Nederlandse wandelingen – Kootwijkerzand en Radio Kootwijk

De cijfers
  • Duur: 4 uur
  • Afstand: 15 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

In 2018 zijn we, als onderdeel van de voorbereidingen op de beklimming van de Kilimanjaro, gestart met het wandelen van langere afstanden in Nederland. Dit is normaal voor mij een hele opgave omdat ik van wandelen in de bergen enorm veel plezier krijg en van wandelen over een vlak stuk land een heel stuk minder. Daarom hebben we besloten om in 2018 een deel van de mooiste natuurgebieden van Nederland te bezoeken en hier onze wandelingen te doen, waaronder Kootwijkerzand.

Langs de A1, bij Kootwijk ligt het natuurgebied Kootwijkerzand van Staatsbosbeheer. Dit natuurgebied staat bekend om zijn grote zandvlaktes. Ideaal om vroeg in het jaar te wandelen, aangezien het hier in de zomer op de zandvlaktes nog wel eens boven de 40 graden kan worden. 

Onze wandeling ging van start in maart nabij de snelweg, omdat een parkeergebied dichterbij het startpunt van de oorspronkelijke route lastig te vinden was. Dit betekende een omweg van ca. 4 kilometer wat het aantal geplande kilometers nog iets langer maakte. 

De wandeling vanaf de nieuwe parkeerplaats neemt ongeveer 3 kilometer door de bossen in beslag voordat we uitkomen bij de grote weidse zandvlakte. Ik wil graag in deze omgeving wandelen omdat los zand een goede ondergrond is om in Nederland te trainen voor bergwandelen (met het gebrek aan echte bergen). Los zand zorgt ervoor dat de instabiliteit van je voeten en benen wordt getraind. Daarnaast beweeg je een stukje moeizamer. Vandaar dat ik graag deze zandvlakte in zijn geheel over wilde steken. 

Uitzicht vanaf een van de hogere zandheuvels op de vlakte

Uitkijken over de vlakte

Het oversteken van de zandvlakte neemt de nodige tijd in beslag waardoor we een goede indruk krijgen van de grootte van dit gebied. Net voordat we de zandvlakte helemaal zijn overgestoken lopen we nog een stuk door de bossen om de uitkijktoren, aan de rand van de zandvlakte, vanuit de bossen te benaderen. De uitkijktoren biedt een schitterend uitzicht hebt over de gehele vlakte. 

De uiktijktoren biedt een schitterend uitzicht over de gehele vlakte

Na het genieten van het uitzicht vervolgen we onze route door de zandvlakte wederom schuin over te steken. De zon breekt nu door en zelfs de lichte zon in maart is voldoende om de temperatuur al snel op te laten lopen. Na het uitdoen van wat lagen kleding is het weer heerlijk lopen en komen we uiteindelijk aan bij de andere bosrand en gaan we op zoek naar een plekje voor de lunch.

Radio Kootwijk op de achtergrond

Radio Kootwijk

Na deze lunch steken we de heide over, hier en daar zoekend naar de juiste weg, om bij het iconische gebouw van Radio Kootwijk uit te komen. De terugweg naar de auto door de bossen rondom Radio Kootwijk blijkt nog een pittig laatste stuk, vooral omdat we in totaal 4 kilometer extra aan deze route hebben toegevoegd. Uiteindelijk zijn we na een kleine 6 uur, inclusief lunch, weer terug bij de auto. Dit natuurgebied staat bij mij hoog in het lijstje van favorieten omdat je je hier, net als in de bergen, weer eens echt nietig kunt voelen! 

De uitgestrekte vlakten van Kootwijkerzand

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on