

De Vogezen is een heerlijke plek om je vakantie door te brengen. De afwisseling tussen bos, water, rotsen en uitzichtpunten maakt het de perfecte plek voor veel verschillende activiteiten. In het centrale deel van de Franse Vogezen vind je de meren Gerardmer en Longemer. Vanaf hier kun je jezelf prima vermaken op de fiets, op het water of in het heuvelachtige gebied eromheen. Bij het Longemer vonden wij de ideale plek om aan het einde van de dag even tot rust te komen bij een mooi uitzichtpunt boven het Longemer. 

wandeling naar het uitzichtpunt

Dit is het steile pad dat omhoog leidt naar het uitzichtpunt

Om bij het mooie uitzichtpunt boven het Longemer te komen moet je eerst een korte, maar pittige wandeling maken. We vonden eerder op internet al enkele blogs waarin we lazen dat de opgang steil en gevaarlijk zou zijn. Wij laten ons niet zo snel afschrikken door deze verhalen, maar proberen vooral een inschatting te maken van de gemiddelde wandelaar. Aangezien de wandeling dicht bij het meer begint zullen er veel mensen op pad gaan zonder de goede schoenen. Dan kan het natuurlijk wel vervelend zijn als je op een steil stuk terrein komt. Het advies is dan ook om goede wandelschoenen aan te doen!

Het uitzichtpunt boven het Longemer bereik je het beste door te wandelen of te fietsen naar de westkant van het Logenmer. Hier zitten een aantal campings en ook het begin van de wandeling naar het uitzichtpunt. Links van het receptiegebouw van ‘Les Jonquilles’ verdwijnt een pad tussen de bossen. Door dit pad te volgen klim je uiteindelijk omhoog naar het uitzichtpunt. Het pad begint nog redelijk eenvoudig, maar al snel kom je een kleine puinhelling tegen waar je overheen gaat. Niks bijzonders, maar niet het type pad waar je met je slippers overheen wilt. In zo’n 600 meter loop je langzaam 100 meter omhoog over een redelijk mooi stuk bospad. Vanaf hier wordt het echter een stuk steiler. Het is niet luchtig of spannend, maar gewoon ontzettend steil. Goed voor de kuiten dus. In deze 400 meter ga je nog een keer 100 meter omhoog en dat voel je.

Uitkijken over het Longemer bij zonsondergang

De wandeling vanaf ‘Les Jonquilles’ naar het uitzichtpunt boven het Longemer duurt 20 minuten tot een half uur. Na dit half uur hard werken krijg je wel een mooi uitzicht als beloning. Op enkele plekken is het terrein hier meer rotsachtig en staan er geen bomen. Je krijg hierdoor de kans om over het Longemer uit te kijken richting het noorden. In combinatie met de ondergaande zon is dit een schitterend plaatje. Als je aan het einde van de dag gaat, zorg dan wel voor een zaklamp aangezien het snel donker kan worden. Ook de afdaling is naar beneden natuurlijk weer net zo steil. Loop daarom rustig en voorzichtig naar beneden. Het klinkt waarschijnlijk spannender dan het in werkelijkheid is, maar zorg voor de juiste schoenen en wandel op je eigen tempo. Zo kun jij ook van dit uitzichtpunt genieten!

Het uitzichtpunt boven het Longemer bij Xonrupt

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on