7 leuke activiteiten in de Höga Kusten – Zweden

De Höga Kusten in Zweden hebben een speciaal plekje in ons outdoor hart. Een groot deel van Zweden bestaat uit eindeloze bossen en meren. Wie op zoek is naar wat meer afwisseling is in de Höga Kusten op het juiste adres. Dit mooie plekje is ook wel bekend als de High Coast en ligt 400 kilometer ten noorden van Stockholm. De High Coast is zeker het bezoeken waard, want je vindt hier genoeg afwisselende avonturen om je te vermaken. Om dat te laten zien neem we je mee naar een week buiten spelen in de Höga Kusten.

Maandag: Koffie met uitzicht

We beginnen de week rustig met een korte wandeling naar de hoogste berg in de Höga Kusten, Skuleberget. Deze 295 meter hoge berg is in de afgelopen duizenden jaren samen met de andere omliggende bergen uit het water opgerezen nadat de ijskappen hier zijn gesmolten. Nog steeds wordt Skuleberget elk jaar 8 milimeter hoger. Het is een interessante geschiedenis van de High Coast, maar het is vooral een heerlijke afstand voor een relaxte klim naar een mooi uitzicht.

De Skuleberget kun je op meerdere manieren beklimmen. Aan de zuidwestzijde vind je een heuse kabelbaan waarmee je naar het topstation kan worden gebracht. Aan de oostzijde vind je een langere wandeling met uitzicht over het binnenland en een steile wandeling waarbij je meer leert over het ontstaan van de berg. Wij kiezen voor het wat kortere pad dat langs de zuidzijde omhoog gaat. Hier hebben we mooi uitzicht over de archipel van de Höga Kusten. Bovenop de top van de Skuleberget vind je Skulebergets Toppstuga. Dit is een klein hutje met genoeg voorzieningen om een heuse fika te houden terwijl je geniet van het mooie uitzicht. De ideale plek voor ons om de week te beginnen met een lekker bakje koffie!

Höga Kusten
Bij de Skulesberget Toppstuga kun je terecht voor een echte Zweedse fika

Dinsdag: Shoppen bij Fjallraven

Op dinsdag is het tijd voor nog meer historie en een beetje commercie. We gaan namelijk op bezoek bij de locatie waar de allereerste Fjallraven fabriek heeft gestaan. De Höga Kusten is namelijk vruchtbare grond voor veel outdoorbedrijven van goede kwaliteit. Zo komt ook het merk Woolpower uit de omgeving waar we onze warme merinowol kleding aan te danken hebben. Ook vind je in het plaatsje Gränsfors de bekende hakbijlen van Gränsfors Bruk, die wereldwijd bekend staan om hun uitstekende kwaliteit.

Tegenwoordig zit er in de oude fabriek van Fjallraven een outletstore en outdoorwinkel Natur Kompaniet. In deze outlet store maak je goede kans om voor een redelijke prijs Fjallravenkleding te scoren. Ook Woolpower producten en hakbijlen van Gränsfors Bruk kun je hier vinden, net als leuke kleine outdoor gadgets. Toch is niet alles hier outlet geprijsd, want je vind er ook genoeg kleding met een prijs vergelijkbaar in Nederland. Al met al is het leuk om hier een keer een kijkje te nemen en even in rond te lopen. Wij hebben ons hier in ieder geval goed vermaakt en de schade zo klein mogelijk gehouden!

Woensdag: Genieten van de zonsondergang

Op woensdag is het weer tijd voor wat meer avontuur. De Höga Kusten ligt aan zee en in combinatie met de 300 meter bergen vormt dit een uniek gezicht in het Zweedse landschap. Het is de hoogste tijd om dat eens vanuit een ander perspectief te verkennen, namelijk vanaf het water. Vlakbij Skuleberget in het plaatsje Docksta vind je High Coast Kayak Center. Hier kun je kayaks huren voor één of meerdere dagen. In de zomer kun je op woensdag en zaterdagen mee met de zonsondergang toer. De tocht is ook geschikt voor onervaren kayakkers zoals wij en zorgt voor een typisch Zweeds avontuur. In onze blog over deze tour in de Höga Kusten lees je er meer over.

Bekijk de Höga Kusten eens vanaf het water met een kayak tour

Donderdag en vrijdag: Wandelen in Skuleskogen NP

De donderdag en vrijdag staan in het teken van een bezoek aan het Skuleskogen nationaal park. Dit natuurgebied is de ideale plek om meerdere dagen in te vertoeven en is al net zo afwisselend als de rest van de Höga Kusten. Het bijzondere aan dit park is dat je het ene moment tussen de bossen kunt lopen, om vervolgens over rotsen te klauteren en beloond te worden met een uitzicht over zee. In het park vind je meerdere plekken waar je mag overnachten en waar je eenvoudig een vuurtje kunt stoken. Wij brachten al eens drie dagen door in het park in het hartje van de winter en besloten het park ook eens te verkennen in de zomer.

In het Skuleskogen nationaal park vind je een mooie afwisseling tussen bos, rots en water.

Via bossen, meren en een metershoge kloof zoeken we onze weg naar de kust om hier ons tentje op te zetten. We zijn niet de enige in de zomer, maar er is genoeg plek om jezelf af te kunnen zonderen en te genieten van de natuur. De volgende dag pakken we onze spullen weer in en lopen we langs de kust en een mooie vallei terug naar het startpunt. Een compleet verslag van onze twee dagen in Skuleskogen lees je in deze blog.

Zaterdag: Gezelligheid bij Friluftsbyn

Na alle avonturen is het op zaterdag tijd voor gezelligheid. Dat we Friluftsbyn in dit artikel nog nauwelijks genoemd hebben is haast onmogelijk. De gehele week verblijven we namelijk bij Friluftsbyn. Dit is een camping, maar je kun er ook overnachten in Stuga’s. De eigenaar en medewerkers van Friluftsbyn zorgen voor een fijne sfeer en genoeg gezelligheid op de camping zonder daarbij te overdrijven. Zo is elke woensdag en zaterdag het restaurant geopend waarbij iedereen op een gezellig binnenplein kan komen eten. Hierbij zijn ook lokale bands uitgenodigd die zorgen voor de muzikale begeleiding. Wij zijn meestal niet de personen die het entertainment opzoeken op een camping, maar we ervaren deze vorm heel anders en kunnen het zeker aanraden!

Zondag: Via Ferrata bij Skuleberget

Bij Skuleberget vind je 4 verschillende via ferrata routes

Na de gezellige avond is het op zondag tijd om met een avontuurlijke noot afscheid te nemen van de Höga Kusten. Daarvoor gaan we nog één keer de Skuleberget beklimmen. Het leuke van de Skuleberget is dat je er op meerdere manieren op kunt lopen, maar je kan er dus ook op klimmen. Dat gaat dankzij vier verschillende Via Ferrata routes die op de steile rotswand van Skuleberget zijn aangebracht. Bij het nabijgelegen Naturum zit ook het Adventure Center waar je Via Ferrata materiaal kunt huren. Ook als je zelf materiaal bij hebt moet je dat hier laten keuren om officieel toegang te krijgen. We schreven al eens eerder over de verschillende Via Ferrata routes en de klim die wij hier maakten. Na een mooie klim zijn we weer aanbeland bij het mooie uitzicht dat we op maandag al mochten aanschouwen. Dit keer nemen we geen koffie, maar is het tijd voor een ijsje. Zo is de cirkel rond en kijken we terug op een mooie, afwisselende week in het voor ons altijd weer mooie Höga Kusten!

Een week in de Höga Kusten op Youtube

Bekijk onze week in de Höga Kusten op ons Youtube kanaal!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on