Deep Water Solo klimmen in Split

In Kroatië hebben we de ideale mix ontdekt van zon, zee, stad en klimrotsen. We hebben een aantal mooie klimgebieden bezocht, waarbij we in Omis uitzicht hadden over de Adriatische zee. Uitzicht over zee is leuk, maar het is natuurlijk nog spectaculairder om op rotsen te klimmen die recht boven zee hangen. Deze manier van klimmen het Deep Water Solo klimmen en stond al wat langer op ons lijstje om uit te proberen. In Split vonden we uiteindelijk de ideale plek om Deep Water Solo te gaan klimmen.

Wat is Deep Water Solo klimmen?

Deep Water Solo klimmen is de term voor het klimmen op rotsen die recht boven zee hangen. Bij Deep Water Solo klimmen ben je niet gezekerd, maar kun je als het moet in het (diepe) water vallen. Je start als het ware op zeeniveau (of rechtstreeks vanuit de zee) en klimt over de rosten aan de kust naar boven. Rondom Split vind je verschillende rosten die geschikt zijn voor Deep Water Solo klimmen. Er zijn ook enkele gidsenbureaus die je meenemen voor een dagje Deep Water Solo klimmen. Wanneer je al de nodige klimervaring hebt kun je ook zelfstandig op pad, als is het niet makkelijk om alle klimrotsen zonder bootje te bereiken.

De klimrotsen rondom Split kennen verschillende moeilijkheidsgraden. Het is niet makkelijk om op internet veel concrete informatie te vinden, maar er is een topo van Dalmatia Climbing te vinden voor alle Deep Water Solo gebieden rondom Split. De meeste bekende plek voor Deep Water Solo is Sustipan. Dit is de oudste plek in Kroatië voor Deep Water Solo en de routes zijn ook meteen van hoog niveau (5C t/m 7A). Gelukkig heb je ook de rotsen bij Kasjuni (beach). Deze zijn wat eenvoudiger en een prima plek om het Deep Water Solo eens uit te proberen als je dat nog niet eerder gedaan hebt, zoals wij. Wel moet je er bij deze klimrotsen op letten dat het water diep genoeg is voor wanneer je valt. Bij laagtij kan het namelijk te ondiep worden.

DEEP WATER SOLO SPLIT
De klimrotsen van Sustipan is de meest bekende plek voor Deep Water Solo in Split

Stedentrip combineren met klimmen in Split

Wanneer je ons al wat langer kent weet je dat wij ontzettend kunnen genieten van de combinatie klimmen en terrasjes. Het is gewoon heerlijk om je het ene dagdeel in te spannen om vervolgens uit te rusten op een heerlijke terrasje met uitzicht over zee. Zo raakten wij al enthousiast van deze mogelijkheden tijdens onze Via Ferrata tochten in Sardinië en ook in Omiš genoten we hiervan. We kunnen Split ook zeker aan dit rijtje toevoegen.

Zo bezochten we in de ochtend namelijk eerst nog het Klis Fortress, hoog boven Split. Dit kun je kennen als de stad Meereen uit Games of Thrones. Vanaf deze hoger gelegen plek boven Split daalden we af tot in de prachtige binnenstad om te gaan lunchen. Na de lunch liepen we naar de Kasjuni rotsen aan de kust voor onze eerste Deep Water Solo ervaring. De Kasjuni rotsen liggen op een loopafstand van ongeveer 20 minuten van het centrum en via een mooie wandeling langs de haven (en wat minder mooie wandeling langs de weg) kom je uiteindelijk uit bij Kasjuni beach.

Het klimmen rondom Split kun je ideaal combineren met een bezoekje aan de mooie stad zelf.

Deep Water Solo klimmen bij Kasjuni

De klimrotsen van Kasjuni zijn heel kenmerkend. Als een vrijwel rechte wand rijzen de rotsen op uit zee. De rotsen hebben heel veel ribbels, waardoor het klimmen redelijk makkelijk zou moeten gaan. De rotsen zijn ongeveer 8 meter hoog en dus zeer geschikt voor een eerste keer Deep Water Solo klimmen. Vanaf de rotsen kijk je uit over de baai van Split, waar verschillende boten je op ruime afstand passeren. We bereiken de rotsen vanaf de bovenkant, nadat we van de weg richting het water zijn afgedaald. Vanaf hier is het nog even zoeken naar een geschikte plek om daadwerkelijk ook te kunnen beginnen met klimmen. Je kan hier vanaf de rotsen makkelijk in het water springen, maar daar kiezen we toch liever niet voor. Gelukkig vinden we een plekje dat lager ligt en vanwaar we een klein sprongetje in het water kunnen maken.

De rotsen van Kasjuni Beach zijn zeer kenmerkend met de rechte wanden vol ribbels.

Een van de eerste dingen die we leren is dat klimschoenen hier een echte must zijn. Niet alleen voor de grip, maar ook zeker voor de scherpe rotsen die vlak onder het wateroppervlak zitten. Uit het water komen is vervolgens uitdaging nummer twee. Door de redelijk grote golven die er zijn is het lastig om de timing goed te krijgen om op de rots te belanden. Het is niet zo dat je tegen de rotsen aan wordt geduwd, maar het water trekt je wel weer stevig naar beneden zodra de golf daalt. Wanneer je niet goed vast hebt aan een greep lig je zo weer in het water.

Deep Water Solo Klimmen voelt eigenlijk als boulderen, maar dan met een nog zachtere (en natte) mat

Zodra ik uit het water klim wordt het meteen een stukje natuurlijker. De aandacht ligt weer volledig op de rotsen en het voorzichtig maken van de juiste bewegingen. Het voelt eigenlijk als boulderen, maar dan met een nog zachtere (en natte) mat. De rotsen zijn ongeveer 8 meter hoog, dus ook daar hoe je niet direct zenuwachtig van te worden. Bij de rotsen van Kasjuni vind je genoeg grepen om omhoog te klimmen, al blijft het door alle afgeronde hoeken soms nog aardig zoeken. Het leuke is dat je over de gehele breedte zelf op zoek kunt naar je eigen moeilijkheidsgraad, want er zijn veel verschillende niveaus te vinden. Keer op keer springen we terug in het water om vervolgens een nieuwe weg naar boven te vinden. Echt vallen doen we niet, behalve als ik een wat moeilijkere route probeer. Het vallen is geen probleem, maar de chaos van het golvende water om je heen zorgt ervoor dat je snel weer op de rots wilt zitten!

Uit het water komen om te gaan klimmen is al een redelijke uitdaging.

De dag afsluiten in het Park Šuma Marjan

Na nog een aantal klimpogingen zit onze ervaring met Deep Water Solo klimmen bij Split er weer op. Ik vond het leuk om eens gedaan te hebben. Sylvia vond het golvende water wat minder prettig en dat kan ik wel begrijpen. Wij vinden het normaal lekker om onderaan een klimrots ons plekje te hebben. Dat verandert bij Deep Water Solo klimmen naar een sprong in het diepe en wat geworstel om uiteindelijk te kunnen gaan klimmen. De zon begint ondertussen te zakken en dus houden we er voor vandaag mee op. We pakken onze spullen in en lopen terug naar de weg. De klimrotsen van Kasjuni bevinden zich in de buurt van het Park Šuma Marjan. Dit is een groot park op het schiereiland ten westen van Split. Het is een flinke heuvel om te beklimmen, maar wel met een prachtig wandelpad en deze kiezen we als terugweg naar Split.

Onderweg komen we eerst langs de klimrotsen van Marjan. Deze prachtig gelegen klimrotsen kijken ook uit over de baai voor Split en liggen prachtig in de avondzon. Wat ons betreft een heerlijke plek om ook eens te gaan klimmen en een van de vele mooie klimmogelijkheden in de omgeving Split. Nadat we de klimrotsen van Marjan gepasseerd zijn lopen we nog even door naar het hoogste uitzichtpunt van het schiereiland. De zon gaat nu echt onder en dus vervolgen we onze weg terug naar Split. Bovenop de heuvel van het schiereiland ligt een prachtig wandelpad dat je in 2 kilometer terug brengt naar de mooie Kroatische havenstad. Aan het eind van het pad ligt het prachtige restaurant Restoran Vidilica met uitzicht over Split. Hier sluiten we onze dag af en proosten we op weer een perfecte combinatie van klimmen en terrassen!

Vanaf de heuvel van het Park Marjan heb je mooi uitzicht over de baai van Split

Andere klimgebieden in Kroatië

Kroatië is dus veel meer dan zon, zee en strand. Niet alleen in Split kun je heerlijk klimmen, er zijn er nog veel meer, vaak met de mooiste uitzichten. Hieronder verschillende gebieden op een rij:

  • Klimgebied Paklenica: Dit is het grootste en waarschijnlijk ook het meest populaire klimgebied in Kroatië. Dit gebied is goed behaakt en er zijn routes tussen de 3 en 8B+ gradering. Wij vonden deze wel wat hoger gegradeerd dan andere routes. Het kan er erg druk zijn, dus ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de middag. Je kan er zowel single-pitchen als multi-pitchen, met meer dan 400 routes kan je hier prima langere tijd verblijven.
  • Klimgebied Brač: Dit klimgebied ligt bij Ložišća en bestaat voornamelijk uit wat kortere routes. Met de gradering tussen de 4A tot 7B zit er ook weer voor ieder wat wilt bij.
  • Klimgebied Omiš: Ten zuiden van Split vind je het oude piratenstadje Omiš. Er zijn in de omtrek van Omiš veel verschillende klimrotsen te vinden, met graderingen tussen de 4A tot 7A. In het plaatsje Omiš zelf vind je een leuke klimrots met een aantal eenvoudigere routes waar wij zelf ook met veel plezier geklommen hebben.
  • Klimgebied Brela: Nog wat zudielijker dan Omiš ligt het plaatsje Brela. Ook hier zijn verschillende mooie klimroutes te vinden. De routes zijn hier, net als in Omiš, wat langer (tot 30 meter). Het niveau is ook hier voor veel klimmers toegankelijk, al ligt het zwaartepunt op 5e en 6e graads routes.

Deep Water Solo in Split is onderdeel van onze reis door europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on