Zweden

Kanovaren in Zweden – 5 dagen in de outback

Waar we normaal gesproken onze outdoor vakanties in de bergen doorbrengen, hebben we in de zomer van 2019 een hele andere outdoor vakantie op de planning. Namelijk 5 dagen kano varen op de meren van Zweden. Dankzij het enthousiasme van mijn schoonvader (en dus Thomas’ vader) hadden we besloten om mee te gaan naar dit mooie land. Een week van kamperen aan het water, eten uit een zakje en kampvuurtjes maken in de avond. We vertellen je hoe wij deze week hebben ervaren!

Op naar Zweden

AFSTAND

15.3 kilometer

GESCHATTE TIJD

5u & 30min

Op maandag ochtend vliegen we heel vroeg naar Stockholm waar we een auto hebben gehuurd voor de week. Vanaf Stockholm is het namelijk nog zo’n 4 uur rijden naar de plaats waar wij gaan varen. We hadden in Nederland al contact gehad met de organisatie Varmlandsgarden die voor ons de reis faciliteert. Daarbij hebben zij ook een camping, en dat is dus ook onze eerste stop. Aan het einde van de middag komen we op de camping aan en krijgen we ook de andere gehuurde spullen: de tenten en de matjes. Na onze kampeerplek voor de nacht te hebben voorbereid rijden we nog even naar het nabijgelegen dorpje Hagfors voor de laatste boodschappen. De koffers en rugzakken moeten omgepakt worden in de duffels en we kruipen op tijd het bed in! Op naar een mooi avontuur.

De volgende ochtend hebben we afgesproken om om half 10 te vertrekken naar het water. Met een busje worden we weggebracht naar de plek waar we het water in zullen gaan. Na ongeveer 5 minuten rijden vragen we ons af of we het mapje met de kaart wel hebben meegenomen. Oeps, toch niet. En dat is wel een vrij cruciaal onderdeel van onze reis. Toch maar even terug en daarna kunnen we echt op pad! Om half 11 zitten we in de kano en is het gelukkig net gestopt met regenen. Vandaag willen we ongeveer 15 kilometer afleggen naar het eerste kamp. We peddelen op een redelijk rustig tempo met de weet dat we nog 5 dagen te gaan hebben. Het is even wennen om in een ritme te komen en omdat het af en toe ook redelijk waait geeft het nog niet een heel rustgevend gevoel. Gelukkig wordt het sneller wat beter weer en verloopt onze reis heel vlot. 

Al vanaf de eerste dag is het ontzettend rustig op het water en komen we bijna niemand tegen.

Tijdens deze route kun je helaas niet alle kilometers achter elkaar in de kano afleggen. Je moet namelijk ook af en toe het water uit (samen met de kano) om een dam of dorpje over te steken. Vandaag moeten we dat 3 keer kort achter elkaar doen. Bij de eerste oversteek moeten we dus ook goed kijken hoe we dit proces zo efficiënt mogelijk kunnen insteken. We komen erachter dat we het beste wat gewicht uit onze kano kunnen halen en de kano dan aan een kant kunnen optillen. Zo kan het karretje er makkelijk onder gezet worden en kunnen we makkelijk de dammetjes van vandaag oversteken. 

Net na de 3e oversteek komen we een mogelijk kampje tegen, het is inmiddels ook 3 uur. Dit kampje is een plek waar nog e.e.a. is ingericht, zoals een toilethutje en een houten overkapping. We zetten onze tentjes op aan het water en halen de kano’s op de kant.

Niemand in de buurt

AFSTAND

17 kilometer

GESCHATTE TIJD

7 uur

In de avond maken we zelf nog wat eten, rijst met een worstje en een ui. We kunnen nu nog lekker vers eten. Ook moet er water gekookt worden voor de volgende dag. Het water is op zich niet heel vervuild, maar het is altijd slim om water te koken. Het water halen we met de kano en alle flessen uit het midden van het meer.  We rusten nog even wat uit, hangen in de hangmat en gaan weer op tijd naar bed.

Doordat het zomer is, is het al heel vroeg licht. Zo staat in de ochtend de zon ook al vrij hoog.

De volgende ochtend slapen we een klein beetje uit en worden ongeveer om half 8 wakker. We pakken rustig alle spullen in en maken het ontbijt klaar. Rond kwart over 2 stappen we weer in de kano. Het weer is vandaag prima. Warm genoeg om zonder jas te kanoën en zo komt langzaam het rustgevende gevoel en het ritme er in te zitten. De omgeving is prachtig en je ziet vaak in de verste verte helemaal niemand om je heen. We stoppen aan de kant van de rivier voor een lunch in de zon om daarna weer een stukje verder te peddelen. Rond 3 uur komen we weer aan bij een kamp waar we onze spullen opzetten. Bij dit kamp staan we heel de nacht alleen en dat geeft echt het gevoel dat je in the middle of nowhere bent. 

Na een goede nacht worden we vroeg wakker. Het is 7 uur in de ochtend en er hangt een prachtige laag mist op het water. Omdat we niet kunnen douchen, en ik toch wel graag mijn haren wil wassen, lijkt me dit een mooi moment om even te gaan zwemmen. Het water is zeker in het begin heel fris, maar zodra je er doorheen bent is het lekker. Ik zwem een rondje en was mijn haren met onze speciale bio shampoo. Thomas filmt dit mooie zicht nog even met zijn drone en daarna maken we ons weer klaar voor de dag.

In de ochtend komt er een klein laagje mist op het water waarin ik ga zwemmen.

Niet ver genoeg

AFSTAND

24 kilometer

GESCHATTE TIJD

9u & 30min

De derde dag varen we weer afwisselend over grote meren en smalle riviertjes. Ook nu laat de zon zich weer goed zien. Het ritme van het peddelen zijn we al helemaal gewend waardoor je volop kunt genieten van de natuur. Van te voren hadden we al gehoord dat we deze dag een groot stuk met onze kano door een dorpje heen moeten lopen. Én dat in dit dorpje een pizzeria zit. We komen rond 4 uur al aan bij de pizzeria, maar besluiten toch dat we al willen eten. Dat smaakt heel erg goed! Diegene die de pizza niet op hebben nemen de rest nog mee voor later.

Na de pizzeria moeten we nog een stukje doorlopen en gaan daarna weer het water in bij een mooi grasveld. Bij alle punten waar je uit en in het water moet staat een klein bordje zodat je weet dat je goed zit. Bij dit plekje staat geen bordje, maar het lijkt toch wel echt dat we hier er in moeten. Na zo’n drie kwartier varen komen we echter op zo’n smal stukje rivier dat ik toch begin te twijfelen. En als we na nog een paar minuten stuiten op een huisje dat over het water staat weten we het zeker, we zitten niet goed! We kunnen er voor kiezen om helemaal terug te varen, maar aan de andere kant van het huisje moeten we er wel in. Ik verken de route en daardoor besluiten we dat we alles maar door de bosjes gaan tillen. Nog een half uurtje later zitten we weer in de kano en gaan we gelijk op zoek naar een kampeerplek. 

Pas rond 19:00 komen we een kampeerplek tegen, dit keer niet vooraf ingericht, maar wel een plek waar eerder kampvuurtjes zijn gemaakt. Wij besluiten hier te gaan staan en zijn blij dat we al gegeten hebben. Omdat dit kampje niet is ingericht, moeten we ook zelf onze latrine (lees: poepgat) graven, zodat we naar het toilet kunnen. Na het nodige werk om het kamp in orde te maken we het kampvuur aan en genieten zelfs van een flesje bier. 

Vanuit de kampjes kijken we uit over de prachtige meren!
Wanneer we om half 11 naar bed gaan, is de zon nog steeds niet onder, maar geeft het wel dit mooie uitzicht!

Op een onbewoond eiland

AFSTAND

8.5 kilometer

GESCHATTE TIJD

4 uur

Als we op de vierde dag wakker worden besluiten Thomas en mijn schoonvader dat ze ook wel het water in willen gaan. Ik kan dan niet achterblijven en we wassen ons weer in het frisse water. Het grootste stuk van onze tocht zit er al op. dus we hebben deze ochtend ruim de tijd. De afstand die we gisteren in een dag hebben gevaren is gelijk aan de afstand die we de komende twee dagen nog moeten doen. We varen dus heel erg op ons gemak en genieten nog meer van de zon, die inmiddels volop schijnt. We lunchen op een klein eilandje in het water en grappen dat het eigenlijk wel een mooi kampplek zou zijn. We bekijken de kaart en zien nog een leuk eilandje een stukje verderop.

Vanavond slapen we dus op een onbewoond eiland in het midden van een Zweeds meer!

Na nog een uurtje kanoën komen we bij dit eilandje en het blijkt de perfecte kampeerplek voor de nacht. We slapen dus op een onbewoond eiland in het midden van een Zweeds meer. Het is nog vrij vroeg en dat zorgt ervoor dat we extra veel tijd hebben om te relaxen. En ook hier duiken we weer het water in, vandaag met zijn allen. Vandaag is ook de eerste (en enige) dag dat we geen vers eten of pizza hebben, en dus maken we gebruik van ons gevriesdroogde zakjes. Onze conclusie is dat alle maaltijden een beetje smaken naar cup-a-soup met kippensmaak. We hadden deze week ook nog een busje pannenkoekenmix meegenomen, dus als toetje hebben we nog lekker wat pannekoeken!

Ook de laatste avond genieten we nog van een warm kampvuur!

Nog even peddelen

AFSTAND

7.7 kilometer

GESCHATTE TIJD

3u & 30min

De laatste dag hebben we ook weer alle tijd, we worden namelijk pas om 4 uur opgehaald op de afgesproken plaats. We treuzelen nog wat bij ons kamp en starten om 11 uur met onze laatste dag. Na een pauze voor de lunch varen we nog een klein uurtje en rond half 3 komen we aan bij het eindpunt. We verlangen heel erg naar een lekkere stoel en een koud biertje! 

Deze week was een prachtig avontuur die je even helemaal weg haalt van de gehaaste westerse wereld. Het is ontzettend rustgevend en mooi om een week lang door deze meren te varen en raden dit dan ook iedereen aan!

We varen over grote meren en leuke riviertjes! Dat zorgt voor afwisseling in het uitzicht.

Bekijk deze beklimming in 3D

Dit is ook iets voor jou