Klimmen in Dalle D’Engis – Belgie

 

Een klimwand helemaal voor jezelf en dat ook nog eens buiten in de natuur. Dat geluk hadden we toen we besloten een klimvakantie in België te plannen. Hoewel we al best wat klimgebieden in België kenden zijn we toch gaan Googelen naar de verschillende mogelijkheden. In de klimwand houden we van plaat- en wrijvingswanden maar we hadden hier buiten nog geen ervaring mee. Tijd om daar verandering in aan te brengen!

Wrijvingswand bij Dalle D’Engis

In België zijn er verschillende gebieden met wrijvingswanden, wanden die iets naar voren hellen en waardoor je door druk op je voeten te zetten stevig blijft staan. Zelfs op hele kleine voetsteuntjes. Zo zijn er bekende gebieden als Yvoir, maar ook minder bekende gebieden zoals Dalle D’Engis. En die laatste was precies waar we naar op zoek zijn.

Dalle D’Engis is een kleine wand met maar 12 routes en met name rond de 4e en 5e graad. Deze licht een stukje van de weg af en er ligt een mooi grasveld voor waar je zou kunnen chillen. Omdat er maar 12 routes zijn en weinig variatie in niveaus is dit gebied waarschijnlijk minder populair dan andere gebieden. Maar voor ons is het perfect. Het is een doordeweekse donderdag wat betekent dat het waarschijnlijk rustiger is dan in het weekend. Ook is het weer niet super goed, maar  goed genoeg voor ons.

We rijden tegen het eind van de ochtend naar Engis en parkeren bij het grote sportcomplex dat aan de overkant van de straat ligt. We volgen de straat een stukje tot we een bospad tegenkomen dat omhoog  gaat. Het pad leidt ons vervolgens binnen 5 minuten naar de wand. En zoals we al dachten was het er rustig, er was namelijk helemaal niemand.

De eerste route voorklimmen, wennen met een natuurlijke wrijvingswand

Oefenen met spleetklimmen

Voor ons betekent dat we lekker op ons eigen tempo de verschillende routes kunnen uitkiezen die we willen klimmen en we beginnen met een 4e graads route die Thomas voorklimt. Hij komt er eenvoudig overheen en ik klim hem na. Nog een beetje onwennig en met een klein beetje trillende beentjes. Deze wand heeft ook een aantal stukken waar je goed kan oefenen met spleetklimmen. De spleet in de wand is dan precies groot genoeg om je voet of hand in vast te zetten. Op dit moment is het ook nog eens een beetje aan het regenen dus helemaal prettig vind ik het nog niet. Eerst maar even tijd voor een lunchpauze. Omdat we met de camper zijn hebben we al ons eten en drinken bij ons. We lopen daarom terug om even binnen te lunchen. Na de lunch klaart het op en blijft het de rest van de middag droog.

Abseilend naar beneden na de lunch

Abseilen en voorklimmen oefenen

Toen we de eerste keer naar de wand liepen moesten we stijgen en vervolgens weer dalen, maar we zagen dat we ook boven aan de wand konden uitkomen. Perfect om te oefenen met Abseilen! Met de theorie die we hebben geleerd op onze Alpine cursus binden we onszelf in en dalen we eenvoudig af. Daarna is het mijn beurt om voor te klimmen. Ik heb een paar jaar geleden een 3’tje voorgeklommen in Berdorf, maar dat waren 3 stappen en op normaal praatniveau kon Thomas mij nog helpen met het ombouwen van het touw. Maar nu is de afstand wat verder en de grepen wat kleiner, ook al is het nog steeds een 3e graads route. Langzaamaan wen ik steeds meer aan de manier van klimmen op deze wand en ook ik kom netjes boven na mijn voorklimroute.

Klimmen Dalle D'Engis

Langzaamaan wen ik steeds meer aan de manier van klimmen op deze wand en ook ik kom netjes boven na mijn voorklimroute.

Een fris biertje ter afsluiting

Als we er allebei weer helemaal in zitten klimmen we nog een aantal 4e en 5e graads routes en die gaan gelukkig heel erg goed. Het gevoel komt meer en meer en ik voel me steeds comfortabeler op deze wand. Elk klein stukje dat uitsteekt is een potentiële standplaats voor mijn voet of kan ik me aan optrekken. De rots is scherm en totaal niet glad, ook een voordeel van een onbekend gebied! Dit is heerlijk klimmen en vooral de rust is perfect.

Wel komen hier vaker mensen, want van boomstammen zijn bankjes gemaakt en een ligt een kring van stenen die eerder heeft gediend als vuurplaats. Vandaag moeten we wel weer terug naar de camping, maar de volgende keer nemen we misschien wel wat lekkers mee om boven een kampvuur te maken! Voor nu sluiten we af met een lekker fris biertje en genieten nog even van de doorkomende zon. Er staat nog 3 klimdagen in de planning dus wij hebben onze rust wel even verdiend!

De topo van Dalle D’Engis vind je op de website van de NKBV

De wand bij Dalle D’Engis

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on