Nederlandse wandelingen – Noordhollands Duinreservaat

De cijfers
  • Duur: 4 uur
  • Afstand: 19 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Ter voorbereiding op de beklimming van de Kilimanjaro zijn we in 2018 gestart met het wandelen van lange wandelingen in de mooiste Natuurgebieden van Nederland. Daarbij hebben we ook gelopen in het Noord-Hollands Duinreservaat.

Ten noorden van IJmuiden bevindt zich het Noord-Hollands Duinreservaat, dat wordt beheerddoor het PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Dit natuurgebied strekt zich helemaal uit tot aan Bergen en loopt vanuit de kust tot een paar kilometer landinwaarts. Omdat we niet heel dit gebied kunnen bestrijken, starten we in april bij het station van Castricum. Vanuit daar zullen we naar de kust lopen om vervolgens terug te keren. Als voorbereiding op het bergwandelen is het wandelen door los zand een goede manier om je benen en enkels te trainen op instabiliteit.

Vergeet het toegangskaartje niet

Na de start in Castricum komen we al snel bij het natuurgebied. Om dit natuurgebied te mogen betreden is wel een toegangsticket vereist. Daar had ik even niet bij stilgestaan. het natuurgebied wordt niet beheerd door Staatsbosbeheer en onderhoud blijft natuurlijk altijd nodig dus een kleine bijdrage daarvoor is niet meer dan logisch. Gelukkig staat er op de weg die wij belopen een ticketautomaat waar we heel gemakkelijk een toegangsticket kunnen kopen.

Omdat we een heel stuk moesten rijden naar dit gebied zijn we niet al te vroeg vertrokken. Het is daarom ook al vrij druk rond tien uur in dit gebied. Veel mensen zijn aan het wandelen, joggen of fietsen. Ik hou vooral van onherbergzame en rustige gebieden, maar de drukte geeft aan dat dit een mooi en daardoor populair gebied is.

We lopen een lang stuk door bosgebied. Dit deel wisselt af van onverharde naar verharde paden. Soms komen we wat dichter bij de bewoonde wereld en zien we een restaurant of een camping. Een paar wandelpaden verder lopen we weer alleen verscholen tussen de bomen, waar we soms zelfs wat Schotse Hooglanders moeten passeren die op en rondom het pad liggen. Het bosgebied verandert langzaam in een duingebied. We lopen langs kleine watertjes met heel veel kikkers en we zien iets verderop ossen en paarden wandelen.

We lopen sommige stukken door mooi bosgebied
We passeren Schotse Hooglanders die op en rondom het pad liggen

Strandweer

Langzaam maar zeker komen we bij het strand uit. We zien de duinovergang voor ons opdoemen. Wij zijn de nodige heuveltjes gewend, maar deze helling, bestaande uit erg los zand, vergt toch wel de nodige inspanning. Het helpt dan ook niet dat wij met een volle rugzak wandelen. Bovenop de duinovergang zien we het kalme water en de mooie kustlijn die op dit stuk uit redelijk steile duinhellingen bestaat.

Wij zijn niet de enige op het strand want het is vandaag best lekker strandweer voor een dag in April. Terwijl we over het strand richting Castricum aan Zee lopen wordt het dan ook steeds drukker. De strandtenten zijn vandaag ook open en we besluiten het onszelf maar eens makkelijk te maken door in een van de tenten te gaan lunchen. We nemen hiervoor uitgebreid de tijd en dat is ook wel eens lekker!

Duinen, meren en vogels

Na de lunch vervolgen we onze tocht met een wat ongemakkelijke loop (in volle wandeluitrusting tussen de bikinis en zwembroeken) over het strand. Ten zuiden van Castricum aan Zee steken we een andere duinovergang over die ook deze keer weer uit los zand bestaat en ons behoorlijk laat zweten. Achter de duinen ligt weer een mooi gebied met mooie watertjes waar de vogels rijkelijk aanwezig zijn. Wij lopen via een zigzag parcours richting het bos en zijn blij als we daar aankomen. Ook in april is het alweer vrij warm en een beetje schaduw van de bomen is dan wel lekker.

Wat het NOord-Hollands Duinreservaat tot een mooi stuk natuurgebied maakt is de grote afwisseling in de omgeving

Het laatste deel van de toch lopen we door het bos richting de auto. We hebben deze toch gelopen in 4 uur, deze keer zonder de uitgebreide lunch meegerekend. Alle duingebieden lijken uiteindelijk in zekere mate op elkaar. Dat neemt niet weg dat duingebieden op zichzelf mooie omgevingen zijn. Wat het Noord-Hollands Duinreservaat tot een mooi stuk natuurgebied maakt is de grote afwisseling in omgeving. Binnen korte tijd ga je van weilanden en bloemenvelden naar bossen en duingebieden en sta je zomaar op het strand. Mocht je een van die omgevingen al mooi vinden, dan is het Noord-Hollands Duinreservaat zeker een aanrader!

Achter de duinen liggen veel verschillende meertjes en vennen
De vogels zijn rijkelijk aanwezig in dit gebied

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on