Wandeling in het Mullerthal – Van Berdorf naar Echternach

Route gegevens
  • Start hoogte: 385 meter
  • Hoogtemeters:  367 meter dalen
  • Laagste punt: 195 meter
  • Duur: 3 uur
  • Afstand: 10 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Als er een wandeling bestaat die wij bijna kunnen dromen, dan is het zeker deze wandeling in het Müllerthal. Bijna elk jaar rijden wij in de herfst naar onze vaste vakantieplek, camping Martbusch in Berdorf. Een camping die grenst aan het Müllerthal, vlak bij de klimrotsen en omgeven door prachtige wandel- en fietspaden. Niet gek dus dat dit inmiddels een van onze favoriete vakantieadressen is. Tijdens deze vakantie kunnen leuke wandeltochten natuurlijk niet ontbreken. En voor ons zeker niet onze jaarlijkse wandeling van Berdorf naar Echternach. Een route van zo’n 10 kilometer langs de prachtige rotsen en gekleurde bladeren. 

Een pittige klim voor de wandeling in het Mullerthal

Omdat deze wandeling niet de hele dag in beslag neemt drinken we eerst nog lekker een kop koffie op de camping. Waar we in de bergen graag zo vroeg mogelijk gaan lopen, is het tempo in Luxemburg vaak wat lager. We starten de dag rustig en maken ons klaar voor de dag. Omdat deze route geen rondje is, maar een ander eindpunt heeft, moeten we eerst een auto op het eindpunt zetten. Dat eindpunt is in ons geval het plaatsje Echternach. Dit plaatsje licht een stuk lager dan het plaatsje Berdorf, waar we starten. En om al een leuke sportieve uitdaging te hebben, zijn we na het neerzetten van de auto van Echternach terug naar Berdorf gefietst. Dit is een redelijk korte, maar pittige klim. Gelukkig hoeven we vandaag alleen nog maar naar beneden te lopen. We drinken nog een kop koffie op de camping en smeren de broodjes voor de lunch. Aan het eind van de ochtend lopen we de camping af en wandelen eerst nog een stukje door Berdorf. Na een paar minuten duiken we echter het bos is en lopen we in de prachtige omgeving waar Luxemburg om bekend staat. De bomen beginnen oranje te kleuren en de rotsen laten hun mos goed zien.

Lunchen bij het Amfitheater

Een paar jaar geleden is een groot deel van deze route weggeslagen door noodweer. De modderstromen waren zo erg dat een deel van de route niet meer begaanbaar was. Inmiddels is dat allemaal opgelost en online hebben we gezien dat ze mooie nieuwe bruggetjes hebben geplaatst. We lopen ongeveer een uurtje voordat we uitkomen bij de plek waar we gaan lunchen. Deze hebben we ruim van te voren al bedacht en ook deze plek bezoeken we vaak. Ik heb het hier over het Amfitheater. Een plek midden tussen de bossen waar tal van bankjes staan en waar een grote grot plek biedt voor een ruim podium. Omdat we met onze (schoon)familie zijn, willen we graag coronaproof kunnen lunchen. En daar biedt deze plek zeker de mogelijkheid voor. Nadat we onze lunch hebben gegeten vervolgen we onze weg weer door de bossen. Wanneer je gaat wandelen in het Müllerthal zal je versteld staan van de prachtige rotsen en de bijzondere natuur. Maar vandaag staan wij ook versteld door totaal iets anders. Op een van deze rotsen is namelijk een gigantische rij van steenmannetjes gezet. Van links naar rechts en van boven naar beneden staan kleine stapeltjes stenen. Het zijn er wel honderden. We hebben geen idee hoe deze hier zijn gekomen, maar vinden het idee dat iemand zo zijn best heeft gedaan om al deze stapeltjes te maken wel ontzettend tof.

Het Amfitheater is een perfecte lunchplek door de bankjes. Bruno voert zijn toneelstuk ondertussen op.
We stuitten op op een wand vol met kleine steenmannetjes, het zijn er wel honderden.

Bijzondere rotsen en kloven

We vervolgen onze weg langs de rotsen en over het met bladeren bedekte pad. Ondanks dat we hier vooral in de herfst komen, weten we dat in het voorjaar hier veel meer water doorheen moet lopen. Het gebied bestaat namelijk uit tal van van bruggetjes en stenen om overheen te stappen. Tijdens de tocht komen we regelmatig andere mensen tegen, het gebied is immers populair. Maar Bruno vindt het toch het allerleukste als we voor hem een maatje tegen komen. Dus stoppen we even voor het speelkwartier van de hondjes. Zij genieten minstens net zo hard van deze wandeling als wij.

We zijn inmiddels al een kleine 2 uur op pad en komen steeds dichter bij het plaatsje Echternach. Maar voordat we daar zijn lopen we nog een paar keer door de smalle kloven die het gebied rijk is. Het is soms net een doolhof omdat je niet weet waar deze smalle paden je toe leiden. Maar hoeveel smalle kloven er ook zijn, er is ook nog een grote kloof waar we langs lopen voordat we het bos weer uit gaan, de Wolfsschlucht. Dit is een van de grotere kloven in het gebied en het pad leidt je via de trappen omlaag en daarna weer omhoog.

Het speelvriendje van Bruno.

Dus stoppen we even voor het speelkwartier van de hondjes. Zij genieten minstens net zo hard van deze wandeling als wij.

Uitzicht op Echternach

Tegen het einde van de wandeling komen we uit bij het uitkijkpunt dat uitzicht biedt op het dorpje Echternach. Wanneer we hier zijn weten we dat we er bijna zijn, al lijkt dat niet helemaal zo. Hierna loopt het pad namelijk nog een flink eindje naar beneden. En in de herfst kunnen deze stenen nog wel eens wat glad zijn. Maar gelukkig is dat vandaag niet het geval. We lopen het laatste halfuur naar beneden voordat we weer bij onze auto uit komen. Ondanks dat we deze wandeling wel kunnen dromen, vinden we het elke keer weer heerlijk om hier te zijn. Dat we niet hoeven na te denken over de route of over de planning van de tocht, maar enkel hoeven te lopen via de voor ons zo bekende paden. En vaak sluiten we deze wandeling dan ook af met een heerlijk drankje in een gezellig café of op het terras. Omdat het nu corona periode is gaat dat niet lukken, maar in onze camper genieten we zeker wel van ons verdiende drankje. Als je gaat wandelen in het Müllerthal is deze route zeker aan te raden! Een korte route die je de fantastische natuur laat zien en waarbij je volop kan genieten van al het mooist dat Luxemburg te bieden heeft.

Richting het einde van de wandeling kijken we vanaf het uitkijkpunt uit op het dorpje Echternach.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on