Een weekend in Berdorf

Een bezoek aan het Mullerthal en de omgeving van Berdorf heeft een vaste plek op onze kalender in de herfst. In de afgelopen twintig jaar zijn we hier al meer dan vijftien jaar neergestreken om te genieten van de omgeving. Dat lukt overigens vrij aardig, want in Luxemburg is het geen probleem om dezelfde wandeling een jaar later weer te lopen. De karakteristieke rotsformaties en speelse klauterroutes halen gemakkelijk het kind in je naar boven. Daarnaast verandert er elk jaar wel iets en er vallen ook elk jaar weer genoeg nieuwe routes te ontdekken in de omgeving. Ook dit jaar hebben we weer bekende activiteiten ondernomen, maar ook weer nieuwe ontdekt. We nemen je mee in een weekend Berdorf.

Borrels en kastelen

Op vrijdagochtend worden we al vroeg wakker in ons campertje op camping Martbusch nadat we de vorige avond zijn aangekomen. Camping Martbusch is onze vaste campingstek sinds jaar en dag. In het begin was dat in de caravan van mijn ouders en zus, daarna samen met Sylvia in de handige Pods en vorig jaar voor het eerst met de camper. We gaan altijd op het moment dat mijn ouders er ook staan en vaak staan er ook nog anderen bekenden. Het ene jaar verlang ik er naar om de klassieke wandelingen rondom Berdorf nog een keer te doen voor dat echte herfstgevoel, maar dit jaar wil ik weer eens nieuwe dingen ontdekken. In ieder geval is er dit jaar wat anders en dat is het geval dat ik op vrijdag nog gewoon moet werken, maar dan vanuit de camper. Over 4G (don’t try the Wifi) voer ik de laatste overleggen en rond ik mijn werkzaamheden af.

Sylvia is met mijn ouders en zus ondertussen een wandeling maken aan de noordkant van Berdorf. Berdorf ligt op een heuvel en langs heel de helling vind je mooie paden met rotsen waar je naast en tussen kunt lopen. Ik ben ondertussen al wat eerder gestopt en ga een stukje hardlopen met afwisselend bospad en verharde weg. Ook dat is weer een activiteit die ik nog niet eerder in Berdorf had gedaan en het is er een mooie omgeving voor. de herfstbladeren zijn veel meer verkleurd dan andere jaren en dat zorgt voor mooie herfstige uitzichten overal waar je kijkt. Aan het eind van de middag komen we weer samen en verzamelen we ons rond een klein kampvuur met ons favorietere herfstdrankje, namelijk tawny Port. Een gezellig middag verandert vervolgens in een gezellige avond en zo sluiten we de vrijdag af.

De herfstbladeren zijn ontzettend verkleurd dit jaar

De herfstbladeren zijn veel meer vekleurd dan andere jaren en dat zorgt voor herfstachtige uitzichten overal waar je kijkt

Op zaterdag is het weer zeer regenachtig. We hebben de afgelopen jaren veel geluk gehad met mooi weer, maar vandaag is dat niet het geval. Wandelen met wat buien is prima, maar met de hele dag stromende regen gepland lijkt ons dat toch geen leuk idee. In plaats daarvan besluiten we het kasteel van Bourscheid te gaan. Niet helemaal onbekend voor mij, maar wel zeer lang geleden dus het voelt aan als een nieuw bezoek. Een bezoek aan het kasteel is zeker de moeite waard, ook in de regen. Na het kasteel te hebben gezien krijgen we trek in Chocomel. Omdat de omgeving van Bourscheid rustig is besluiten we naar Vianden te rijden, waar we vervolgens in een gezellig café belanden onderaan het sfeervolle dorp. Opnieuw is het gezellig en we zetten de borrel voort in de knusse ruimte van onze camper.

Wandeling naar Haller

De zondag is een mooie dag voor een wandeling. Ik wil graag weer eens een ander gebied van de omgeving verkennen en daarom sluiten we naar Haller te lopen. Een deel van deze route hebben we al een keer gelopen door het sprookjesachtige dal dat vanuit (het dal van) Berdorf leidt naar het kasteel van Beaufort. Deze keer zullen we echter niet afslaan naar Beaufort, maar het dal verder volgen. We parkeren onze auto onderin het Müllerthal en beginnen aan de wandeling.

Aan het begin van het dal merken we al gauw de invloed van de hoge rivierstanden door hevige regenval in de zomer. Het pad ligt vol met omgevallen bomen waar we overheen of onderdoor moeten klauteren. Het maakt het pad niet minder mooi want het fijne aan deze route is dat je de karakteristieke rotsen van het gebied combineert met een mooie rivier die langs de vele keien zijn weg naar beneden zoekt. Doordat delen van het pad zijn weggeslagen is het pad langs de rivier af en toe afgezet. Omdat we niet alleen het hoger gelegen pad willen bewandelen besluiten we de afzetting verderop te negeren. Al snel merken we dat de afzetting er niet voor niet is als we met de nodige moeite proberen de rivier weer droog over te steken.

Rivier, rotsen en prachtige herfstbladeren. Een sprookjesachtige combinatie
Wandeling Haller
 • Start hoogte: 202 meter
 • Hoogtemeters:  250 meter
 • Hoogste punt: 377 meter
 • Duur: 3,5 uur
 • Afstand: 11 kilometer
 • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

 

Via het hoger gelegen, maar niet minder mooie pad volgen we de route richting Haller. Na de lunchpauze gaan we een steil stukje op en komen we langzaam uit de bossen te voorzien op de hoogvlakte. Hier lopen we door het dorpje Haller en vervolgens over de weilanden. In de verte zien we de inmiddels bekende watertoren van Berdorf. Het museum van de watertoren hebben we een aantal jaar geleden al eens bezocht en is voor een regenachtige dag zeker aan te raden. Op de terugweg naar de auto dalen we af langs een bord met 'acces interdit' erop. Na 1 kilometer afdalen zijn we benieuwd of het pad wel doorloopt en we schrikken als we een hoog ijzeren hek midden op het pad zien. Dat betekent waarschijnlijk terug lopen omhoog! Gelukkig kunnen we het hek vrij simpel langs de zijkant passeren en even later zijn we bij de auto.

Een klassiek beeld van de mooie omgeving rondom Berdorf

Mountainbike rondom Berdorf

Fietsen staat maandag op het programma. De afgelopen jaren hebben we veelvuldig rondom Berdorf gefietst en het beklimmen van de opgang naar de Perekop of langs de Predigstule is altijd een favoriet. Deze keer is het echter lastig om te bepalen waar we allemaal willen fietsen. Sylvia heeft een nieuwe mountainbike en wil graag met mij een mountainbike tochtje fietsen. Een dag eerder hebben we al een klein stukje gedaan ter test. Mijn moeder en zus willen liever richting Consdorf rijden en met hun fietsen gaat dat niet over een mountainbike pad. Uiteindelijk besluiten we om te splitsen. Ook dit is weer deels nieuw. Ik heb vorig jaar al eens een mountainbike stukje gereden, maar met Sylvia is dit weer nieuw voor ons.

We besluiten om af te dalen via het mountainbike pad dat langs de Predigstule loopt. Dit is een zeer mooi en spectaculair downhill stukje dat midden tussen de rotsen loopt. Omdat Sylvia voor de eerste keer serieus afdaalt met een mountainbike doen we het rustig aan. En voor mij is dat ook een prima optie. Het pad is namelijk behoorlijk steil, maar wel supergaaf om te doen. Het is een uitdagend pad, misschien zelfs wel iets te voor beginners. Maar met rustig rijden en op tijd remmen komen we goed naar beneden. Enkele minuten later staan we in het dal met volle adrenaline en nog deels dichtgeknepen handjes.

In de middag willen we nog wandelen en daarom houden we het mountainbike rondje kort. We snijden dan ook een flink stuk af en fietsen een kilometer verderop vrijwel gelijk weer naar boven. Het eerste deel van het pad is boerenweg en goed te doen. Al snel gaat het echter over in oud romeins pad met daaroverheen herfstbladeren. Het pad wordt ook behoorlijk steil. Dit zorgt ervoor dat we niet zo snel omhoog gaan omdat de banden veelvuldig wegslippen. Na veel opstappen en afstappen komen we uiteindelijk weer boven en denken we vooral nog terug aan het mooie downhill stuk dat we hebben gereden. Dat gaan we vaker doen!

Sylvia op haar nieuwe mountainbike
Mountainbike route

Start hoogte: 370 meter
Hoogtemeters:  224 meter
Laagste punt: 182 meter
Duur: 1 uur
Afstand: 6,7 kilometer
Moeilijkheid: Gemiddeld

GPX downloaden

Activiteit gegevens

 

Klassiek Bezoek aan de Predigtstuhl

De cooling down van onze fietstocht doen we in de vorm van een wandeltocht op maandagmiddag. Het hele weekend hebben we al vrij veel nieuwe dingen gedaan. Daarom kiezen we nu voor een bekend en klassiek bezoek aan de Predigtstuhl. Een van de andere klassiekers is de wandelroute van Berdorf naar Echternach. Aangezien we die vorig jaar hebben gelopen wordt het dit jaar de Predigtstuhl.

Op weg naar de Predigtstuhl kiezen we voor de kloof die recht achter de camping ligt. Deze kloof was de afgelopen twee jaar niet bereikbaar omdat ook hier door hevige regenval veel houten bruggen en trappen waren weggeslagen. Nu is er echter een mooie hangbrug geïnstalleerd die we dit weekend nog wel even moesten bekijken. In eerste instantie leek het mij nogal veel ijzerwerk voor zo'n natuurlijke locatie, maar het valt naar mijn menig best mee en het biedt je weer een ander perspectief op de mooie omgeving hier.

Wandeling Predigstule
 • Start hoogte: 380 meter
 • Hoogtemeters:  120 meter
 • Laagste punt: 313 meter
 • Duur: 1,5 uur
 • Afstand: 4 kilometer
 • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

 

Langs de mooie rotswanden lopen we richting de Predigtstuhl en de plek waar we ook eerder met de mountainbike zijn afgedaald. De Predigtstuhl is voor ons een locatie met veel herinneringen. Het is in ieder geval een mooie plek met uitzicht over de weg en de omgeving. Daarnaast is het een typische Müllerthal plek met veel rotsen en kloven waar je tussen kunt lopen. Kleine paadjes vind je links en rechts waar je nauwelijks doorheen kan. De Predigtstuhl is ook de plek waar je met het fietsen omhoog het steilste stuk ervaart om te klimmen. Daarna ben je zo goed als in Berdorf. Het is ook de plek waar ik bijna 15 jaar geleden uit de bocht vloog met mijn fiets met een doktersbezoek tot gevolg. Ook is hier enkele jaren geleden de hele weg weggespoeld als gevolg van de regenval. Zoals je hoort is dat de laatste jaren een terugkerend thema geworden voor de regio hier.

Volgend jaar weer Berdorf?

Aan het eind van de middag zijn we weer terug op de camping en is ons weekend in Luxemburg al weer ten einde. Zoals je zult merken is ons weekend weer goed gevuld geweest en hebben we weer van alles beleefd. Berdorf is voor ons ook echt het gebied waar we creatief worden met buitensporten omdat je op zoveel verschillende manieren de natuur hier kunt ervaren. Dan hebben we het nog niet eens over klimmen gehad bijvoorbeeld!

In Berdorf markeren we altijd de overgang van de zomer naar het najaar. We ervaren hier altijd weer hoe heerlijk het kan zijn om gewoon buiten te zijn, zelfs als het weer iets minder is. Maar bovenal is Berdorf een plek waar we weer 'thuiskomen' en met onze familie terugkijken op alweer een jaar dat is voorbijgegaan. De kans is dus ook groot dat we volgend jaar weer Berdorf aandoen voor alle redenen en mogelijkheden die we hier in een week of weekend hebben!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on