Hike in de grootste canyon van Europa

De cijfers
  • Start hoogte: 895 meter
  • Hoogtemeters: 760 meter
  • Hoogste punt: 895 meter
  • Laagste punt: 561 meter
  • Duur: 7 uur
  • Afstand: 14 kilometer
  • Moeilijkheid: Gemiddeld

 

In de Provence kun je de Gorge du Verdon vinden, de grootste Canyon van Europa met alleen de Grand Canyon in Amerika als overtreffende trap. In de canyon kun je de Sentiers Martel route lopen onderin de kloof. Wij hebben deze prachtige en lange route gelopen.

In 2015 verbleven wij in de buurt van het Ecrins, maar zaten we ook een tijdje in Aups, Provence. Dit plaatsje ligt dicht bij de Gorge du Verdon en wat sommige niet weten is dat dit de op een na grootste Canyon is van de wereld. In deze schitterende Gorge lopen meerdere wandelrouten en een daarvan is Le Sentiers Martel, een route van 14 kilometer lang en met enkel één ingang en één uitgang. De perfecte uitdaging om onze vakantie mee af te sluiten dachten wij. 

Bovenaan de Gorge du Verdon loopt een autoweg. Je kan hierover naar het eindpunt van de route rijden en vervolgens de bus terug pakken naar het beginpunt. De bus rijdt langs de steile afgrond terug naar de startplaats en keert daar nog even spectaculair op een zeer smal paadje boven de diepe afgrond. Het is inmiddels bijna 10:00 in de ochtend en wij zijn klaar voor de wandeling. Vanaf de parkeerplaats begint de afdaling naar beneden waar je al snel  3 kwartier over doet. Beneden aangekomen staat nog even duidelijk aangegeven dat je een route start die zeer lang duurt en dat je niet onderweg naar boven kan.

Le Sentiers Martel is een mooie route die gelijk indrukwekkend is omdat het eerste deel vrij nauw is. De wanden van de canyon toren hoog boven je uit. Daar komt bij dat op een zonnige dag de temperatuur ook sterk toe gaat nemen en je midden in de kom zit (veel water is aan te raden!).  Als gevolg loop je al snel bezweet rond. Langs de route zijn er genoeg plaatsen om het water op te zoeken en dat wordt door verschillende wandelaars dan ook gedaan. Wij kiezen onze punten uit en proberen niet bij elk punt naar het water te gaan omdat we, net zoals iedereen, nog een heel stuk te lopen hebben. 

Halverwege komen twee rivieren samen maar omdat wij stroomopwaarts lopen is dat voor ons een splitsing. Hier besluiten we om te lunchen, maar een goede plek vinden is wat lastig omdat er weinig schaduw te vinden is en het is nogal warm. De lunch duurt dus niet zo lang, maar hier stoppen we wel even om ons op te frissen bij het water. 

Onderin het ravijn vind je de mooiste steenmannetjes
Onderin het ravijn volg je de rivier

Trap op, trap af

Waar het eerste deel van de route vrijwel op dezelfde hoogte langs het water blijft, wordt het na een kleine 10 kilometer toch een stuk meer stijgen en dalen. Op sommige plekken komen we spectaculaire trappen tegen waarbij we ineens 60 tot 100 meter boven het water uitkomen. De route steekt ook af en toe over van de linkeroever naar de rechteroever, waardoor er  nog meer geklommen en gedaald moet worden. Al met al een hoop hoogtemeters. 

Verderop wordt de Canyon langzaam aan wat breder en krijg je wat meer vergezichten. Je bevindt je nog steeds tussen de hoge rotsen en dat geeft een bijzonder schouwspel. Het weer begint wat verder te betrekken en hoewel je in een canyon iets minder last hebt van onweer, heeft regen daar weer zijn eigen dynamiek. Regen verzamelt zich namelijk op het laagste punt en kan langs alle kanten komen. Dit kan uiteindelijk een gevaar vormen met verschuivingen en overstromingen. Het zorgt ervoor dat wij onze pas iets versnellen richting de tunnels. 

Er zijn veel strandjes te vinden om even uit te rusten
Een beeld van de gehele wand van de Gorge du Verdon

Tunnels en koplampjes

De tunnels zijn een onderdeel van de Sentiers Martel route. Het zijn twee tunnels, een van 110 meter lang en een van 670 meter lang! Vanwege de lengte is er geen licht waardoor we koplampen nodig hebben. Bovendien is er ook een koele 12 graden waar we onszelf op moeten kleden. Dat is ineens een heel verschil met de warme 29 graden die we hiervoor ervoeren.  

Halverwege de tunnels is er een opening in de zijwand die uitzicht geeft op een enorme overhang boven de rivier. Op het moment van passeren is een klimmer zich aan het voorbereiden deze overhang te gaan doen en dat leidt ertoe dat wij het niet kunnen laten om dit bijzondere stukje klimwerk te aanschouwen. Het kost ons behoorlijk wat tijd, maar is zeker het wachten waard. 

Wij kunnen het niet laten om dit bijzondere stukje klimwerk te aanschouwen

Wij vervolgen onze weg door de tunnels en als we eruit zijn zien we steeds meer canyoners in het water en meer wandelaars op het pad. De Canyon wordt hier breder en het water loopt via meerdere watervalletjes en stroomversnellingen. Langzaam klimmen we omhoog, waarna we bij een aantal parkeerplaatsen uitkomen. Onze auto staat wat hoger geparkeerd, bij de bushalte, waardoor we nog een klein stuk omhoog moeten klimmen. Bovenop aangekomen zijn we op een mooi plateau van waaruit we terug kunnen kijken op deze fantastische route in de Gorge du Verdon. 

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on