Slapen in het bos in Nederland – Cabiner

 

Een hutje midden in het bos, een boshuisje of een huisje op de hei. Steeds meer mensen dromen er van om een plekje te bemachtigen waarbij je omringd wordt door prachtige natuur. Maar ook veel mensen weten dat het in Nederland vrij lastig is om je eigen plekje in het bos te kopen en wildkamperen is helaas niet zomaar toegestaan. Des te leuker is het dat Cabiner het voor elkaar heeft gekregen om meerdere tiny houses in de Nederlandse natuur neer te zetten. Wij sliepen er een nachtje.

Het Cabiner concept

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat je er nog niet van hebt gehoord, zo populair is het inmiddels. Maar toch voor wie het niet kent even het concept: Cabiner heeft (in samenwerking met Staatsbosbeheer) een aantal tiny houses geplaatst in verschillende natuurgebieden in Nederland. Zo zijn er bijvoorbeeld huisjes te vinden in Drenthe of op de Sallandse heuvelrug. Deze huisjes staan echt verscholen en diep in het bos. Ze zijn compleet off-grid wat betekent dat ze zelfvoorzienend zijn.

Je pomt zelf je water op voor de koffie, thee of wat anders. Wil je douchen? Dan mag eerst het vuur aan zodat het water op kan warmen en elektriciteit komt via de zonnepanelen. De huisjes zijn verrijdbaar en dat is ook wat ze elke paar jaar doen. Zo laten ze zo min mogelijk schade achter in de natuur. En het voordeel is dat jij er dus ook in kan slapen. Dat is precies wat wij deden.

Er groeien langs de route vele besjes

Cabiner op de Sallandse Heuvelrug

Eerder dit jaar kwamen er nieuwe huisjes bij. 2 stuks op de Sallandse Heuvelrug. Door wat inside informatie wisten we dit al vroeg en op het moment dat de huisjes te boeken waren hadden we gelijk een nachtje vastgelegd. Zoals ik al zei zijn de huisjes ontzettend populair en zitten ze vaak al maanden van te voren vol. Je moet dus ruim van te voren jouw nachtje vastleggen. Gelukkig hadden wij een gaatje kunnen vinden om deze hype zelf eens te testen.

Enkel te voet te bereiken

Doordat de huisjes zo afgelegen liggen zijn ze vaak enkel te voet (of misschien met de mountainbike) te bereiken. Je krijgt een vooraf uitgestippelde route die je kan lopen. Vaak heb je de keuze tussen een korte (zo’n 5 kilometer) of wat langere route (8-10 kilometer). Alle spullen die je nodig hebt, van slaapzak tot toilettas draag  je zelf mee. Je hebt wel een wat grotere rugzak nodig dus. Wij pakten onze rugzak al vroeg in de ochtend in en brachten Bruno naar het hondenhotel. Honden zijn namelijk niet toegestaan omdat ze de rust in het gebied zoveel mogelijk willen bewaren en wilde dieren kunnen afschrikken van de hondengeur. Daarna reden we ruim 2 uur naar het startpunt op de Sallandse Heuvelrug. Hoewel het al september was, was het een heerlijke zomerse temperatuur. Wij kozen voor de route van 8 kilometer en waren rond de middag op pad. Je mag vanaf 3 uur in het huisje dus heel vroeg hoefden we ook niet te vertrekken.

Rustig aan liepen we door de natuur, die prachtig en afwisselend is. Tegen het einde van de middag zie je verschillende mensen uit het bos trekken, maar omdat wij er overnachten konden wij nog lekker blijven. Na een tijd lopen kwam het huisje in beeld en zochten we onze weg door de verschillende vossenbessen naar de cabiner. Je krijgt vooraf instructies mee hoe je het huisje kan openen dus je hoeft met niemand iets af te spreken.

Tegen het einde van de middag zie je verschillende mensen uit het bos trekken, maar omdat wij er overnachten kunnen wij nog lekker blijven.

Het huisje is volledig off-grid maar wel van vele gemakken voorzien

Terug naar de natuur

Omdat de huisjes ver weg staan heb je het gevoel echt weg te zijn van de bewoonde wereld. De mooie glazen pui geeft een prachtig uitkijkje op de natuurlijke wereld om je heen. Bij aankomst zien we al snel een bijl hangen en een voorraad hout. Daar hoeven we niet 2 keer over na te denken, dit betekent hout hakken! Hoewel het al kleine stukjes zijn en een relatief kleine bijl vinden we het heerlijk om ze buiten weer bezig te zijn. Koffie zetten gaat via de percolator en water koken duurt lekker lang. Je wordt gedwongen om even pauze te nemen en daar zijn we allebei wel aan toe! Als we zijn gesetteld besluiten we nog een klein stukje het bos in te lopen voor een wandeling zonder de zware rugzakken. Ook nu is het heerlijk stil en genieten we van de bomen om ons heen. Eenmaal terug bij het huisje is het gelijk tijd om het vuur aan te maken. Op een of andere manier gaat dit bij ons nooit in 1x goed. Iets te snel van vertrouwen en als we niet opletten is het vuur weer uit. Gelukkig gaat het de tweede keer weer beter en blijft het vuur goed aan.

Wanneer de zon onder gaat is het volledig stil in het bos, echt genieten van de rust!

Overnachten in het bos

Om wat gewicht te besparen hadden we besloten om gevriesdroogde maaltijden mee te nemen. Hoewel je ook lekker kan koken in een gietijzeren pan op het vuur is het voor ons vandaag enkel water koken. Dat gaat vrij eenvoudig en doordat er fijn servies is ziet het er toch nog als een gezellige maaltijd uit. Alleen jammer dat we de wijn zijn vergeten. Tijdens het eten merken we dat de vermoeidheid van de laatste tijd er wel in hakt. Een drukke baan, eigen bedrijf en veel actieve weken zorgen er voor dat we snel rozig worden. Al helpt de warmte van de open haard daar ook niet echt aan mee. We laten de haard uitgaan en zetten de deur open om de frisse avondlucht lekker naar binnen te laten gaan. Terwijl we uitzicht hebben op de sterren en de warmte langzaam voelen veranderen in een aangename temperatuur kruipen we het bed in.

Een zomerse wandeling

De volgende ochtend starten we langzaam op, die rust bevalt ons wel. We mogen tot 11 uur in de ochtend blijven en kiezen ervoor om eerst een lekker bakje koffie te zetten, en rustig op de veranda te gaan zitten. De temperatuur stijgt steeds een beetje meer en de wereld ontwaakt. De vogels fluiten en er zijn vast ook al mensen in het bos op pad. Als het tijd is om te gaan pakken we onze rugzakken weer in het laten het huisje zo schoon mogelijk achter. Ook vandaag lopen we weer zo’n 8 kilometer terug. De zon begint al goed te schijnen en het wordt steeds warmer. We zien dagjesmensen op hun paard, te voet of met de fiets.

Langzaam opstarten met koffie uit de percolator en uitzicht op de bomen is puur genieten.

Na een tijdje lopen denk ik ineens dat ik een slang zie. Maar een oplettende wandelaar achter mij weet te vertellen dat het een hazelworm is. Een zeldzaam diertje dat zich niet vaak laat zien. Mooi om hier getuigen van te mogen zijn! Na een fijne pauze, chocolaatjes die we kregen van andere wandelaars en genieten van de laatste uitzichten zijn we weer terug bij onze auto. Een geslaagd weekend waarbij de tijd echt even stil lijkt te staan!

Ben jij benieuwd naar een overnachting in een cabiner? Kijk hier op hun site!

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on