Vintgar Kloof

Wandelen door de sprookjesachtige Vintgar kloof

De Vintgar kloof in Slovenië is een sprookjesachtige kloof in de buurt van Bled waar je op goede en zelfs minder goede dagen goed kunt genieten. Wij liepen samen met onze hond over de houten paden en bruggen van de Vintgar kloof. Onze terugweg zochten we door het bos en via een mooie helling met uitzicht richting het meer van Bled. De Vintgar kloof is een populaire en betaalde attractie in Slovenië en dat is met een goede reden. Op goede dagen lijkt het net alsof je in een sprookje loopt en klaarblijkelijk waren er op een van die mooie dagen!

Toegang tot de Vintgar kloof

Tijdens onze dagen in Slovenië krijgen we te maken met goed weer, maar ook met wisselvallig weer. Zo liepen we met volle zon langs de Soča Trail en kregen we te maken met hevige onweersbuien bij het meer van Bohinj. Ook vandaag is het wisselvallig en regenachtig. We zijn daarom op zoek naar een leuke wandeling voor vandaag en komen uit bij de Vintgar Kloof. Het water dat door de Vintgar kloof stroomt kan op zonnige dagen prachtige kleuren aannemen. Ook juist met regenachtig weer is dit een mooie plek om te lopen. Het is een populaire attractie en dat merken we al snel als we meer informatie opzoeken. Zo moeten we tickets kopen (ook voor onze hond Bruno) en een tijdsslot kiezen voor de start van onze tocht.

Je kan de Vintgar kloof op twee manieren bereiken, namelijk vanuit Jesenice uit het noorden en vanuit Bled in het zuiden. Wij brengen deze week door in Bled en rijden dus vanuit het zuiden aan. Helaas zijn er veel werkwerkzaamheden waardoor er maar een paar parkeervelden (van de in totaal 3) beschikbaar zijn. Dankzij wat miscommunicatie komen we echter via afgesloten wegen bij de (betaalde) parkeerplaats P1 uit en staan we dicht bij de ingang. We merken al meteen dat het tijdsslot een serieuze aangelegenheid is. Er staat namelijk een rij mensen voor een dichte deur die pas open gaat op het door ons gekozen tijdstip van 11 uur. Hierna gaat de deur pas weer een half uur later open.

Het is hoogzomer en zeer druk in de omgeving van het meer van Bled. De rij mensen valt ons in dat opzicht nog best wel mee. Het wisselvallige weer zorgt er misschien wel voor dat het vandaag een stukje rustiger is. Omdat we allemaal tegelijk beginnen aan de tocht is het in begin nog best wel druk. We besluiten dan ook om maar een beetje te treuzelen om langzaam maar zeker wat meer ruimte te krijgen. Het treuzelen is overigens niet zo moeilijk, want direct vanaf de start van de kloof worden we al getrakteerd op mooie plaatjes van de stromende rivier tussen de rotsen.

Het kan druk zijn in de Vintgar kloof, maar door een beetje te treuzelen krijg je vanzelf de ruimte

Wandelen in de sprookjesachtige Vintgar kloof

Door de Vintgar kloof stroomt de Radovna rivier over een lengte van iets meer dan anderhalve kilometer. Het is dus zeker geen lange wandeling, maar op dit korte stukje is er wel heel veel moois te zien. Via houten paden en bruggen kun je door de kloof lopen. Door het wisselende weer is het vandaag warm en tegelijkertijd vochtig. De rivier komt van hoger gelegen bergdelen en is aardig koud. Daardoor ontstaat er een mooie nevel die net boven de rivier hangt en door de hele kloof trekt. Het zorgt voor een sprookjesachtig beeld en iedere nieuwe hoek is weer bijzonder op zijn eigen manier.

Door de warme, vochtige lucht en de koude rivier ontstaat een mooie nevel. Het zorgt voor een sprookjesachtig beeld in de Vintgar kloof.

Voor onze hond Bruno zijn de paden ook prima te belopen. De enige uitdaging zit vooral in het passeren van andere honden omdat de wandelpaden niet al te breed zijn. Gelukkig vinden we her en der strategische plekken om iemand te (laten) passeren. De rivier is ook prachtig om te bewonderen. Met zonnig weer kan deze rivier op een typisch Sloveense manier blauw kleuren. Met het bewolkte weer van heeft de rivier een diepgroene kleur en wat vooral opvalt is de helderheid van het water. Als je wat beter kijkt zie je hier ook de vissen stroomopwaarts zwemmen.

Voor langere tijd loop je in de Vintgar kloof op vrijwel dezelfde hoogte. Op een afstand van ongeveer 1 kilometer wordt de kloof een heel stuk smaller en loop je dankzij de houten bruggen boven het water. We vonden dit deel van de Vintgar kloof misschien wel het mooiste deel, vanwege de mooie combinatie van hoge steile rotswanden die direct vanuit het water omhoog rijzen. Na dit smalle gedeelte wordt de kloof weer wat breder en verandert ook langzaam het hoogteprofiel. Het wandelpad gaat wat vaker omhoog om vervolgens weer af te dalen. Langzaam maar zeker stijgen we boven de kloof uit en komen we langzaam bij het eindpunt van de Vintgar kloof.

De nevel zorgt voor een sprookjesachtig beeld in de Vintgar kloof
In het smalle gedeelte rijzen de rotsen recht op uit het water.

Eindpunt Vintgar Kloof met de Slap Šum waterval

Het eindpunt van de Vintgar kloof wordt gekenmerkt door een draaipoortje. De gehele Vintgar kloof is namelijk eenrichtingsverkeer. Op veel websites staat aangegeven dat je beide kanten op kan, maar dat is niet (meer) het geval. Op de website van de Vintgar kloof staat dit ook aangegeven. Dat is maar goed ook denken wij, want vanwege de drukte en de smalle paden zou het niet fijn zijn om twee richtingen op te bewegen.

Bij het eindpunt is een klein restaurantje en omdat we in een uur door de Vintgar kloof zijn gelopen is het een mooie tijd en een mooie plek voor koffie. Bij dit eindpunt vind je ook de Slap Šum waterval. Dit is een waterval van 16 meter hoog. Je kan deze van bovenaf bekijken door een brug die er overheen ligt en je kan deze ook vanaf onderen bewonderen door een stukje verder af te dalen. Wij besluiten beide te doen en dalen af om de waterval van dichterbij te bekijken. Het is een mooie waterval en voor Bruno is het de ideale gelegenheid om even af te koelen in het water!

De Slap Šum waterval is van zowel boven als onder te bewonderen.

Terugtocht met uitzicht

Omdat de Vintgar kloof een eenrichtingsweg is zijn er verschillende opties voor de terugweg. Zo is er een shuttlebus die je weer terug bij de parkeerplaats kunt brengen. Ook kun je boven de Vintgar kloof uitklimmen en teruglopen naar het beginpunt van de kloof. Je loopt dan via St. Stefan’s Church en dit een een korte, maar stevige wandeling van ongeveer 3 kilometer waar je drie kwartier over loopt. Wij kiezen voor de route van vier kilometer die via het oosten loopt langs St. Catherine’s Church. Je bent dan ongeveer een uur onderweg.

Nadat we de Slap Šum waterval achter ons hebben gelaten klimmen we door het bos omhoog. Het is een prima bospad dat na 25 minuten eindigt bij een mooi uitzichtpuntje en een klein restaurant. Wij hebben onze eigen lunch bij en kiezen een mooi bankje uit om te gaan zitten. Vanaf hier heb je uitzicht over de vallei van Bled. Je ziet in de verte het kasteel van Bled liggen en een klein stukje van het meer. Na de lunch lopen we terug naar de parkeerplaats. Daarvoor lopen we over de flank van de helling op dezelfde hoogte zonder al te veel te moeten stijgen of dalen. Het zonnetje is ondertussen gaan schijnen en dus is het heerlijk lopen. De laatste kilometer dalen we stevig af richting de parkeerplaats. Zo zijn we uiteindelijk na drieënhalf uur weer terug bij de auto en hebben we onszelf op deze regenachtige dag prima vermaakt in de Vintgar kloof!

Op de terugweg van de Vintgar kloof heb je uitzicht over de vallei van Bled.

Praktische informatie over de Vintgar kloof

De Vintgar kloof is alleen toegankelijk met een ticket dat je hier kunt kopen. Honden zijn ook welkom.

Er zijn in drukke perioden tijdstippen waarop je jouw bezoek dient te plannen. De tocht door de Vintgar kloof is éénrichtingsverkeer.

Er zijn 3 officiële (betaalde) parkeerplaatsen voor de Vintgar kloof en je kan er ook in 4,5km naartoe fietsen of wandelen vanuit Bled.

Je kan daarnaast de gehele wandeling combineren met een wandeling vanuit Bled. Deze is dan in totaal 9,3km lang.

Naast een weg vanuit Bled loopt er ook een weg door de vallei vanuit Jesenice om het startpunt te bereiken.

Er zijn ook verschillende aanbieders die de Vintgar kloof combineren met een shuttlebus. Zo is de terugwandeling vanuit de kloof een stuk korter.

De Vintgar Kloof is onderdeel van onze reis door europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on