Nederland

Bevers spotten in de Biesbosch

Mijn vader en ik lopen al een tijd met het idee om bevers te spotten in de Biesbosch. Dat doe je idealiter tijdens de schemering en dat betekent dus een laat bezoekje aan de Biesbosch. Om er maar meteen een avontuur van te maken waren we van plan om twee dagen door te brengen in de Biesbosch met de kano van mijn vader, de Indy. We zouden overnachten midden in de Biesbosch op een plek waar je alleen over het water kunt komen. Coronamaatregelen en slecht weer zorgen ervoor dat het even duurde voordat we konden gaan. Ben jij benieuwd of we bevers hebben kunnen vinden? Lees dan vooral verder!

Rustige Biesbosch in de regen

De weersvoorspellingen in het weekend van ons geplande avonturen zijn niet al te best. Gezien de drukke agenda’s van ons beiden zijn we toch maar op pad gegaan. Daarom liggen we op een grijze dag rond 11 uur al in het water en laten we de haven van Hank achter ons. Het regent gelukkig niet en het is voor de eerste keer in het jaar nog een beetje warm terwijl de zon afwezig is. Door het weer is het niet druk in de Biesbosch en dat vinden we wel fijn. De Biebosch is een zeer mooi gebied om van de natuur te genieten, maar op de drukke dagen kom je daar niet altijd aan toe met alle voorbij varende motorboten.

We varen noordwaards de Biesbosch in en kiezen bewust kleine vaarwegen die alleen met de kano begaanbaar zijn. We zijn al zo vaak in de Biesbosch geweest, maar toch vinden we elke keer weer nieuwe beekjes en kreekjes die we nog niet eerder ontdekt hadden. We peddelen langzaam vooruit en houden onze ogen open voor beverglijbanen. Dit zijn gladde aflopende stukken modder langs het water die de bevers gebruiken als glijbaan. Wanneer je deze vind en ze lijken gebruikt dan is de kans groot dat je daar later op de dag bevers gaat zien. Helaas zien we op dit eerste stuk nog geen glijbanen, maar gelukkig kennen we nog andere plekken.

Na de koffiepauze begint het een klein beetje te regenen. We zijn erop voorbereid en dankzij de temperatuur is het nog niet vervelend. Wanneer we een nieuw doodlopend beekje onderzoeken neemt de regen echter toe. De plek waar we willen overnachten is niet ver meer en we besluiten dan ook hier wat eerder naar toe te gaan om de overtrekkende buien daar uit te zitten.

Het is heerlijk rustig in de Biesbosch en ontdekken elke keer weer nieuwe beekjes waar we nog niet eerder geweest zijn.

Camping van Bergeijk in de Biesbosch

Een klein uurtje later komen we uit bij de camping van Bergeijk die in de Biesbosch ligt. Deze boerderij werd vroeger gebruikt voor landbouwgrond dat onder water is gezet. De boerderij is blijven staan en heeft ook een kampeerterrein beschikbaar voor enthousiaste kanovaarders. Je kan deze camping alleen bereiken via het water en dat maakt het natuurlijk extra leuk. Het is een goed alternatief voor de inmiddels gesloten paalkampeerplaatsen in de Biesbosch (die overigens nog overvol bezet waren) en rustiger dan de andere camping de Biesboschhoeve die eveneens alleen over water bereikbaar is.

De camping bestaat uit een grasveld achter de stallen die direct aan het water liggen. Over het grasveld verspreid kun je jouw eigen plek kiezen. Er staan verschillende vuurtonnen die je kunt gebruiken om in de avond een vuurtje te stoken. Het hout hiervoor kun je krijgen op de camping. Daarnaast is er een overdekte plek met picknicktafels en is er ook sanitair aanwezig. Meer hebben wij niet nodig om een nacht in de Biesbosch door te kunnen brengen!

Nadat we de kano op de kant hebben getrokken is het nog harder gaan regenen. Mijn vader heeft gelukkig een tarp meegenomen en die zetten we snel op. Het waait hard uit het zuiden waardoor de overdekte slechtweervoorziening niet prettig is. In onze regenjas en regenbroek onder de tarp is het een stukje beter. De buien duren wat langer dan verwacht en de wind blijft stevig. Gelukkig droogt het twee uur later op en kunnen we beginnen aan het opzetten van de Nigor Wickiup 3 tent die mijn vader heeft meegenomen. Deze leuke kleine tipi-achtige tent is zeer licht en biedt genoeg ruimte binnenin voor twee personen en spullen.

Het kampeerterrein van camping van Bergeijk is een mooi grasveldje langs het water

Bevers spotten tijdens de schemering

Aan het eind van de middag begint voor ons het belangrijkste moment van het weekend. Ons plan is om na een vroege avondmaaltijd de Biesbosch weer in te trekken om te zien of we bevers kunnen spotten. We leggen de kano om half 8 weer in het water en varen verder noordwaarts de Biesbosch in. Op de camping vingen we nog vele windvlagen maar iets verderop is het nagenoeg windstil. Overdag was het al rustig, maar nu is het helemaal stil op het water. Met de ondergaande zon op de achtergrond varen we rustig door de Biesbosch. In al die jaren heb ik de Biesbosch nog nooit op dit tijdstip gezien en ik vind het heerlijk!

Bij een kleine beek genaamd ‘de Bevert’ (succes verzekerd zou je zeggen) slaan we linksaf. Hier peddelen we muisstil en houden we onze ogen open voor alles wat beweegt. Met de invallende duister en de rust van het moment komt alles om je heen veel intenser binnen. Ik kan hier dan ook heel erg van genieten, maar toch ben ik gefocust want ik wil graag een bever zien. Het zou de bekroning op dit weekend zijn. Onderweg zien we veel glijbanen en op elk van die glijbanen lijkt wel een stel eenden te staan, maar de bevers geven zich voorlopig nog niet thuis.

Mijn vader en ik volgen de bever terwijl deze naar zijn burcht zwemt

Dan horen we een plons! Eerst zien we niks maar dan ineens zien we de bever zwemmen

Na een halfuurtje komen we uit op groter water. Hoewel we hier ook bevers aan kunnen treffen schatte ik de kansen groter in op het stuk dat we net gehad hebben. Ik vraag me ook af of we nog niet te vroeg zijn vertrokken omdat de echte scherm nog moeten komen. Dan horen we een plons! Het geluid komt van achter ons dus we houden in en keren rustig om. Eerst zien we niks, maar dan ineens zien we de bever zwemmen! We maken tientallen onscherpe foto’s terwijl we de bever volgen. De bever zwemt rustig 500 meter langs de kant terwijl wij hem op een afstand volgen. Uiteindelijk verdwijnt hij bij een inham waar waarschijnlijk zijn burcht is. Hoewel het maar één bever is hebben we lang naar het beestje mogen kijken en het blijft altijd bijzonder om een dier in zijn eigen leefomgeving met rust te observeren. Voldaan keren we dan ook over het rustige water terug naar de camping. Het is inmiddels donker.

Een van de tientallen onscherpe foto’s van de bever

De Big Five van de Biesbosch spotten

Bij de camping maken we met moeite vuur aan. het hout is behoorlijk nat geworden door de regen. We proosten op onze geslaagde missie en kruipen niet veel later de tent in. De volgende ochtend lijkt de zomer aangebroken. Het is zonnig, warm en nagenoeg windstil. We genieten van de heerlijke ochtend terwijl we de tent opruimen en de Indy weer inladen. Vandaag maken we een overwinningstocht terug door de Biesbosch.

We varen met een grote boog terug. Het is nog vroeg en daarom ook rustig. Opnieuw vinden we enkele beekjes waar alleen een kano kan varen. Onderweg spotten we nog de andere zelfverzonnen ‘Big Five’ van de Biesbosch, zoals de visarend, de kiekedief, de meerkoet en aan de kant wat Schotse Hooglanders. Nummer vijf was natuurlijk de bever.

De Indy is uitgerust met een elektrisch motortje en halverwege de tweede dag komt dit nu wel van pas. De wind is inmiddels weer sterk toegenomen en duwt meerdere onweersbuien onze kant op. Ondertussen is het al wat later op de dag en komt de optocht van huurbootjes vanuit Drimmelen langzaam onze kant op. Tijdens de stevige onweersbuien schuilen we aan of op de kant en met de zonnetjes varen we rustig op het motortje terug. Met de laatste restjes van de accu steken we het Spijkerboor over en sputteren we de haven van Hank in. We leggen de kano weer op de auto en rijden terug. Regen en wind gehad, check. Bevers gespot, check! Weer genoten van de Biesbosch op een nieuwe manier, zeker weten!

We zijn op stap met de Indy, de kano van mijn vader

Dit is ook iets voor jou