Klimmen in de Ardèche Bij Balazuc

Voor veel Nederlanders is de Ardèche een bekende plek. Er zijn dan ook genoeg redenen om vakantie te vieren in dit gebied. Door dit zonnige gebied in Frankrijk stroomt de rivier de Ardèche waar jaarlijks vele kano’s doorheen varen. Ook op de fiets of in de leuke stadjes kun je je goed vermaken. De rivier de Ardèche is niet alleen een prachtige plek voor de waterliefhebbers. Op veel plekken in de Ardèche langs de rivier kun je namelijk ook klimmen op de vele rotsen. Wij trokken onze klimschoenen aan en bezochten de klimrotsen van Balazuc om de Ardèche eens van grote hoogte te bekijken.

Klimrotsen in de Ardèche

In de Ardèche heb je als klimmer heel veel mogelijkheden om te klimmen. Het landschap leent zich hier uitstekend voor. Door de rivier zijn er veel rotsen uitgesleten en dus vind je langs de gehele loop van de Ardèche wel klimrotsen in de buurt. Het niveau wisselt nogal. In de buurt van Vallon Pont d’Arc vind je over het algemeen wat moeilijkere klimrotsen (van 6a tot 8). Wat meer stroomopwaarts zijn er klimrotsen die wat makkelijker zijn en ons dus ook beter passen.

Een zeer bekende plek waar je ongetwijfeld langskomt tijdens het kanovaren is Le Cirque des Gens. Dit is een prachtige haarspeldbocht in de rivier omringd door steile rotsen. Op deze steile wanden kun je dus ook klimmen. Je vind er voornamelijk routes van het niveau 6a-6c, maar er zijn ook 24 routes van het niveau 4 of 5. Het fijne van de cirkelvormige rotswand is dat je gedurende de dag met de zon mee kan bewegen en zo in de schaduw kunt blijven. Dat is wel zeer prettig met het sterk schijnende zonnetje in de Ardèche die de rotsen ondraaglijk warm kunnen maken.

Langs de rivier de Ardèche vind je veel klimgebieden

Toch zijn wij vandaag niet bij Le Cirque des Gens te vinden. We kiezen namelijk voor het klimgebied Les Barrasses bij het sprookjesachtige plaatsje Balazuc. Samen met het nabijgelegen klimgebied Audon vind je hier zo’n 100 routes. 46 van deze routes liggen tussen de niveaus 3 en 5. Dat sluit in ons geval nog meer aan op onze vaardigheden en het betekent dat we in de – toch vaak wel drukbezochte – Ardèche wat meer mogelijkheden hebben om onze routes te kiezen. Genoeg keuzes dus afhankelijk van je wensen en in ons geval is die keuze klimmen bij Balazuc!

De klimrotsen van Balazuc

Vroeg in de ochtend komen we aan bij het mooi gelegen plaatsje Balazuc. We zijn vroeg omdat we weten dat we in de middag niet meer zo fijn zullen klimmen als de zon fel gaat schijnen. Ons eerste plan is om direct onder de rotsen te parkeren. Dat betekent met de camper door de smalle straten van Balazuc en over de brug die ons aan de overkant van de Ardèche brengt bij de klimrotsen van Les Barasses en Audon. Op de weg mag je uiteraard niet parkeren en de paar inkepingen in de weg zijn helaas te smal voor onze camper. Dat betekent dat we terug moeten naar de enige parkeerplaats waar campers mogen staan in Balazuc. We keren dus om en volgen de smalle straatjes deze keer omhoog om bij een brede (betaalde) parkeerplaats uit te komen aan het begin van het stadje.

Het is geen straf om vanaf hier naar de klimrotsen te moeten lopen. Het stadje is aardig om doorheen te wandelen, al valt het op dat er heel weinig restaurantjes (open) zijn voor zo’n mooi gelegen stadje. Langs de rand van Balazuc loopt een mooi voetpad richting de brug waarbij je uitzicht hebt over de Ardèche. Niet alleen de rivier komt in beeld, aan de overkant krijgen we ook goed zicht op de klimrotsen. De klimrotsen in de Ardèche zijn prachtig uitgesleten en gelaagd. Je ziet een aaneenschakeling van torens die lijken te zijn opgebouwd uit veel verschillende lagen rots. Het is al prachtig om naar te kijken, maar zeker gaaf om op te kunnen rotsklimmen. We steken de brug over en wandelen uiteindelijk in 20 minuten naar de meest dichtbij gelegen rotsen.

Balazuc is een mooi plaatsje en een prima uitzicht tijdens het rotsklimmen.

Uitzicht over de zonnige Ardèche

We klimmen vandaag zonder topo, waardoor we niet exact weten wat de moeilijkheidsgraad is van elke route. Gelukkig beschikken we wel over de route informatie de site van UK climbing. Op deze site staan de routes in de meeste gevallen van links naar rechts weergegeven. Daardoor weten we dat er aan de rechterkant van het massief de meest eenvoudige routes te vinden zijn. Het is hier rustig en het zijn mooie kleine routes om weer even warm te worden. We klimmen een 4A en een 4C en besluiten vervolgens om ook nog een 5a voor te klimmen. De rechterkant van dit rotsmassief is lekker rustig en Bruno heeft er ook genoeg ruimte om in de schaduw te liggen. Meteen links hiervan vind je overhangende routes van het niveau 7a en 6c. Dat is voor ons nog net iets te gek en dus gaan we op zoek naar nog meer routes.

Aan de rechterkant van Les Barasses vind je de makkelijkste én moeilijkste routes

Onder ons varen de eerste kanovaarders in de Ardèche en er heerst aan de wand ook een echte vakantiestemming.

In het middengedeelte van de rots komen we (hoe kan het ook anders) Nederlanders tegen. Zij klimmen hier met een groepje en het is voor hen dan ook een fijne aanvulling op de overige vakantie activiteiten die ze deze week doen. We krijgen gelukkig wat tips over leuke routes, want het is zonder topo goed zoeken naar de mogelijkheden. We starten met een leuke route langs een schoorsteen. We leggen de lat vandaag niet zo hoog, maar het klimmen is wel heerlijk. Het is lekker warm terwijl we nog net gebruik kunnen maken van de schaduw. Wanneer we aankomen bij de haak genieten we van het uitzicht op de Ardèche onder ons en Balazuc in de verte. Onder ons varen de eerste kanovaarders in de Ardèche en aan de wand heerst ook een echte vakantiestemming.

Onze landgenoten wijzen een 5a route aan die volgens hen toch wel een tikkie moeilijker is. Wij besluiten hier dan ook een poging op te wagen om te zien wat wij ervan vinden. De route is inderdaad een stuk lastiger en vereist onze volle kracht en aandacht om boven te komen. Het is een goede oefening voor de vele klimdagen die we nog zullen hebben de rest van het jaar. Ondertussen is de zon ook op dit stukje rots verschenen en begint het aardig warm te worden. Bruno, die al heel de ochtend vrolijk mee is, kan nog net schuilen onder een stukje overhangende rots. Daarom besluiten we nog één route te klimmen en het voor gezien te houden. Voor de laatste keer klimmen we hier omhoog en kijken we om ons heen. Het is en blijft een mooi uitzicht en een prachtige plek om te klimmen.

Vanaf de top van de klimrotsen heb je een prachtig uitzicht over de Ardèche

Afsluiten met een lunch in Balazuc

Het fijne van de Ardèche is dat er altijd welke leuke stadjes in de buurt zijn om je dag (of ochtend) mee af te sluiten. Voordat we dat gaan doen laten we Bruno alvast even afkoelen in de rivier. Balazuc is niet echt een bruisend stadje, maar je vind er net voldoende plek voor een lunch of een drankje. Dat komt ook omdat de (2) restaurantjes aan het water nog niet open zijn. Het is namelijk nog begin april en dus vroeg in het seizoen. Voor de vierde keer vandaag lopen we door de straten van Balazuc en vinden we uiteindelijk een klein restaurantje met een overdekt terras. De prima plek voor ons en Bruno om weer even bij te komen en af te koelen.

Voor ons zijn dit de ideale dagen. In de ochtend lekker actief in de rots hangen met een prachtig uitzicht om ons heen. Vervolgens bijkomen met een lekkere lunch en bedenken wat we de rest van de dag nog willen doen. De Ardèche is hier heel geschikt voor en als je op zoek bent naar meer dan zijn er nog veel meer klimgebieden te ontdekken langs de rivier. Of het nou een afwisseling is van alle waterpret of gewoon een ochtendje avontuur. Rotsklimmen in de Ardèche bij Balazuc kunnen we je zeker aanbevelen!

In het plaatsje Balazuc kun je het rotsklimmen afsluiten met een lunch of een drankje

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on