Noorwegen

Spectaculair Wandelen over de Besseggen graat in het Jotunheimen

AFSTAND

15 kilometer

GESCHATTE TIJD

5-7 uur

HOOGTEMETERS

1.165 meter

START HOOGTE

982 meter

HOOGSTE PUNT

1.719 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Hiken – Gemiddeld

De graatwandeling over de Besseggen in het Jotunheimen is misschien wel de bekendste en meest populaire route van Noorwegen. Toegegeven, er zijn vele concurrenten zoals de wandeling naar Preikestolen en de drukke tocht naar Trolltunga. Toch gaan er elk jaar zo’n 30.000 wandelaars op pad om deze tocht in het Jotunheimen te ondernemen en dat terwijl het pad hooguit 4 maanden per jaar toegankelijk is. De hoogste tijd voor ons om zelf eens een kijkje te gaan nemen waarom deze route zo populair is.

De Besseggen starten met een bootje

Wat ons opvalt is dat je voor veel (populaire) wandelingen in Noorwegen iets moet regelen. Je moet uitzoeken waar je (betaald) kunt parkeren, uitzoeken of je ergens afgezet moet worden of kijken of een wandeling überhaupt mogelijk is vanwege de condities. Zeker in juni zijn er nog veel wandelroutes onbegaanbaar vanwege de grote hoeveelheid sneeuw en het is dan ook een vaak terugkerend onderwerp in onze voorbereidingen.

De Besseggen tocht bestaat uit een wandeling over een rotsgraat die start vanaf Memurubu in het Jotunheimen. Vanaf Memurubu loop je naar Gjendesheim. Onderweg krijg je uitzicht op de twee meren die een spectaculair hoogteverschil kennen en gescheiden worden door de Besseggen graat. De meren zijn door de hoogteverschillen ook nog eens anders van kleur. Het laatste deel van de graatbeklimming is redelijk smal en steil en daarom een avontuurlijke onderneming voor veel wandelaars. De wandeling van Memurubu naar Gjendesheim is 15 kilometer met 1200 hoogtemeters en duurt tussen de 5 en 7 uur. Heen en teruglopen is dus eigenlijk niet mogelijk en daarom moet je op zoek naar een manier om bij Memurubu te kunnen starten. In dit geval is dat compleet verzorgd met een veerdienst op het Gjendesvatnet.

Je moet tijdig op deze website een kaartje bemachtigen om vanaf Gjendesheim in de vroege ochtend te worden afgezet. De kosten voor de overtocht zijn 200 NOK per persoon en dat is nog zonder het betaald parkeren van 250 NOK per dag aan de start van de overtocht. Honden zijn gelukkig wel gratis. Wij reserveerden een kaartje toen de boot pas weer een week operationeel was in het voorjaar. Inmiddels waren er al 1.000 mensen in die week gestart.

Om de wandeling over de Besseggen graat te kunnen beginnen bij Memurubu moet je een veerboot nemen

Een drukke start op de Besseggen route

Het is dan ook niet verbazingwekkend als we in de ochtend van 14 juni om half 10 inchecken met nog zo’n 100 andere mensen. Omdat we Bruno bij hebben moeten we plaatsnemen op het buitendek. Het is vandaag fris en de boot vaart hard. Terwijl we de Besseggen vanaf onderen voorbij varen krijgen we het dan ook al meteen behoorlijk koud en schuilen we achter de stuurhut.

Na twintig minuten zijn we aangekomen bij Memurubu en staat iedereen klaar om te vertrekken. Wandelen met nog 100 andere wandelaars heeft nooit iets aantrekkelijks, maar onze ervaring leert dat iedereen na een uur zijn eigen tempo loopt en dat je dan toch al snel weer alleen loopt. Onderweg kom je dan alleen nog enkele groepen tegen die in hetzelfde tempo als jij wandelen.

We vertrekken dan ook meteen op ons eigen tempo om weer even op te warmen na de koude boottocht. Het eerste deel van de tocht begint gelijk met een stevige klim. Nadat we de meeste treintjes met wandelaars gepasseerd zijn (of zij ons) krijgen we al snel een mooi uitzicht op de achterste valleien van het Jotunheimen. Hier ligt in juni nog veel sneeuw en we kunnen meteen goede inschattingen maken voor eventuele andere tochten die we hier willen maken.

De Besseggen is een van de populairste wandelingen van Noorwegen en het kan er zeer druk zijn
De ervaring leert dat iedereen na een tijdje uit elkaar gelopen is

Uitzicht op het Bessvatnet en het Gjendevatnet

Zodra we het grootste deel van de klim achter de rug hebben komen we uit op de brede graat van de Besseggen. Deze gaat af en toe wat verder omhoog om vervolgens weer omlaag te gaan en zo blijven we een beetje klimmen en dalen. Terwijl we aan de rechterkant uitzicht blijven houden op het Gjendevastnet passeren we aan de linkerkant kleine meertjes en sneeuwvelden. De sneeuwvelden zijn door de 1.000 eerdere bezoekers al goed ingelopen en vormen dan ook geen probleem als je goede bergschoenen draagt.

Het weer zit ons vandaag niet echt mee want er hangen wat buien in de lucht. Gelukkig zorgen de korte klimmetjes en ons wandeltempo ervoor dat we het niet snel koud krijgen. We genieten vooral van de mooie uitzichten in de richting van het Jotunheimen. Ook aan de andere kant van het Gjendesvatnet heb je uitzicht op een prachtige vallei met delta. We besluiten om op de daarnaast gelegen graat ook eens te kijken of we er later deze week kunnen wandelen.

Na 2 uur wandelen krijgen we uitzicht op het bekendste punt van de Besseggen. Het is het zicht op de twee meren. Het Gjendesvatnet hebben wel een hele tijd gezien, maar het hoger gelegen Bessvatnet komt nu ook in beeld.. Het hoogteverschil tussen deze grote twee meren is maar liefst 400 meter. Door dit hoogteverschil hebben de twee meren in de zomermaanden heel verschillende kleuren. Tijdens onze wandeling in juni is het hoogste meer nog voor een groot deel bevroren en ook dat is een opmerkelijk zicht. Het beste uitzicht op deze twee meren krijg je vanaf de smalle graat die naar de Besseggen gaat. Maar voordat we ons daaraan gaan wagen besluiten we eerst te lunchen met uitzicht op het mooie Bessvatnet.

Na 2 uur over de Besseggen graat krijgen we het Bessvatnet (links) en het Gjendevatnet (rechts) beiden in beeld.

De klim van de Besseggen graat

Het meest spectaculaire onderdeel van de Besseggen wandeling is de graatbeklimming naar de top. Het is een relatief smalle graat die steil omhoog gaat en af en toe wat klauterwerk vraagt. Voor de wat minder ervaren wandelaar kan dit misschien wat spannender zijn. Voor ons doen is het eigenlijk nog best een brede graat en is de rots juist heerlijk stevig om over omhoog te kunnen klimmen.

Your dog is a very good climber! zegt een van de wandelaars als we hen naderen

Na de lunch steken we eerst een klein stuk ijs over van het bevroren meer. Vol energie wandelen we naar het deel van de graat waar het een stuk steiler wordt. Voor ons zien we een paar wandelaars met voorzichtige bewegingen omhoog klimmen. Al snel hebben we door dat de moeilijkheid van het klauterstuk meevalt en dat het juist een leuk stuk is. Bruno kan overal zelf opspringen en ook wij kunnen eigenlijk alles zonder moeilijke klimbewegingen doen.

Binnen no-time naderen Bruno en ik de wandelaars voor ons die al een tijdje op één plek staan. Zodra ze ons zien naderen zegt één van de wandelaars: “Your dog is a very good climber!”. Vol trots beaam ik dat maar al te graag terwijl we ze passeren. Wat volgt zijn nog een aantal heerlijke passages waar we vol plezier op springen en overheen klauteren. We passeren nog en paar wandelaars en dan ineens, na nog geen twintig minuten is het weer voorbij en staan we op een brede graat. Dat was leuk!

De Besseggen graat gaat gepaard met het nodige klauterwerk, maar is ontzettend leuk!

Afdalen naar Gjendesheim

We zijn heerlijk enthousiast over de klim die achter ons ligt en super trots op onze Bruno. Dit deel van de wandeling is het meest leuke onderdeel van de tocht als je een beetje van klauteren houdt. Het uitzicht op de twee meren vanaf de graat mag er ook zeker zijn. Zodra we boven zijn is de tocht voor ons dan ook al geslaagd, maar bij het eindpunt zijn we voorlopig nog niet.

Wat volgt is de klim naar twee valse toppen en de uiteindelijke top over een heel breed en grijs landschap. Het is een groot contrast met het ruige terrein en de mooie uitzichten die we hiervoor hadden. Zodra we op de echte Besseggen top staan volgt het afdalen. We hebben in totaal 1200 meter geklommen en moeten nu ook weer zo’n 1200 meter afdalen. Dat afdalen gaat over veelal brede paden en af en toe door sneeuwvelden. We komen nu ook meerdere wandelaars tegen die hun wandeling starten vanaf Gjendesheim en lopen tot aan het uitzichtpunt boven de graat. Ook dat is een flinke wandeling, maar nog steeds een mogelijkheid als je de boot hebt gemist of de dag wat goedkoper door wilt brengen.

Het laatste deel van de route is weer wat steiler. Onderweg komen we nog een verdwaalde staalkabel tegen die eigenlijk niet echt van toegevoegde waarde is. Vanaf hier krijgen we ook weer zicht op het kleine haventje waar de veerboot vanochtend is vertrokken. Als we naar rechts kijken zien we de steile wanden van de Besseggen aan deze kant. We begrijpen wel waarom deze wandeling zo populair is. Het mooie uitzicht en het klauteren op de graat maken dit tot een topattractie. En dat allemaal in het midden van de mooie bergen van het Jotunheimen!

Het laatste deel van de afdaling van de Besseggen is wat steiler met nog een enkele verdwaalde staalkabel
Vanaf de Besseggen graat heb je een prachtig uitzicht over het Jotunheimen

Bekijk deze beklimming in 3D

De Besseggen is onderdeel van onze reis door Europa

Dit is ook iets voor jou